תחום הדיפנס-טק רותח: קרן חדשה גייסה 125 מיליון דולר
פרוטגו, הקרן של ליטל לשם ולי מוזר, משקיעה בחברות ביטחוניות שכבר הוכיחו את הטכנולוגיה שלהן בשטח, ומשתפת פעולה עם גופי ביטחון בישראל ובארה"ב

קרן הדיפנס-טק Protego Ventures, שהקימו ליטל לשם ולי מוזר, השלימה גיוס של 125 מיליון דולר לקרן הראשונה שלה. לפי הודעת הקרן, פרוטגו משקיעה בחברות בשלבי צמיחה מוקדמים שכבר החלו למכור את מוצריהן והטכנולוגיה שלהן הוכיחה את עצמה בשדה הקרב.
פרוטגו מציגה את עצמה כקרן הדיפנס-טק הגדולה בישראל והראשונה שהתמחתה בתחום. הקרן מסייעת לחברות להרחיב פעילות לשווקים בין-לאומיים באמצעות חיבור לשותפים עסקיים, משקיעים ולקוחות ביטחוניים בעולם. היא משתפת פעולה עם גופי ביטחון בישראל, בהם אלביט והתעשייה האווירית, וכן עם צבא ארה"ב ולוקהיד מרטין. לפי הקרן, השותפויות האלה מסייעות לחברות להתאים מוצרים לדרישות המקומיות, להשתלב במערכות קיימות ולהכיר את תהליכי הרכש בכל מדינה.
לשם שירתה 11 שנים בצה"ל ובמודיעין, הייתה ממייסדי Carbyne ובהמשך עסקה בפיתוח עסקי בארה"ב ובהשקעות בתחומי הביטחון, התעופה והסייבר. מוזר היא משקיעת הון סיכון ומנהלת AnD Ventures. קודם לכן שימשה ראש המטה של שגריר ישראל בארה"ב מייקל אורן וסייעה בהרחבת פעילות BlackRock בישראל.
ההשקעה הראשונה של הקרן הייתה ב-XTEND, שמפתחת מערכות רובוטיות אוטונומיות המשמשות את צה"ל, צבא ארה"ב וכוחות צבא במדינות נוספות. פרוטגו הובילה את סבב B של החברה, שבו גויסו 70 מיליון דולר, ו-XTEND הפכה לאחרונה לחברה ציבורית הנסחרת בבורסת ניו יורק.
"אחד היתרונות הגדולים של חברות דיפנס ישראליות הוא הקרבה לשטח", אמרה ליטל לשם, מייסדת-שותפה בפרוטגו. "הן מפתחות מתוך צרכים מבצעיים, מקבלות משוב ישיר מהמשתמשים ומשפרות את המוצרים במהירות. כך הן יכולות להתאים את הטכנולוגיה לצרכים משתנים, לקצר את תהליכי הפיתוח ולעשות זאת בפחות משאבים. השילוב הזה הוא אחת הסיבות לכך שבישראל צומחות כיום כמה מחברות הטכנולוגיה הביטחונית הטובות בעולם. הביקוש לטכנולוגיות ביטחוניות גדל, והמשקיעים מחפשים חברות שכבר הוכיחו את עצמן בשטח".
הקרן השקיעה גם ב-ASIO, שמפתחת מערכות המסייעות לכוחות מתמרנים לנווט, לשמור על תמונת מצב ולתאם ביניהם גם בסביבה שבה GPS או תקשורת משובשים. הטכנולוגיה שלה שולבה במערכות של Anduril. השקעות נוספות של פרוטגו הן ב-Prisma Photonics, שהופכת כבלי סיבים אופטיים קיימים לחיישנים שמנטרים רשתות חשמל, צינורות ואתרים מאובטחים לאורך אלפי קילומטרים ומזהים בעזרת בינה מלאכותית אירועים ואיומים בזמן אמת, בלי להתקין חומרה נוספת לאורך הקווים; וב-Rilian, שמפתחת בינה מלאכותית לביצוע משימות סייבר באמצעות כלי אבטחה קיימים, גם בסביבות מחשוב מבודדות או מוגבלות. לפי הקרן, המערכת של Rilian שומרת את הידע המקצועי שנצבר בצוות ומשתמשת בו בביצוע משימות נוספות.
"בפגישות עם יזמים שמענו מהם עד כמה חשוב להם לעבוד עם משקיעים שמכירים לעומק את תחום הדיפנס ואת הדרך שבה פועלות מערכות הביטחון בישראל ובעולם", אמרה לי מוזר, מייסדת-שותפה בפרוטגו. "בחברות כאלה, ההשקעה היא רק חלק מהתמונה. צריך להבין את תהליכי הרכש, את דרישות השוק ואת הדרך שבה חברה שכבר הוכיחה את הטכנולוגיה שלה יכולה להרחיב את הפעילות למדינות נוספות. הקמנו את פרוטגו כדי להתמקד בדיוק בשלב הזה. ההתקדמות של החברות שבהן השקענו מחזקת את הבחירה להתמקד בחברות שכבר עברו את שלב הוכחת הטכנולוגיה ונמצאות בתחילת שלב הצמיחה".
על רקע המלחמות בישראל ובמזרח התיכון ומלחמת רוסיה ואוקראינה, תקציבי הביטחון בעולם גדלו ב-50% בעשור האחרון. ברבעון הראשון של 2026 הסתכם היקף עסקאות ההון סיכון בתחום בקרוב ל-20 מיליארד דולר. פרוטגו נערכת כעת להקמת קרן שנייה, שאמורה להרחיב את השקעותיה בחברות ביטחוניות אמריקאיות בשלבי צמיחה מוקדמים, על רקע רפורמות שמאיצות את הרכש הביטחוני בארה"ב ותקציבי שיא למחקר ולפיתוח.