הכול התחיל בהודעה באינסטגרם. אילן (שם בדוי), אב לחמישה מאזור הצפון, קיבל הודעה בעברית, בה אישה מצרפת מספרת שהיא חולת סרטן גרון, יש לה סכום של 500 אלף יורו והיא רוצה לתרום אותו לאדם אמין וישר. בהתחלה הוא ובעיקר אשתו פקפקו, אבל הם התחילו להתכתב, ומהר מאוד עברו לוואטסאפ.

"האישה אמרה לי, תפנה לעורך הדין שלי, תביא לו את כל הפרטים שלך, כולל מקצוע, כתובת, תצלום תעודת זהות ומספר חשבון בנק – והכסף יועבר לך", הוא מספר ל-mako. "העברתי את כל הפרטים שלי, והוא אמר לי, 'אני הולך לבית המשפט לתת להם את שטר התרומה שלך, אבל צריך לשלם אגרת בית משפט, שעולה 210 יורו', 910 שקל. הוא שלח לי מספר חשבון והפקדתי לו כסף דרך ווסטרן יוניון בבנק הדואר".

כתובת המדינה שאליה התבקש אילן להפקיד את הכסף הייתה בנין באפריקה. "עורך הדין" שפנה לאילן כתב: "אל תספר כלום על התרומה שלך, אתה רק אומר שאתה רוצה לבצע תשלום Western Union לכתובת זו".

"הפקדתי לו 210 יורו. אחרי יום הוא שולח לי מייל מהבנק, רק אחר כך הבנתי שזה מייל שהוא המציא, וכתוב שם שיש בעיה קטנה בהעברה - צריך לשלם עמלת העברה בגלל שזה כסף מחו"ל, עמלת העברה של 3,141 שקל מצרפת לישראל. אמרתי, 'סבבה. אני הולך לקבל מיליון וחצי, לא אשלם את זה'?", מספר אילן.

אילן שילם שוב, שאל מתי יקבל את הכסף, וקיבל תשובה שזה יקרה בעוד 24 שעות. "עובר עוד יום, אני כותב להם, ואז הם אומרים לי – 'יש עוד בעיה קטנה, אתה צריך לשלם מסמך ביטוח שעולה 800 יורו, 4,523 שקלים", אומר אילן. "פה קצת פקפקתי. מה זה ביטוח, בהתחלה לא רציתי לשלם, לא יודע, זה נראה לי משהו מוזר פה, ואז אמרתי טוב בסדר".

"עורך הדין" התכתב איתו במשך שעות עד שבסוף שכנע אותו. בין היתר הוא שלח הודעה כמו: "אני עורך דין, אין סיכוי שאוכל להטעות אותך".

"בסוף שילמתי ביטוח - 4,523 שקל. עובר עוד יום, לא הגיע הכסף. הם אומרים – 'תשמע, זה שבת'. חיכיתי עד יום ראשון – אומרים לי, 'יום ראשון לא עובדים'", מספר אילן. "חיכיתי ליום שני, הם אומרים – 'יש עוד בעיה קטנה - צריך לשלם חוזה'. אמרתי, מה חוזה, זהו כבר הרמתי ידיים. מתחילים לשכנע ולשכנע. אמרתי, 'זהו, הפסדתי פה יותר מ-8,500 שקל'. הם עדיין טוענים שלא הם לקחו את הכסף, אלא בית המשפט".

אילן מספר כי את התשלום האחרון העבירה אשתו בבנק הדואר. "היא האמינה שזה אמיתי, אני פקפקתי בזה, בשנייה האחרונה כשהיא הייתה כבר בדואר, אמרתי לה, 'אל תעבירי להם את הכסף', אבל היא בראש שלה אומרת, 'מחר אני הולכת לראות מיליון וחצי שקל', היא לא ידעה. היא שלחה לי הודעה: 'הנה, העברתי להם'. אמרתי בלב: 'העברת, בסדר. גם ככה אני הולך לראות את הכסף מחר'. לא הייתי בטוח במאה אחוז שזה הונאה".

בבנק יהב, אחרי שהעביר תשלום אחד, הוא מספר כי הפקידה אמרה לו שמדובר בהונאה. "היא הזהירה אותי, אבל אמרתי בלב, 'היא מקנאה'", אומר אילן. "קיבלתי מייל עם שטר התרומה, עם חותמת, זה לא יכול להיות הונאה, לא האמנתי להם".

