זה כבר נהיה ריטואל לצערנו: לאחר אירועים יוצאי דופן, כמו הפיגועים בשבוע האחרון, הרשת מתחילה להתמלא בסרטונים קשים של האירועים. התיעודים מועברים בוואטסאפ, בטלגרם ובכל הרשתות החברתיות הנפוצות, עוד לפני שבכלל משפחות הנרצחים יודעות על אובדן יקיריהן.

הרב יעקב שלום ז"ל, תושב בני ברק בן 36, נשוי ואב לחמישה, הוא אחד מהנרצחים בפיגוע אתמול שהובא היום לקבורות. דודו יחיאל לוי סיפר ל-mako כי אשתו אפרת זיהתה את רכבו מהסרטונים שהופצו אתמול, וכך ידעה היא וכל המשפחה על מותו לפני הודעת המשטרה הרשמית. "זה דבר איום ונורא שאנחנו צריכים לדעת דרך סרטונים של אנשים חסרי אחריות שהפיצו אותם, שהיקר לנו מכול נרצח בפיגוע. לקחנו את זה קשה מאוד, עד עכשיו לא מתאוששים מזה".

לדברי לוי, "לא יכול להיות שאנשים יתנהגו בצורה כזאת ולא יגלו רגישות כלפי המשפחה. מישהו צריך להפסיק עם התופעה הזאת ולהבין שזה גורם נזק נפשי וטראומטי למשפחות של הנרצחים. אנשים צריכים לגלות רגישות, ערכים ומוסר, ולהבין שכל סרטון כזה שבו המשפחה מזהה את היקר לה גורם נזק, לעיתים בלתי הפיך".

הלוויית יעקב ישראל שלום שנרצח בפיגוע בבני ברק (צילום: N12)
צילום: N12

בשבוע שעבר משפחתה של לורה יצחק ז"ל, שנרצחה בפיגוע בבאר שבע, ביקשה מהציבור להפסיק להפיץ את תיעוד רגעי הדקירה שלה. "הסרטון הוא קשה ומחריד מאוד עבורנו. הילדות של לורה נחשפות אליו ברשתות החברתיות וזה גורם להן ולכל המשפחה נזק נפשי קשה מאוד", ציינה איילת, בת דודתה של יצחק ז"ל.

גולשים רבים, ביניהם עיתונאים, התייחסו לנושא הפצת הסרטונים ברשת, אתמול לאחר הפיגוע בבני ברק. עיתונאי חדשות 12, עמית סגל, ביקש לא לשתף את הסרטונים, וטען כי שיתוף שלהם הוא ניצחון לטרוריסטים.

גם העיתונאית דפנה ליאל הדגישה כי החליטה לא לשתף את הסרטונים שהיא מקבלת מאחר וזה "משחק לידיים של האויבים שלנו".