סמארטפונים ורשתות חברתיות הם כלים עוצמתיים, שמאפשרים לנו להישאר מחוברים לחבר'ה בלי הפסקה. אבל מה קורה אם יש כמה חבר'ה שאנחנו לא כל כך רוצים להישאר מחוברים אליהם? אפליקציה ישראלית חדשה מציעה שירות להתחמקות ממכרים לא רצויים.

הרעיון של-Split, שפותחה על ידי אודי דגן, עלה לפני כשנה, לאחר שנתקל באותו יום בשני אישים שניסה להימנע מהם. דגן הגיע למסקנה שאיסוף מידע מהרשתות החברתיות עשוי היה לחסוך לו את המפגשים הלא נעימים, והחל לפתח את האפליקציה.

עוד NEXTER גם בפייסבוק

"המערכת של Split מבוססת גם על תקשורת בין משתמשי Split עצמם וגם על כל הקלט הזמין מכל הרשתות החברתיות", אומר דגן ל-NEXTER. לדבריו, כל סטטוס בפייסבוק, ציוץ בטוויטר, תמונת אינסטגרם או צ'ק-אין בפורסקוור, ואפילו תיוג של משתמשים בפוסטים מסוגים אלה שנעשו על ידי אנשים אחרים, מסייעים לאפליקציה ליצור מאגר מידע של היכן נמצא כל אדם בכל זמן. "לא מחויב שהאדם ממנו בחרתי להימנע יהיה משתמש של האפליקציה כדי שאוכל להימנע ממנו באופן מוצלח", הוא מדגיש, ומוסיף כי "אם בחרת להימנע ממישהו, אין לו דרך לדעת זאת".

לשאלה כיצד ניתן לסמוך על הנתונים הללו, בהתחשב בעובדה שסטטוסים רבים ברשתות נוטים למקם גולשים בכלל וישראלים בפרט לפי מיקום השרתים של ספקית האינטרנט שלהם (לרוב תל אביב או הרצליה), הוא מבהיר כי "אנחנו לא עושים שימוש במיקום לפי IP (כתובת וירטואלית המחולקת לפי ספקית האינטרנט, י"מ), אלא על פי קואורדינטות של מיקום (GPS). אם אדם עושה צ'ק-אין דרך פייסבוק (בסלולר, י"מ), המיקום שנרשם מבוסס על רשימת מיקומים על גבי המפה של פייסבוק והאפליקציה יודעת לחפש את אותו מיקום לפי הרשימה הזו. כך גם במקרה של פורסקוור, אינסטגרם וכו'". הוא מבהיר כי "עשינו הרבה עבודת מחקר ובדיקה והצלחנו להימנע מכל האנשים שניסינו דרך המיקום שפרסמו ודרך כל אחת מהרשתות".

כך זה עובד:

 

האם שימוש בשירותים הללו לא מחסל את הסוללה? "שמירה על זמן סוללה היתה אחת המטרות העיקריות שלנו עליה לא התפשרנו. לכן, מראש מימשנו לוגיקת עדכון מיקום חכמה שנועדה לשמר את חיי הסוללה. השימוש ב-GPS, ש"אוכל" בדרך כלל הרבה סוללה, נעשה ב-Split באופן מצומצם בלבד. המשתמש גם יכול לבחור להימנע מכך לחלוטין ולהשתמש באפליקציה ברמת דיוק מופחתת, שעדיין מאפשרת לאפליקציה לבצע היטב את עבודתה, אך גם שומרת על חיי הסוללה. בנוסף, כל המידע שמגיע מהרשתות החברתיות מעודכן בשרת באופן רציף, בעוד האפליקציה עצמה דוגמת את המידע בהפרשי זמן סבירים ולא בכל רגע".

האפליקציה זמינה בגרסא חינמית ובגרסא בתשלום. הגרסא החינמית מספקת למשתמש מידע על קרבה לאנשים מהם הוא חפץ להימנע – התראות על "קרבת יתר" בזמן אמת, התקרבות לאזור אותו הם פוקדים רבות והתראות על אירועים אליהם מוזמן המשתמש יחד עם אישיות בלתי רצויה. בגרסא בתשלום נוספות אפשרויות לבדוק מי נמצא במקום ספציפי (למשל: פאב אליו המשתמש רוצה ללכת, עוד לפני שיצא מהבית), ומי מתרועע עם אדם בלתי רצוי.

בנוסף, אומר דגן, "בימים אלה אנחנו עובדים על עוד כמה פיצ'רים מעניינים מאוד בהקשר האנטי חברתי. אחד מהם הוא למשל היכולת להיעלם בתור משתמש לזמן ממושך ועדיין להמשיך ולהימנע מאנשים אחרים - סוג של דני דין, רואה ואינו נראה". 

אחת התוכניות של דגן לעתיד האפליקציה הוא שילובה עם גוגל-גלאס, כך שהמשתמשים לא יצטרכו לשלוף את הסמארטפון מהכיס כדי לקבל התראות על קרבה לפרסונה-נון-גראטה, אלא יקבלו מול עיניהם "הוראות ניווט" להימנעות מאישים כאלה. "מימוש ויזואלי בשדה הראייה של התרעות לגבי אנשים אחרים זה לגמרי מתבקש. ללא ספק לשם אנחנו מכוונים", אומר דגן. "מאידך, הטכנולוגיה של גוגל גלאס ודומיהם עדיין מאוד צעירה ובמידה מסוימת לא בשלה להכיל את היכולות האלה במלואן. לכן, אנחנו עוד לא שם ומכוונים לשוק הסמארטפונים, שיעשה בזה שימוש כאן ועכשיו. בעוד כמה שבועות, תצא גירסת האנדרואיד של Split ומיד לאחר מכן הדרך תהיה פתוחה לממש זאת גם בכל הפלטפורמות האחרות, כולל משקפיים חכמות ושעוני יד חכמים".

כך ספליט תיראה בגוגל גלאס: