NFT שנקר (צילום: https://www.nft-creatorslab.com/)
NORN - עומר פרדו, רון בראל, נעמה נמר נועה רוזנקוף. L3V3LZ team – נופר פרקטובניק, בראל יוספי, דניאל הסן, יוני שגיא | צילום: https://www.nft-creatorslab.com/

הוא עולה ויורד, אך בינתיים נראה שה-NFT, אסימון חסר תחליף, כאן כדי להישאר, ובימים אלו הוא הופך להיות חלק מהלימודים האקדמיים בישראל. בשבוע שעבר הסתיים קורס NFT במכללת שנקר, יוזמה של חברת הפינטק הישראלית איטורו ואגודת הסטודנטים והסטודנטיות של המכללה, אשר בסיומו הושקו 10 קולקציות NFT חדשות. בקורס השתתפו 45 סטודנטים מהמחלקות השונות של מכון שנקר: אופנה, אומנויות, עיצוב תעשייתי והנדסה, תקשורת חזותית, עיצוב פנים ועוד.

את הקורס העביר ביחד עם מרצים נוספים, גיא הירש, המנהל הגלובלי של תחום NFT באיטורו, המונה כיום 27 מיליון משתמשים רשומים ברשת חברתית להשקעות. הכול התחיל מהרצאה חד פעמית שהוא העביר בשנקר לתלמידי תואר שני. "בין המשתתפות הייתה ראש אגודת הסטודנטים, וחשבנו ביחד מה עוד אפשר לעשות כדי להכיר לסטודנטים את העולם הזה, התוצאה של הדיון הייתה סדנה של 3 חודשים, שמאפשרת לסטודנטים להשתתף בתהליך של יצירת קולקציית NFT", הוא מספר ל-mako. "למדנו בקורס איך פותחים ארנק דיגיטלי, מה זה המרקט פלייס ודיברנו על השוק. זו פעם ראשונה שעשינו קורס כזה והוא היה אינטרדיסציפלינרי, הסטודנטים הגיעו מתחומים שונים".

תוצרי הקורס הושקו בערב אליו הוזמנו משקיעים ומשתפי פעולה פוטנציאליים ובעלי גלריות שונות. בין הקולקציות שהושקו: NORN, רומן גרפי בהמשכים שמתאר רובוט התוהה על מקומו ביקום, L3V3LZ, מגדל בבל וירטואלי אינסופי כשכל NFT בקולקציה מהווה קומה נוספת במגדל, ו-Take a seat, ליין רהיטים למטאוורס. איטורו תרכוש יצירות מן הקולקציות השונות ולהציג פריטים נבחרים מתוכן בגלריה של eToro.art.

חלק מהיצירות של הסטודנטים ניתנו לרכישה בהתחלה בחינם, ולאחר מכן אפשר להגדיל את ערכן במסחר המשני (בפלטפורמות אחרות כגון opensea), וחלקן נמכרו במחיר של כמה עשרות דולרים ליחידה, במטבע הקריפטו אתריום. הירש מספר כי איטורו קונה מכל קולקציה לפחות יצירה אחת, וכי החברה גם השתתפה בעלויות הגז הנדרשות עבור רשת האתריום.

View this post on Instagram

A post shared by NORNFT (@nornft)

"היו אנשים שהגיעו דרך טוויטר וערוצי דיסקורד, שבהם הסטודנטים פרסמו", מספר הירש. "הם נתנו לאנשים מכל העולם להסתכל על היצירות שלהם. NFT מביא את החשיפה המידית לעולם הגלובלי, זה שוק שמאפשר לאנשים להתפרנס, ומאוד התרגשתי לראות את הסטודנטים שבפעם הראשונה נפתחו לזה. הם מבינים את ההזדמנות וחלקם אמרו שהם אפילו ימשיכו הלאה עם הקולקציות האלה, או חושבים על קולקציות נוספות".

"אפיון התוכנית, היעדים שלה והתכנים שהועברו בה היו שלבים מרגשים במיוחד עבורנו. לאורך כל הדרך, שהייתה אינטנסיבית, ידענו שיש כאן פוטנציאל אדיר", מוסיפה מיכל סלומון, יו"ר אגודת הסטודנטיות והסטודנטים בשנקר. "ההתלהבות של הסטודנטים הטעינה אותנו כל פעם ברעיונות חדשים ואנחנו צופים הזדמנויות נוספות שבהם נציג את הפרויקטים הנפלאים שנוצרו בפלטפורמות הרלוונטיות. שיתוף הפעולה המפרה והמוצלח עם איטורו מהווה קרקע יציבה לשיתופי פעולה עתידיים עם תעשיית ההייטק המקומית והבינלאומית".

View this post on Instagram

A post shared by L3V3LZ (@l3v3lz_nft)

האם לסטודנטים הייתה יד חופשית?

הירש: "כל אחד לקח את זה למקום אחר, כל תבנית של קולקציה מתחילה מסיפור – מה עומד מאחורי האומנות, צריך להיות סיפור של תוכן, ואחר כך מתחילים לבנות סקיצה - כמה יחידות רוצים לבנות. חלק מהקולקציות הן בנות 10 או 20 פריטים, אבל הייתה גם אחת עם 444 פריטים, שבה אלגוריתם יצר וארציות שונות מהקונספט המקורי של האומן".

גיא הירש, איטורו (צילום: איטורו)
גיא הירש, איטורו | צילום: איטורו

מדברים בתקופה האחרונה על ירידה בערך של ה-NFT. האם מדובר בבועה שתתפוצץ?

הירש: "את תופסת אותי בשדה תעופה באוסטין, טקסס, הייתי בכנס גדול של קריפטו, והיו בו 17 אלף אנשים. השווקים תנודתיים וימשיכו להיות תנודתיים בקריפטו. בעולמות ה-NFT היו פה סמנכ"לים מחברות גדולות, כמו אדידס, ובעיניי לא רק שזה לא הולך להפסיק, אלא שנשמע בקרוב על יותר חברות שנכנסות לעולם ה-WEB 3, במיוחד מתחום האופנה, מוזיקה ובידור. גם סטארבקס הודיעו עכשיו שהולך להיות להם NFT. מדובר במכשיר מדהים לייצר מעורבות עם לקוחות, מעריצים, קבוצות ספורט ועוד. הייתה הנפקת NFT של ליברפול, יש מותגים כמו פראדה, שאם אתה קונה מוצר בעולם האמיתי, יש לזה ביטוי וירטואלי דרך NFT. נכון שהשווקים ירדו, אבל הנושא של NFT רק הולך להמשיך ולגדול בצורה דרמטית".