יש לציין, שכל התקשורת ביניהם התנהלה בוואטסאפ בעברית, רק בהודעות. כשהוא ניסה להתקשר אליהם, הם לא ענו או שהשיחה התנתקה ישר אחרי, וגם כשהם התקשרו אליו – השיחה נותקה ישר. היו פעמים ש"עורך הדין" שאל את אילן אם הוא דובר צרפתית, והוא ענה שלא. אילן מספר כי הייתה שיחת וידיאו אחת ביניהם, אבל הם היו עם מסך לבן. בשיחה זו הם דיברו בעברית, לאחר שהשתמשו באפליקציית תרגום.

לאחר שגילה כי מדובר בעוקץ, קילל אילן את הנוכלים, והם החליפו את התמונה ומספר הטלפון. היום, כמה חודשים לאחר העוקץ שהתרחש בדצמבר האחרון, הם ממשיכים להתכתב איתו. "אני עדיין בקשר איתם, אבל בשביל להתעסק איתם. הם מנסים להוציא ממני עוד כסף, אבל אני כל פעם ממציא להם תירוצים, 'לכו תביאו לי תעודת זהות, או מסמכים, אני בעבודה'. אני מראה להם שאני מאמין להם ואז הם זורמים איתי". הוא מספר.

את הטקטיקה הזו למד מדולב בן יקר, הישראלי שהתמחה בשיטות העוקצים ומתכתב איתם לשם חשיפתם והעלאת המודעות ברשתות החברתיות.

מה זה עוקץ ניגרי?

"אילן נפל בעוקץ הירושה של כנופיית נוכלים ממדינה שנקראת בנין במערב אפריקה, שנקראת 419 fraud. פנה אליו נוכל עם תמונה של אישה מבוגרת מחוברת למכשירים בבית חולים, שמציעה לו כביכול ירושה של כחצי מיליון יורו. בדרך כלל הסיפור הוא שאין לה קרובי משפחה בעולם ורק אותו היא מצאה במקרה כדי לתת לו את הירושה, בתנאי שיתרום 10 אחוז מהכספים ליתומים. אלה בד"כ הודעות גנריות כאלה שאלפי ישראלים מקבלים לוואטסאפ כל יום", מסביר בן יקר.

"מרגע שענה לפנייה והתחיל להתכתב עם הקשישה כביכול, כאן הנוכלים מתחילים לצרף עוד אנשים לתמונה: עורך הדין של הקשישה ובהמשך גם מנהל הבנק שלה. כולם פונים ממספרי וואטסאפ שונים, ומאחוריהם עומד הנוכל עצמו או אנשים מאותה כנופיה שנמצאים לידו ומשתפים פעולה. הירושה אומנם מוענקת לו ללא תמורה אבל 'עורך הדין' מבקש תשלומים מראש של 'דמי לגליזציה', אגרות בית משפט ועוד ועוד תשלומים שאף פעם לא נגמרים, והכל בליווי של מסמכים מזויפים ששולחים לו כדי להעניק אמינות לעוקץ, וכמובן תמיד בהבטחה שזה התשלום האחרון שתצטרך לשלם, ותוך 24 שעות סכום הירושה יהיה אצלך בחשבון".

אילן התייעץ עם עורך דין לאחר העוקץ, ואף הלך להגיש תלונה במשטרה, שם נאמר לו שאין מה לעשות כאשר מדובר בנוכלים מחו"ל. "זה נכון, אפילו ה-FBI, כשמדובר בסכומים של מאות אלפי דולרים ואפילו מיליוני דולרים, עומד חסר אונים מול עוקצים כאלה שמגיעים ממערב אפריקה", אומר בן יקר. "הוא העביר את הכסף באמצעות ווסטרן יוניון. אין מעקב אחרי כסף כזה, והם משתמשים גם באנשי קש לאסוף את הכסף. יכול להיות שגם סבתא בת 80 הגיעה לאסוף את הכסף במזומן, לכן לצערי זה חד משמעי כסף אבוד. הייתי מאוד רוצה שבבנק הדואר יתנו עלון אזהרה על עוקץ אפשרי לכל מי שמגיע להעביר כספים, כשאין קירבה משפחתית מוכחת, במיוחד העברות למערב אפריקה". 

בן יקר מבהיר כי אין במציאות ירושה או תרומה שתיפול עליכם סתם ככה בלי סיבה, שהקידומת של הנוכלים לא מעידה על מקום המצאם (33 + לא חייב להיות בצרפת) וכי באמצעות אפליקציות התרגום הנוכלים יכולים לפנות בכל שפה, כמו במקרה הזה שפנו רק בעברית. עוד נורת אזהרה שצריכה להידלק היא שהנוכלים לעולם לא יסכימו לשיחה טלפונית או וידיאו שתסגיר את זהותם או את העובדה שהם אינם דוברים את השפה של הקורבן.

לטיפים נוספים - איך לא ליפול לידי נוכלים, וכיצד להימנע מהונאות באינטרנט