מסיכוני העבודה בעידן המודרני: בורר תוכן בפייסבוק, כלומר כזה שאחראי לעבור על תכנים ברשת החברתית שמדווחים כפוגעניים או מטרידים, תובע כעת את פייסבוק על טראומה ועוגמת נפש שלטענתו נגרמו לו כתוצאה מעבודתו.

קליפורד ג׳ודי בן ה-47, הגיש תביעה ייצוגית בבית המשפט בפלורידה נגד פייסבוק והחברה הקבלנית שהעסיקה אותו בפועל, Cognizant Technology Solutions, בטענה כי שתי החברות לא מעמידות מספיק אמצעי תמיכה נפשית לאנשים כמוהו, שמתמודדים עם תוכן טראומטי – שעות על גבי שעות של תכנים גרפיים כמו פורנוגרפיית ילדים, אונס וירי המוני. ספציפית מציין ג׳ודי בכתב התביעה סרטון קשה במיוחד שנאלץ לצפות בו מספר פעמים בשנה שעברה. הסרטון הוא זה בו נראה ברנטון טרנט במתקפת טרור במסגד בניו זילנד, במהלכה רצח 51 איש.

ג׳ודי מציין כי בתחילה המשרה נשמעה לו מעניינת, אך הוא לא היה מודע לגודל הזוועות שאליהן ייחשף במהלכה. ״אנחנו צופים בזה למחייתנו מדי יום – אנשים שנהרגים, נרצחים, נאנסים, מחוללים, מצולמים בסרטי סנאף ועוד. יש בפלטפורמה הזו סמים, רובים, גיוס טרוריסטים, סחר באנשים, זנות... זה פשוט מזעזע לראות את זה שוב ושוב ושוב. וככל שהווידאו הופך לוויראלי, זה לא כאילו שמוחקים את זה פעם אחת וזה נעלם - אנשים משתפים את זה, ובכל פעם שזה קורה אנחנו צריכים לראות את זה שוב. קשה לצפות בכל כך הרבה אנשים נהרגים״.

פייסבוק, לוגו, רשת חברתית, סמארטפון (צילום: Chinnapong, ShutterStock)
נאלץ לצפות באנשים נהרגים למחייתו | צילום: Chinnapong, ShutterStock

ג׳ודי טוען כי בעקבות עבודתו סבל טראומה פסיכולוגי ונפשית, שהכריחה אותו לצאת לחופשה ואפילו גרמה לו לשבץ. ״כשצופים במישהו מת לנגד עיניך, האין זו ההגדרה להפרעה פוסט טראומטית?״, הוא שואל. לפי כתב התביעה, גם פייסבוק וגם חברת הקבלן ״הסתירו או ייצגו לא נכונה את הסכנות שבעבודה הזו״. החשש כעת הוא שחברת הקבלן תיסגר כתוצאה מהתביעה ולא תספק פיצוי ל-500 עובדיה.

זו לא הפעם הראשונה בה נשמעות טענות כאלה כלפי פייסבוק: בשנה שעברה, קית׳ אוטלי בן ה-42, בורר תוכן בפייסבוק, מת מול המחשב שלו בעבודה כתוצאה מהתקף לב, לאחר שנחשף לסרטוני זוועות.