מישהו צילם אתכם במטרה להעלות לפייסבוק? הרשת החברתית יודעת את זה - ובקרוב עלולה לנצל את המידע הזה כדי לסחוט אתכם. דיווחים מהימים האחרונים מעלים כי החברה מתכוננת "לשחרר" את תוכנת זיהוי הפנים שלה, המכונה DeepFace, מהכלוב בו היא היתה סגורה עד היום, לאפשר לה לחשוף את זהותו של כל מצולם בכל תמונה שעלתה אליה אי פעם.

כרגע, כפי שמדווחת כתבת The Daily Dot טיילור האטמייקר, בא הדבר לידי ביטוי בכך שבכל תמונה שתעלו ינסה פייסבוק לתייג את פניהם של כל האנשים המופיעים בתמונה. בניסיון שערכה האטמייקר פייסבוק זיהתה את רוב הפנים ב-15 תמונות שהעלתה, ואף מנע ממנה להסתיר את התמונות מהאנשים המופיעים בהן.

זיהוי פנים (איור: Xyan Bhatnagar, Flickr)
המטרה, לכאורה, לשמור על הפרטיות. זיהוי פנים בסדרה "מבוקש לחקירה" | איור: Xyan Bhatnagar, Flickr

 

המטרה: לשמור על הפרטיות. האמנם?

אך בעוד שכעת מתייגת פייסבוק רק את חבריו של מעלה התמונה, בקרוב היא עלולה להתחיל לתייג כל משתמש בכל תמונה בה היא מזהה אותו, ללא קשר לשאלה האם הוא מכיר את מי שהעלה אותה או לא.

יאן לקאן, מהנדס מחשוב מהאוניברסיטה העירונית בניו-יורק שמנהל את מחקר האינטליגנציה המלאכותית בפייסבוק, אמר למגזין Science כי המטרה אינה לחדור לפרטיות המשתמשים, אלא דווקא לשמור עליה. לדבריו, האתר יזהה כל תמונה של המשתמש שעולה אליו ו"תקבל התרעה מפייסבוק שתודיע לך שאתה מופיע בתמונה ותוכל לבחור לטשטש את פניך בתמונה, כדי לשמור על פרטיותך". עם זאת, הוא לא ציין האם החברה מתכוונת לגבות כסף ממי שחפץ "להיעלם" ממתמונה שעלתה לאתר.

המערכת של פייסבוק מטרידה גולשים רבים, שחוששים מהשלכותיה. זאת מאחר וכבר בשנה שעברה היא הגיעה לרמה קרובה לזו של בני אדם ביכולת זיהוי הפנים. במרץ 2014 פרסמה פייסבוק תוצאות מבחן שערכה למערכת ביזהוי פנים של סלבס ממאגר בשם LFW. על המערכת הוטלה המשימה להשוות זוגות של תמונות מהמאגר ולקבוע האם מדובר באותו סלב. הציון שהיא קיבלה הדהים את העולם: 97.35% - 27% יותר מהציון הממוצע לתוכנות זיהוי פנים מודרניות ורק שבריר אחוז מתחת ליכולת האנושית, 98%.

יניב טייגמן, המהנדס הראשי של DeepFace, שהגיע לפייסבוק כאשר קנתה את החברה הישראלית Face.com, שהמציאה את התוכנה, סיפר לסיינס על התהליך שהביא את התוכנה לרמתה הנוכחית: "נותנים למכונה ולמידע לדבר". הוא סיפר כי לתוכנה הוזנה כמות גדולה של תמונות פנים והוטל עליה לנתח את התמונות וללמוד את המכנים המשותפים לפנים. תחילה המערכת למדה שבכל פנים יש עיניים, אף ופה, ולאחר מכן מצאה פרטים אחרים שמבדילים בין פנים של אנשים שונים.

לדברי טייגמן, המערכת יעילה ומהירה מספיק לעבוד לא רק על מחשבי-העל של פייסבוק, אלא אפילו על סמארטפון ממוצע. היא אף שומרת את פרטי זיהוי הפנים של בני אדם בקוד מחשב כל כך קטן, שמאגר פרטי הזיהוי של מיליארד בני אדם יכול להיות מאוחסן על כונן USB זעיר או על הסמארטפון.

מומחים לאבטחת מידע טוענים כי האשמים העיקריים בפוטנציאל המטריד של התוכנה הם המשתמשים, שמאשרים את הסכמי השימוש בפייסבוק בלי לקרוא אותם או להתנגד לסעיפים בהם המאפשרים לה לבצע פעולות כמו זיהוי פנים אוטומטיים. לדברי המומחים, ביום בו תהפוך פעילות כזו ללא לגיטימית בעיני מספיק משתמשים פייסבוק תיאלץ לסגור אותה. אך המומחים אינם מתחשבים בעובדה שברגע שהתוכנה נבנתה, גם אם תהפוך לפתע ללא לגיטימית בעיני משתמשי פייסבוק, היא תוכל פשוט להעביר אותה לחברה אחרת או לרשויות החוק ולטעון בצדק כי הפסיקה לפעול בתחום, בעוד המשתמשים עדיין חשופים לפעילות המתבצעת על ידי סוכנויות חיצוניות.