בשבוע שעבר הונפקה אפליקציית ההיכרויות באמבל (Bumble) בוול סטריט לפי שווי של שמונה מיליארד דולר. ההנפקה המוצלחת הפכה את וויטני וולף הרד, העומדת בראש פלטפורמת ההיכרויות, למנכ"לית הצעירה ביותר בוול סטריט. זה לא קרה סתם: תחת הנהגתה של וולף הרד, באמבל הצליחה לזהות שהנורמות המוכרות מעולם הדייטים משתנות. 

וולף הרד, לשעבר עובדת טינדר, השיקה את באמבל בשנת 2014 עם מטרה אחת: לעזור לעשרות מיליוני נשים למצוא אהבה במרחב וירטואלי נוח ולא מאיים. הדרך לעשות זאת הייתה פשוטה: בניגוד לאפליקציות דייטינג אחרות, כאן הנשים הן אלה שעושות את הצעד הראשון. כלומר, רק נשים יכולות לשלוח הודעה אחרי שיש התאמה. "קמנו כל בוקר והתמקדנו בלבנות חווית משתמש סביב נשים ובשביל נשים", סיפרה וולף הרד. "כשנשים בטוחות ומאושרות, זה יוצר מערכת יחסים טובה יותר לכולם".

View this post on Instagram

A post shared by Whitney Wolfe Herd (@whitney)

גם הטיימינג עזר. באמבל החלה לצמוח במקביל לתחילת עידן #MeToo; וולף הרד הודתה שהשיח שמעודד שוויון מגדרי תרם להצלחת המיזם. "זה משהו שחיכינו ונלחמנו בשבילו הרבה זמן", הסבירה. "יש גל פנומנלי של נשים שמרגישות מועצמות, נשים שלא מפחדות או מתביישות להשמיע את קולן".

הקול הזה נשמע בבירור לא רק בתוך אפליקציית עצמה, אלא גם במשרדיה. הדירקטוריון של באמבל נהנה מרוב נשי והוא כולל, בין השאר, את עורכת הדין מישל קנדי שהשיקה בשנת 2017 את פינאט, אפליקציה המחברת בין אמהות המעוניינות למצוא חברות אמהות אחרות, ומתגאה במיליון משתמשים; ואן מאת'ר, שעבדה בעבר כסמנכ"לית הכספים של אולפני פיקסאר ומכהנת בדירקטוריון של חברות ענק כמו נטפליקס ו-Airbnb. זה לא נגמר כאן, כמובן: בשנת 2018 הקימה החברה קרן שמתמקדת בהשקעות לעסקים שבראשם עומדות נשים מרקעים אתניים שונים. טניסאית העל סרינה וויליאמס, למשל, היא אחת המשקיעות בקרן. 

View this post on Instagram

A post shared by Whitney Wolfe Herd (@whitney)


ההחלטה להקים את באמבל לא נבעה רק מאידאולוגיה פמיניסטית מגובשת, אלא הגיעה גם בעקבות חוויה אישית כואבת: וולף הרד עבדה בתור מנהלת שיווק בטינדר הפופולרית, אך עזבה בטונים צורמים אחרי שתבעה את החברה בגין אפליה והטרדה מינית מצד המנכ"ל ג'סטין מאטין, לשעבר בן זוגה. וולף הרד טענה שהסירו את שמה כמייסדת משותפת בגלל שהיא אישה, ושמאטין השפיל אותה באירוע חברה כשכינה אותה "זונה". לפי הדיווחים, התביעה נסגרה מחוץ לכתלי בית המשפט, והיא פוצתה במיליון דולר.

זה לא היה מספיק עבורה; אחרי שעזבה את טינדר ניסתה וולף הרד להגיע דווקא לאינסטגרם, אך הכל השתנה כשפגשה את אנדריי אנדרייב, האיש מאחורי אפליקציית ההיכרויות Badoo. הוא הציע לה לפתח אפליקציית היכרויות בהתאם לרוחה, והצליח לשכנע אותה לשוב לעולם הדייטינג האכזר. וולף הרד מונתה למנכ"לית והחזיקה בכ-20% מהחברה. עם הזמן באמבל צמחה, ואז הגיעו הצעות הרכישה מצד "מאץ' גרופ", חברת האם של טינדר. כולן נדחו. 

