דיונים בעד ונגד נתניהו הם כבר יותר מ-20 שנה נושא השיחה המועדף על ישראלים. אך נראה שראש הממשלה מתחיל למאוס בשיח הזה ולא בוחל באמצעים כדי לשים לו סוף. השבוע התבשרנו שהוא מאיים על אזרח פשוט בתביעת לשון הרע על שיתוף כתבה נגד משפחת נתניהו בפייסבוק.

האזרח הזה הוא יואב סאלם, טכנאי מחשבים מובטל בן 56, שמשתף בפייסבוק באופן קבוע סטטוסים נגד אישים פוליטים מהימין. ב-30 באוגוסט הוא פרסם קישור לרשומה בבלוג של עורך הדין דוד לוי, שמאשימה את משפחת נתניהו בקבלת שוחד, העלמת מס ועברות בטחוניות. מעל הקישור הוא הדביק קטע מתוך הטקסט.

ביום ראשון הוא קיבל מכתב מעורך הדין יוסי כהן, המייצג את משפחת נתניהו. במכתב נטען כי הסטטוס מהווה לשון הרע ומאיים בנקיטת הליכים משפטיים אם סאלם לא יתנצל תוך שלושה ימים ויסיר את הסטטוס תוך שבוע.

האם זה אומר שעכשיו כל אחד שיכתוב נגד נתניהו או נבחר ציבור אחר צריך לחשוש מהסתבכות משפטית?

"אני רוצה לחלק את התשובה לשניים", אומרת עו"ד טלי ליבליך, מומחית לדיני תקשורת ואינטרנט, בשיחה עם NEXTER. "בפן המשפטי, השאלה היא האם לייק ושייר יכולים להוות עילה לתביעת לשון הרע כנגד מי שעשה אותם, ולא מי שכתב אותם".

ליבליך מציינת כי לשון החוק, שנוסח במקור ב-1965 וזכה מאז לתיקונים קלים בלבד, לא מסוגלת להתמודד עם המציאות של הרשתות החברתיות, בהן כל אדם יכול לכתוב כל דבר ולהגיע למספר בלתי מוגבל של אנשים. "אני קוראת לזה הצב המשפטי מול הארנב הטכנולוגי"

אך אם מתבוננים בתקדימים משפטיים, נראה שבתי המשפט בישראל ערים לפער בין החוק למציאות ומתמודדים איתו: "יש פסק דין של השופט עודד מאור מבית משפט השלום בתל אביב באוגוסט 2016 שעונה על זה", אומרת ליבליך. "התשובה שלו היא שבשל שלל נסיבות, מי שעושה את הלייק כלל לא (נחשב) מפרסם. אני מסכימה כמעט עם כל ההנמקות שלו. הוא מתייחס שם בעיקר לחופש הביטוי של האזרח הקטן. הוא אומר שהוא לא רואה במי ששיתף סטטוס מפרסם לשון הרע, אלא אם מדובר בפגיעה משמעותית ובלתי מוצדקת. הוא גם מציין את אי הסבירות שבלתבוע כל אדם על לייק".

ליבליך מוסיפה כי "מי שכותב, ולא מי שעושה לייק ושייר, צריך לשאת באחריות. בנוסף לפן המשפטי, שואלת ליבליך "האם ראש הממשלה צריך בכלל להתעסק בפרסומים של אנשים פרטיים והאם ראוי שהמדינה תממן את זה?", ומציינת כי לו היתה היועצת המשפטית של נתניהו, היתה מעלה תהיות רבות שמשמעותן שעדיף לוותר על תביעה כזו.

גם אם תממש משפחת נתניהו את האיום, אומרת ליבליך, לרשות מי שכותב נגדם - וקל וחומר מי שרק שיתף דברים של אדם אחר נגדם - קיימות הגנות משפטיות כמו תום לב או הקלה בפיצוי במקרה שבו מוכיחים הסתמכות על דברים של אדם אחר, כפי שעשה סאלם.

אז לנתניהו יש או אין סיכוי לנצח במשפט אם יתבע?
"קטונתי. אין לי מושג".

מלשכת ראש הממשלה לא נמסרה תגובה