אתגר המטאטא
אתגר המטאטא

האם ידעתם שה-10 בפברואר היה יום מיוחד למדי מבחינה מדעית, שבו כוח המשיכה של כדור הארץ הגיע לאיזון מיוחד? ושזה קרה גם בשבוע שבין ראש השנה ויום כיפור, וספציפית בין ה-22 וה-23 בספטמבר? ברור שלא ידעתם. איך אפשר לדעת משהו שהוא לא נכון?

במסגרת עוד אחד מאתגרי הרשת שסוחפים בשנים האחרונות משתמשים ברשתות החברתיות, נפוץ בחודש פברואר ציוץ בטוויטר של המשתמשת @mikaiylaaaa, שכתבה – "אוקיי, אז נאס״א אמרה שהיום זה היום היחיד שבו מטאטא יכול לעמוד בכוחות עצמו בגלל כוח המשיכה״, וצירפה לציוץ סרטון של עצמה עושה בדיוק את זה.

הציוץ במהרה הפך לוויראלי עם כמעט 300 אלף לייקים, והוליד תגית חדשה בשם #BroomChallenge. אבל למרות שהאתגר הופרך במהרה על ידי כל מדען אפשרי, הוא חזר לחיים בחודש ספטמבר - ובאופן תמוה למדי. 

כזכור, בחודש פברואר החלו אלפי גולשים לחקות את הסרטון המקורי, לייצב מטאטאים אצלם בבית ולהידהם מהתוצאה. נאס״א פחות התלהבה מהעניין, שכן מדובר בפייק ניוז; שום דבר לא השתנה בכוח הכובד המופעל על כדור הארץ. ״זו עוד מתיחה ברשתות החברתיות שמדגימה שוב כיצד פסאודו-מדע וטענות שקריות יכולות להפוך לוויראליות״, מסרה סוכנות החלל בהצהרה רשמית. ״המתיחה הזו אמנם לא מזיקה, אבל יכולה להראות למה זה חשוב שכולנו נבדוק עובדות ונעשה תחקיר – כולל התייעצות עם החשבונות הרשמיים של נאס״א כדי לקבל עובדות מדעיות אמיתיות – לפני שאנחנו קופצים על הגל הוויראלי הבא״.

נאס״א אף ניצלה את ההזדמנות כדי לחנך אנשים בטוויטר לגבי עובדות מדעיות בסיסיות: חשבון הטוויטר הרשמי שלה צייץ סרטון ובו האסטרונאוט דרו אלווין והמדענית שרה נובל מבצעים את האתגר ומייצבים מטאט. "פיזיקה בסיסית עובדת כל יום בשנה – לא רק ב-10 בפברואר״, ציינה נאס״א, בציוץ שהפך מאז לוויראלי בפני עצמו. 

אך למרות כל זאת, בימים האחרונים שוב נפוצו ברשתות החברתיות פוסטים בהם הוכרז כי ה-22 וה-23 בספטמבר הם ימים שבהם מצב כדור הארץ "מאפשר להעמיד מטאטא בגלל כוח הגרביטציה". לפי אותם פוסטים מוטעים, הפעם הבאה תהיה רק בעוד 3,500 שנה. נמתין בסבלנות.