אנשי מאץ' גרופ ניסו לתבוע את באמבל על הפרת פטנטים, והצליחו להניע את וולף הרד וחברתה לצאת במכתב תגובה איקוני. "מאץ' גרופ היקרה, אנחנו מחליקות עלייך שמאלה. אנו מחליקות שמאלה על הניסיונות שלך לקנות אותנו, להעתיק אותנו ועכשיו לאיים עלינו. לעולם לא נהיה שלך. לא משנה מה תג המחיר - לעולם לא נתפשר על הערכים שלנו. אנחנו, חברה שנוסדה על ידי נשים, ומובלת על ידי נשים, לא מפחדות מתרבות ארגונית תוקפנית. זה מה שאנחנו מכנות 'בריונות', ואנחנו מחליקות שמאלה על בריונים".

View this post on Instagram

A post shared by Bay Street Bull (@baystbull)

כמו טינדר ושאר המתחרות, גם באמבל צמחה בגדול בתקופת הקורונה. בחודש מרץ האחרון דיווחה החברה על עלייה של 23% במספר ההודעות שנשלחו בעיר ניו יורק ו-26% בסן פרנסיסקו, תוך עשרה ימים בלבד. אז נדרשו שינויים רבים: כדי להתאים את עצמה למציאות הסגרים והריחוק החברתי, האפליקציה אפשרה למשתמשים להוסיף תג שמראה שהם מסכימים לדייט בשיחת וידאו. בנוסף, נוספה האפשרות לשלוח הודעות קוליות (שקיימות גם בטינדר, אוקיי קיופיד וגריינדר המיועדת לקהילה הגאה), וכן הורחבו אפשרויות החיפוש לפי מרחק. "אנחנו מאוד מרוחקים ומבודדים בתקופה הזו והיכולת לשמור על העולם קצת יותר מחובר זה כל מה שאנחנו מתמקדים בו", אמרה וולף הרד בראיון ל-CNBC במאי 2020. 


וולף הרד היא לא מנהלת שמפחדת לקחת החלטות פוליטיות אמיצות. המנכ"לית הצעירה, שחברתה ממוקמת באוסטין, טקסס, פעלה באופן אקטיבי והצליחה להעביר חוק המגדיר שליחת תמונות מיניות ללא אישור בתור עבירה עם קנס של עד 500 דולר. בשנת 2018, בעקבות מספר אירועי ירי בארה"ב, אסרה באמבל על העלאת תמונות עם נשק לאפליקציה, וזה לא נגמר כאן: במטרה להפוך את הפלטפורמה למכובדת ומכבדת יותר, הכריזו בבאמבל לפני שבועיים שבודי שיימינג הוא אסור בתכלית האיסור.

אבל לא הכל ורוד. בדצמבר האחרון הכה גלים סיפורה של קאלי רוקוויץ', אמנית בת 31 מלוס אנג'לס, שניסתה להעלות לפרופיל הבאמבל שלה תמונה מהסטודיו בה היא לובשת חזיה ומכנסי טרנינג. התמונה הוסרה על ידי הנהלת האפליקציה בטענה היא פוגעת בתנאי השימוש, שאוסרים על צילום בביקיני בתוך מבנה. "חשבתי שזו טעות, אז ניסיתי עוד כמה פעמים. כתבתי לשירות הלקוחות אימייל ושאלתי אותם מה קורה. הם שלחו לי תשובה גנרית וכתבו שאסור להעלות תמונות בהלבשה תחתונה. לא יכולתי להאמין שהם הסתכלו על התמונה הזו וחשבו שהיא עשויה להיות פוגענית עבור שאר המשתמשים".

View this post on Instagram

A post shared by Cali Rockowitz (@calirock)

רוקוויץ' שיתפה את התמונה בסטורי והצליחה לעורר מהומה נגד באמבל. נכון לעכשיו, מדיניות האפליקציה עדיין עומדת בעינה. יש עוד דרך ארוכה לעשות.