באפריל 2019 התרסקה החללית בראשית, שפותחה על ידי עמותת SpaceIL, והייתה אמורה להיות הנחתת הישראלית הראשונה על הירח. כמה חודשים לאחר מכן, כבר הוכרז על פרויקט בראשית 2 של SpaceIL, אשר צפויה להיות משוגרת לחלל בשנת 2024.

בימים אלו קוראת העמותה לאוניברסיטאות, צוותי מחקר וחברות טכנולוגיות ברחבי העולם להציע הצעות לניסויים במשימת החלל של בראשית 2. ההצעות למחקר יכולות להתמקד במגוון נושאים ובהם ניסויים העוסקים באדמת הירח, מצב פני השטח, קיימות על הירח - ייצור מים ומזון, אסטרוביולוגיה, נתונים השוואתיים משני צדי הירח ועוד. "אנחנו מחפשים מחקרים שיהיו פורצי דרך, שיהיה אפשר להנגיש לילדים ולקהל הרחב", אומר כפיר דמרי מייסד ומשנה למנכ"ל SpaceIL, בראיון ל-mako.

בראשית 2 לא תהיה מורכבת הפעם מחללית אחת, אלא משלוש חלליות. אחת שנקראת חללית האם (מקפת), ועוד שתי נחתות, אשר צפויות לנחות ב-2 מקומות שונים על הירח, ויהיו קלות במיוחד – כ-120-130 קילו כל אחת. לשם השוואה, בראשית 1 הייתה החללית הקטנה ביותר שהגיעה לירח ושקלה 585 קילו. חללית האם צפויה לשקול כ-600 קילו.

"זה כשלעצמו הישג בינלאומי, מעולם לא היו 2 יחידות במשימה אחת", מסביר דמרי. "יכול להיות שאחת מהנחיתות תהיה על הצד הרחוק של הירח, דבר שרק הסינים עשו עד היום. לאחר מכן חללית האם שלקחה אותן כל הדרך לירח, תמשיך להסתובב מסביב לירח במשך 2-5 שנים ותבצע פעילות גם מדעית וגם חינוכית".

לדברי דמרי, הם עובדים ביחד עם תוכנית החלל ועם משרד החינוך כדי ליצור פלטפורמה מקוונת שתלמידי תיכון בישראל יוכלו להתחבר אליה, וכך להיות חשופים למידע שאוספת החללית ולהיות שותפים במחקר. "אנחנו מתכוונים להעביר הכשרה אינטנסיבית לכל התלמידים במשך שנה, ולאחר מכן הם יוכלו להתחבר ולראות בלייב את המידע שמגיע מהמקפת".

המסע של בראשית אל הירח (צילום: SpaceIL)
המסע של בראשית אל הירח | צילום: SpaceIL

לאחרונה פורסם כי עמותת SpaceIL השלימה גיוס של 70 מיליון דולר מפטריק דרהי, מרטין מושל ומוריס קאהן שתרמו יחדיו את הסכום לטובת המשימה. הסכום הדרוש למשימה הוא 100 מיליון דולר, ודמרי כבר אופטימי: "לא דמיינו שבנקודת זמן הזאת יהיה לנו כבר למעלה מ-70 אחוז מהמימון, אז אנחנו נמצאים במקום מאוד טוב".

כשהוא נשאל לגבי הלקחים שנלמדו מהתרסקותה של בראשית 1, עונה דמרי: "תחקרנו את נושא ההתרסקות בצורה מקיפה. היו לנו הרבה תובנות. המנכ"ל החדש שלנו, שמעון שריג, הגיע כתת אלוף מחיל האוויר. הוא גרם לנו לתחקר 8 וחצי שנים אחורה, ואחר כך הצגנו את המסקנות במשך יומיים. יש לנו הרבה מאוד תובנות, - מה היינו רוצים לעשות אחרת ומה היינו רוצים לעשות בדיוק אותו דבר".

מועד אחרון להגשת רעיונות לניסויים: 15 בנובמבר 2021. לקריטריונים המלאים ופרטים נוספים באתר העמותה.