שלשום (ג') הודתה פייסבוק ישראל כי מתוך 87 מיליון משתמשים שהמידע שלהם נאסף על ידי האפליקציה שפיתחה חברת המחקר קיימברידג' אנליטיקה - נכללים יותר מ-47,000 ישראלים. עם זאת, רק 28 ישראלים התקינו את האפליקציה עצמה ואישרו את תנאי השימוש בה, והיתר הם חברי פייסבוק שלהם, שלא התבקשו לאשר דבר ולא ידעו כי נעשה שימוש במידע שלהם.

המידע שנאסף על ידי האפליקציה סייע לחברת המחקר לייצר פרופיל אישיות של המשתמש ולהפיץ לו מידע מותאם אישית, וזאת במטרה להשפיע על תהליכים פוליטיים, כמו הבחירות בארה"ב. עודד שרון, מפתח משחקים וגיימר, הוא אחד מאותם רבבות ישראלים שהמידע שלהם דלף. "זה מטריד, מפריע לי שמשתמשים במידע שלי כדי לקדם אג'נדות שלא קשורות אליי", הוא אומר בשיחה עם TheMarker.

"רוב המידע שלי גלוי. אני משתמש בפרופיל הפייסבוק שלי כדי לקדם פרויקטים ויש לי 5,000 חברים שם. ביניהם יש כנראה אחד שמילא איזה שאלון ובגללו נכנסתי לרשימה", ציין. על-אף שמשתמשים שפרטיהם הועברו לקיימברידג' אנליטיקה היו אמורים לקבל על כך הודעה פרטית, שרון אומר כי "פייסבוק בכלל לא טרחו להודיע לי שהמידע שלי עבר לחברה הזאת".

השבוע פירסמה פייסבוק קישור שמאפשר לכל משתמש לבדוק האם הוא נכלל בתוך 87 מיליון המשתמשים שנפלו קורבן בפרשה. הקישור גם מאפשר למשתמשים לבדוק עם אילו אפליקציות הם משתפים מידע וכיצד ניתן לנטרל את האפליקציות האלה.

למרות דליפת המידע, שרון אומר כי ימשיך להשתמש בפייסבוק וכי הוא מתנגד למעבר של הרשת החברתית למודל בתשלום. "אני משתמש בפייסבוק הרבה וגם בצ'אטים, ואם גם מידע מתוך הצ'אט דולף - זה חמור. מטריד אותי שמידע שאני משתף עם אנשים באופן פרטי ייחשף". עם זאת הוא מציין כי "אני לא מאוד מאמין בפרטיות. מה שאני רוצה שיידעו - אני משתף. מה שלא, אני שומר לעצמי".

בשבוע שעבר הודה מארק צוקרברג כי היקף דליפת המידע היה גדול בהרבה מזה שנמסר עם התפוצצות הפרשה. הוא ציין כי חוסר תשומת לב של פייסבוק הוא שאיפשר לקיימברידג' אנליטיקה לאסוף מידע מעמיק על עשרות מיליוני משתמשים. מתוכם, יותר מ-85% הם תושבי ארה"ב והיתר ממדינות ברחבי העולם, בהן בריטניה, הפליפינים, קנדה, ברזיל, מקסיקו וניו-זילנד.

במשך שנים איפשרה פייסבוק לאפליקציות שונות להשתמש בממשק התכנותי שלה (API) על מנת לקבל גישה חופשית למידע של משתמשים - וכך היה גם במקרה של קיימברידג' אנליטיקה. האפליקציה שהביאה בסופו של דבר לחשיפת מידע של 87 מיליון משתמשים היא This Is Your Digital Life - שאלון אישיות שפיתחה חברת המחקר ושהורד על ידי כ-300,000 משתמשים ב-2014.

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker:
צפו: העדות המלאה של מארק צוקרברג בקונגרס
מייסד פייסבוק שכנע והפתיע - אבל גם התחמק

כשנה לאחר מכן חשף ה"גרדיאן" הבריטי כי קיימברידג' אנליטיקה אספה מידע על מיליוני משתמשים. בעקבות הפרסום חסמה פייסבוק את האפליקציה, אך לא וידאה כי המידע שנאסף נמחק. בשבוע שעבר פירסמה פייסבוק כי היא תחל להגביל את השימוש ב-API שלה לחברות שיבקשו להתממשק עם הרשת החברתית כדי לאסוף מידע על משתמשים.

עד כה חברות כאלה הורשו לאסוף מידע נרחב - לא רק על המשתמש שאישר את תנאי השימוש, אלא גם על חברים שלו, משתמשים שנמצאים איתו באותן קבוצות, משתמשים שאישרו השתתפות באותו אירוע ואפילו משתמשים שעשו לייק לעמודים רשמיים - גם אם מדובר בזרים מוחלטים.