ספק אם זה מה שציפו לו יוסי ורדי וצוות מייסדי תוכנת המסרים ICQ כאשר מכרו אותה לפני 24 שנה ל-AOL האמריקאית בתמורה ל- 407 מיליון דולר. התוכנה התגלגלה לידיו של תאגיד דיגיטל סקיי הרוסי (DST) בשנת 2010, בעלי הרשת החברתית הגדולה ברוסיה VK, נסגרה והוקמה מחדש בגרסאות שונות, וכעת היא צפויה להשקה מחדש בשל הסנקציות האמריקאיות והשבתת פעילותן של וואטסאפ ואינסטגרם, לפי דיווח של האתר הכלכלי הרוסי ודומוסטי.

לצד ICQ, תשיק VK גם את אפליקציית MyTeams המיועדת לארגונים ומתחרה בטימז של מיקרוסופט שהפסיקה את פעילותה ברוסיה, ובסלאק של סיילספורס, שהחלה למחוק חשבונות של תאגידים תחת סנקציות - כמו זה של הבנק הרוסי סברבנק.

תוכנת ICQ נחשבת לתוכנה המסרים המידיים הראשונה בעולם שצברה פופולריות ופעלה בסוף האלף הקודם על מחשבים אישיים. היא הוקמה בישראל ב-1996 בידי יאיר גולדפינגר, ספי ויגיסר, אמנון עמיר ואריק ורדי שאביו, יוסי ורדי, היה המשקיע המרכזי בחברה.

ICQ (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

החברה נמכרה בשיא הצלחתה ב-1998 תמורת 407 מיליון דולר ל-AOL שהיתה בזמנו אחת מספקיות האינטרנט הצומחות בארה״ב, אך לאחר תחרות חזקה מצדה של מסנג'ר של מיקרוסופט וצמיחה במזרח אירופה ורוסיה שבאה במקביל לירידה בנתח השוק בארה״ב, היא נמכרה ב-2010 לדיגיטל סקיי (DST) הרוסית ב-187.5 מיליון דולר. מרכז הפיתוח והעסקים שלה בישראל, שהמשיך להתקיים כל עוד פעלה תחת AOL, נסגר שנתיים לאחר מכן. DST שינתה בסוף אותה השנה את שמה ל- Mail.ru , ספקית המייל הגדולה ביותר במדינה, ובסוף השנה שעברה שונה שוב שמה ל-VK.

לפי ודומוסטי, מקור ממשלתי רוסי בכיר ציין כי הסנקציות מצד ארה״ב ואירופה ונסיגתן של חברות הטכנולוגיה המערביות היוותה זרז להשקתה מחדש של ICQ, ככל הנראה בקיץ הקרוב. מקור אחר ששוחח אם CNews מציין כי ייתכן ש-VK תשיק אפליקצייה חדשה, ללא קשר למותג ICQ, המבוססת על הטכנולוגיה של MyTeams. על פי אתר החדשות העצמאי מוסקו טיימס, בסוף השנה שעברה מינתה VK את ולדימיר קיריינקו, בנו של בכיר בממשל פוטין, לתפקיד מנכ״ל החברה.

זו הפעם השנייה שבה מנסה VK להחיות את ICQ, לאחר שהיא הושקה מחדש ברוסיה באפריל 2020 כחלק מהיערכות המדינה לסגרי הקורונה. הגרסה החדשה כללה אפשרויות דומות לזו של וואטסאפ, כמו היכולת להוציא שיחות טלפון ווידיאו, לשלוח הודעות קוליות וקבצי מדיה. אלא שגם הגרסה החדשה לא צברה הצלחה ממשית: שנתיים לאחר השקתה, ICQ לא התברגה בקרב עשר אפליקציות המסרים הפופולריות במדינה, שבה עדיין טלגרם, VK Messenger ו-ווייבר הישראלית עדיין פופולריות. וואטסאפ היתה אפליקציית הצ'ט הפופולרית ברוסיה עד להפסקת הפעילות במדינה.