נועה גדות, מנכ"לית Power In Diversity  (צילום: פרטי)
נועה גדות, מנכ"לית Power In Diversity | צילום: פרטי

35% מהעובדים בהייטק הן נשים, ורק 13% מהמנהלים הן מנכ"ליות, כך עולה מנתוני מכון SNPI ו-She-codes שפורסמו ביום האישה האחרון. על רקע זה וכדי לשנות את המצב הקיים, ייערך מפגש מיוחד השבוע שמיועד לנשים מייסדות ומנהלות סטארטאפים ומי שמתכוונות להפוך ליזמיות.

מאחורי המפגש עומדת יוזמת Power In Diversity, שפועלת לגיוון בהייטק הישראלי, והוא יכלול מייסדות משותפות ומנכ"ליות של סטארטאפים שונים. המשתתפות תשתף על המסע היזמי אותו עברו, האתגרים השונים שאיתם התמודדו בבניית החברות והיבטים נוספים הנוגעים לתחום.

"מעבר לבניית הנטוורק, ההכרות שנוצרת תוך כדי מינגלינג והחיבורים, אירועים מהסוג הזה חשובים כי הם נותנים לנשים שמעוניינות ביזמות הצצה למאחורי הקלעים של האקוסיסטם", אומרת נועה גדות, מנכ"לית יוזמת Power In Diversity. "כך אנחנו בעצם מעודדים נשים ליזמות ונותנים מענה לשאלות ולחששות שלהן".

המשבר הכלכלי הנוכחי בהייטק לא פוסח על אף אחד, אבל יש לו השפעה שלילית במיוחד על נשים, כך לפי ד"ר גלית דשא, המנהלת המקצועית של PID. "אם נדמה לנו שעברנו את משוכת הנרמול של נשים יזמיות הייטק, מגיעה המציאות הישראלית ומלמדת אותנו שהנסיגה הראשונה ברגעי משבר בתעשייה, בכלכלה ובפוליטיקה, מתורגמת באופן מידי למעמדן ולכוחן של נשים. הירידה בהשקעות פוגעת קודם כל ביזמים חדשים, ובראשם היזמיות", היא אומרת.

הסיבה לכך, לדבריה, היא "הרצון להיצמד בעת משבר לנוח ולקבוע, להשקיע במוכר, בדמותו של יזם עם רקע ספציפי, מראה ומגדר ספציפי ובמוצרים שאנחנו יודעים ומכירים. נשים פועלות לעיתים קרובות בזירות פחות מוכרות למשקיע הישראלי. חווית היזמת היא תמיד חוויה מאתגרת, כך מדווחות לנו יזמיות רבות. החוויה היא של השונה, יוצאת הדופן בחדר וגם היא הולכת ומתגברת בעתות משבר".

גם המצב הפוליטי בישראל נותן את אותותיו, לדברי דשא. "הכיוון שלוקחת הממשלה לשלטון שהוא במקרה הטוב סמכותני, ולמעשה פוגע במהות הדמוקרטית של ישראל, משפיע על עולם ההייטק הגלובלי ורצונו לעבוד איתנו. ראינו בשבוע אחד כיצד נציב שירות המדינה מודיע כי שימוש בלשון אישה בפרסומים הוא מהלך 'מסורבל', כשהממשלה פועלת בכל הכלים להקטין ולמחוק את מנגנוני ההגנה והאיזון שהגנו על נשים לאורך השנים וכיצד השרה לקידום מעמד אישה עולבת בנשים ופועלת לכאורה לפגוע בזכויותיהן.

"כל אלה דוגמאות משבוע אחד מתוך חצי שנה של פעולה שיטתית לפגיעה בזכויות. אין פלא אם כך שזה מחלחל אפילו בצורה לא מודעת לחוויית היזמת, לחששות, לאתגרים, וכן גם ליכולת של נשים להשתלב באופן משמעותי יותר בתעשיית ההייטק הישראלית".

ד״ר גלית דשא, המנהלת המקצועית ביוזמת Power in Dive (צילום: אבישי זיגמן)
ד״ר גלית דשא, המנהלת המקצועית ביוזמת Power in Diversity | צילום: אבישי זיגמן

נופר עמיקם, שותפה בקרן גלילות קפיטל, אחת מהקרנות התומכות ביוזמת Power In Diversity, מוסיפה ואומרת: "חשוב לבנות את הנטוורק כדי שנשים יזמיות יוכלו לסייע זו לזו לפתור אתגרים שמתמודדות איתן רק נשים. למשל, אני זוכרת שנפגשתי עם יזמת ששיתפה שהיא גייסה כסף עבור המיזם שלה בשלבי הריון מתקדמים. היא סיפרה כמה מאתגר זה היה פיזית, אבל בעיקר מאתגר לאור הרמות הגבה והספקנות שהביעו משקיעים שפגשה, שרובם ככולם היו גברים. כולם פקפקו ביכולת שלה לעשות גם וגם - גם להביא ילד לעולם וגם למנכל חברה.

"לימים כשאני הייתי בהריון מתקדם, ובמקביל קיבלתי קידום כשותפה משקיעה בקרן הבנתי את גודל האתגר שהיה מונח לפתחה. זה אתגר לא קל, אך עם זאת לחלוטין אפשרי והסביבה לא צריכה להחליט עבורנו אם אנחנו מסוגלות לו. מניסיוני כאשת קריירה וכמשקיעה ביזמיות, כשאישה מחליטה שהיא יכולה, רמת הביצועים שלה מדהימה, גם כאמא וגם כאשת קריירה. גם וגם. ובאשר ליזמת, היא הצליחה לגייס את הכסף, להקים חברה מדהימה, ואני בטוחה שהיא אמא מופלאה לא פחות".

נופר עמיקם שותפה בקרן גלילות קפיטל  (צילום: בן יצחקי​)
נופר עמיקם שותפה בקרן גלילות קפיטל | צילום: בן יצחקי​

לאורך השנים עבדת עם יזמיות, עם איזה אתגרים ייחודיים הן מתמודדות?

עמיקם: "לרוב נשים יזמיות עובדות בסביבה מאוד גברית - המשקיעים שלהן הם רובם גברים, הלקוחות שלהם הם גברים, וכך גם מרבית העובדים שלהם. מוכשרות ככל שיהיו, הן חריגות בסביבה בה הן פועלות, וככאלה התחושה היא שהן תמיד צריכות להוכיח את עצמן יותר.

"בנוסף, יזמיות צעירות חוות את הקשיים הפיזיים והמנטליים של הריון ולידה לצד הקושי של הקמה וניהול של חברה, הרי גם אם בן זוגן נושא באופן שוויוני בנטל ההורות, התקופה המאתגרת של הריון ולידה היא עליהן. יחד עם זאת, מניסיוני האישי וכן מעבודה עם יזמיות ומנכ"ליות, האתגרים הייחודיים האלו מחשלים אותן עד כדי כך שרמות הביצועים שלהן מתעלות לא פעם על מקביליהן הגברים. העוצמה, החוסן הנפשי, הפוקוס הבלתי מתפשר והיעילות שיש לנשים שמחזיקות בכל כך הרבה כדורים בו זמנית היא ייחודית במינה ומשרתת אותן היטב לאורך המסע היזמי המאתגר".