ישראלים רבים עוקבים מאז יום שלישי בערב בדריכות אחרי התוצאות המתעדכנות של מערכת הבחירות, שהסתיימה באופן שונה מהמדגמים והסקרים, שרובם לא חזו 61 לגוש נתניהו ולא את העובדה שמרצ לא מצליחה לעבור את אחוז החסימה.

נחמיה גרשוני איילהו, אנליסט מידע עם ניסיון של 15 שנים באיסוף וניתוח נתונים ויועץ אסטרטגי, בנה דשבורד שבו הוא מציג בזמן אמת את תוצאות הבחירות לכנסת ה-25 במנדטים, לאחר שקלול הסכמי עודפים לפי חוק באדר-עופר. שם תוכלו לראות שם את אחוז הקולות שנספרו, כמה קולות כשרים, כמה קולות קיבלו הימין עם שקד, כמה קולות קיבלו השמאל + ערבים, הערכת מספר הקולות הדרוש למעבר אחוז החסימה ועוד.

"הקמתי את הדשבורד כי המידע שמספקת ועדת הבחירות לא עוזר למי שרוצה להבין תמונה סופית של מנדטים - ובעיקר כשמדובר על קרבות-תחתית צמודים", מסביר גרשוני איילהו. "חלוקת המנדטים המדויקת לא טריוויאלית וגם סטטיסטיקאים לא יצליחו במבט פשוט על גרף אחוזים, לומר כמה מנדטים תקבל כל מפלגה.

"זה בעיקר מעניין כדי לדעת כמה קולות חסרים למפלגה כדי לעבור את אחוז החסימה. הנתון הזה אגב מתעדכן ככל שמגיעים אל אחוז ההצבעה המדויק, כי ועדת הבחירות המרכזית מעדכנת אותו גם אחרי פרסום הנתון הסופי ביום הבחירות - הפעם הוא ירד בכמחצית האחוז, והקטין מעט את אחוז החסימה".

נחמיה גרשוני-איילהו (צילום: נחמיה גרשוני-איילהו)
נחמיה גרשוני-איילהו | צילום: נחמיה גרשוני-איילהו

נכון לעכשיו, יש לדשבורד מעל 125 אלף כניסות דרך הקישור המקוצר שהפיץ גרשוני איילהו פומבית בעברית ובאנגלית, "אבל ככל הנראה הוא הגיע אל מעל חצי מיליון צפיות - למעשה מכל העולם", הוא אומר. לדבריו, דפנה ליאל ועמית סגל מחדשות 12 סייעו בהגדלת התפוצה שלו.

בנוסף, גרשוני איילהו מפרסם בעמוד הטוויטר שלו, שאחריו עוקבים כ15.5 אלף איש (כ-1,000 נוספו רק ביממה האחרונה), נתונים וסטטיסטיקות, למשל היסטוריית הצבעה בין גושים, עליה הוא כותב: "אם בל״ד היתה ממליצה על לפיד (היא לא), אז הנצחון של נתניהו הוא אפילו צמוד יותר מהנצחון על פרס ב-1996".

חשוב לציין שוועדת הבחירות לא יכולה לפרסם את נתוני המנדטים לפי סיום הספירה, אלא רק את אחוז קולות הרשימה מסך הקולות הכשרים ואת מספר הקולות הכשרים לרשימה. "חשוב לי לומר שלדעתי לוועדת הבחירות המרכזית אסור לפרסם את נתוני המנדטים לפני סיום הספירה. היא צריכה להציג את האחוזים כמות שהם, בלי מקום להערכות ומשחקים. אנשים כמוני - ויש עוד, אני לא היחיד - יידעו להנגיש לציבור מה שצריך", אומר גרשוני אלייהו.

למה בעצם ספירת המעטפות הכפולות כל כך איטית?

"קודם כל בגלל שהשלב הראשון הוא הרגיש ביותר ולוקח זמן רב: בדיקה שאין הצבעה כפולה. לאחר מכן, בספירה עצמה בהשוואה לקלפיות הרגילות - סופרים את הפתקים האלה פחות אנשים על כל 'קלפי'. העומס על ועדת הבחירות המרכזית בספירת המעטפות הכפולות הוא עצום".

הופתעת מהתוצאות?

"כן, הנפילה מתחת לאחוז החסימה של מרצ היא הפתעה משמעותית. הסיכויים שלהם לעבור אפסו - על פי ספירת 95% מהקולות - חסרים להם 12,362 כדי לעבור. איחוד של כולם היה מוביל כנראה לבחירות חוזרות, כי אם מרצ ובל"ד היו עוברות, חלוקת המנדטים הייתה 60-60".