פרשת המעקבים בארה"ב: אז מה היה לנו? 

האינטרנט החופשי כביכול, סופג מכות חזקות בשבועות האחרונים. זה התחיל מהגילוי המזעזע, שאת רוב העוסקים בתחום לא הפתיע, שה-NSA האמריקני מרגל אחרי מה שאנחנו עושים ברשת.

טביעת אצבע (צילום: Ian Waldie, GettyImages IL)
עוקבים אחריכם תמיד ובכל מקום, עוד לא הבנתם את זה? | צילום: Ian Waldie, GettyImages IL

לאחר מכן הגיעו ההכחשות של החברות השונות ונראה היה שהכל ייעלם לו מהעולם כלא היה. בשבועיים האחרונים קרו מספר דברים שגרמו לכולנו להבין שמשהו בהחלט קורה פה. אדוארד סנודן, שהדליף את המסמכים הראשוניים לא מצליח לעזוב את רוסיה לארץ מקלט. הסיבה לא ברורה אבל כנראה שהאמריקנים מפעילים לחץ משמעותי על הרוסים שלא לתת לו ללכת. הסיבה היחידה לעשות זאת היא שלא רק שסנודן עשה נזק משמעותי אלא שהוא עוד יכול לעשות נזק רב עוד יותר ושבעבודתו הוא באמת היה חשוף למידע מביך מבחינת סוכנות הביון.

בואו לפייסבוק של נקסטר

השבוע הבנו שסנודן רק התחיל. מעומקי ארכיונים חבויים ברשת, סנודן ממשיך להדליף מסמכים המראים עד כמה סוכנות הביון וחברות הטכנולוגיה האמריקניות משתפות פעולה שזה מגיע למעקב אחרי משתמשי אינטרנט. המסמכים הנוכחיים מראים באופן חד משמעי שמיקרוסופט אפשרה ל-NSA גישה חופשית למוצרי האונליין של החברה – שירותי המייל Live, Hotmail, Outlook.comומעקב אחרי שיחות שהתבצעו בסקייפ.

פייסבוק, גוגל וחברות אחרות שהואשמו במסירת פרטים ל NSA הכחישו שהם נתנו גישה לא מוגבלת לסוכנות הדיון. מיקרוסופט כבר נתפסה על חם ובורסת הניחושים עובדת לנחש מי החברה הבאה.

העניין הוא, בסופו של דבר נוגע לפרטיות באינטרנט ולחופש הביטוי. יש אנשים שעדיין חיים באשליה שיש פרטיות באינטרנט ונדהמים בכל פעם מחדש כשמתגלה שעוקבים אחריהם, בין עם זו ממשלה או גורמים פרטיים. ובכן, לאנשים האלו אני יכול לומר דבר אחד – תפתחו את העיניים ואל תסמכו על אף אחד שישמור על הפרטיות שלכם.

אנימציה סאטירית שצוחקת על NSA:

 

טוויטר חושפת פרטים של משתמשים אנטישמיים

מה שמעניין יותר נוגע לחופש הביטוי. עד כמה בתור אזרחים של מדינות דמוקרטיות מותר לנו לומר מה שאנחנו רוצים בלי שיעקבו אחרינו ובלי שיהיה אפשר לעקוב אחרינו. השבוע בית המשפט בצרפת חייב את טוויטר לגלות מי העומדים מאחורי חשבונות טוויטר שהפיצו תעמולה אנטישמית שאינה חוקית בצרפת. טוויטר טענה שהיא לא צריכה למסור פרטים מכיוון שבסופו של דבר היא ממוקמת בארה"ב אך בית המשפט בצרפת בגיבוי סוכנות הסטודנטים היהודית בצרפת החליט אחרת.

כישראלים אנחנו כמובן מברכים על כך שטוויטר חויבה למסור פרטים על משתמשים שהואשמו בהערות אנטישמיות אבל יש פה תקדים בעייתי וצריך להיזהר ממנו. בארצות רבות, פחות דמוקרטיות אסור לדבר נגד המנהיג או לומר דברים נגד הדת השלטת. טוויטר מהווה מקום מפלט בארצות אלו להתבטא נגד המשטר ולארגן תנועת התנגדות עממית לו. אם מעתה כל מדינה יכולה לחייב את טוויטר למסור פרטים על כל משתמש, עד כמה כל אחד מאתנו מוגן מאחורי חופש הביטוי אותו אנחנו מקדשים?

ואגב שלא יהיו לכם אשליות, גם פייסבוק וגם גוגל מספקות פרטים על חשודים בביצוע עבירות פליליות. כל מה שצריך זה צו בית משפט והפרטים יינתנו מבלי בדיקה יסודית של מה הסיבה לבקשה. קחו את זה בחשבון לפני שאתם כותבים סטטוס שיכול אולי, יום אחד, להתפרש כהסתה.

ליייק (צילום: Thinkstock)
לא, פייסבוק לא מסננת את התכנים שלכם, הם פשוט כנראה לא משהו | צילום: Thinkstock

משתמשי פייסבוק חיים באשליות

פייסבוקאים הסכיתו – מסתבר שיש לנו נטייה אוטומטית להניח שפחות אנשים רואים את העדכונים שלנו ממה שרואים באמת. מקצועני פייסבוק יאמרו לכם שאחוז יחסית קטן של משתמשים למעשה מגיב אבל לא מעט רואים את העדכונים שלכם. כך שאם לא עשו לפוסט שלכם לייק ולא הגיבו עליו, זה לא אומר שלא ראו אותו.

ובנתונים מדויקים יותר: ממחקר שנעשה לאחרונה עולה כי מספר האנשים שאנחנו חושבים שראה את העדכונים שלנו, הוא למעשה רבע ממי שלמעשה ראה אותו בפועל. מהמחקר הזה עולות שתי תובנות מרכזיות:
1. החברים שלכם כן רואים את מה שאתם מפרסמים – אם אין לכם תגובות על הפוסט, תתחילו לכתוב דברים יותר מעניינים.
2. למותגים – במקום להאשים את פייסבוק בזה שאין לכם אינטראקציה בפייסבוק, תתחילו לייצר תכנים יותר טובים.

כך אינטסגרם תנצח את יוטיוב

אינטסגרם, שחררה השבוע את האפשרות להטמיע (לעשות אמבד) באתרים קטעי וידאו ותמונות. בנוסף לתמונה או לווידאו, יופיע גם שם המשתמש באינטסגרם ויעודד אנשים לעקוב אחריכם. אינטסגרם למעשה מצטרפת ל-Vine שמאפשרת את השירות הזה מהיום הראשון אבל מה שאפילו יותר מעניין הוא שאינסטגרם מתחילה להוות תחרות ישירה ליוטיוב ואף עלולה לנגוס חזק בקהל משתמשיה שיעדיפו להעלות סרטונים קצרצרים וקלים להפעלה. 

כך זה נראה בפועל (ספק אם בר רפאלי היתה מתאמצת להעלות כזה ליוטיוב):

 

משקפי פורנו

מאוכזבים שאין פורנו במשקפי גוגל? אל דאגה, תעשיית הפורנו מצאה פתרון. המשקפיים הבאים יאפשרו לראות את סרטוני הפורנו האהובים עליכם. שימו לב, זה גם מתחבר לטלפון הסלולרי. לא ברור למה. המוצר עדיין לא קיים בפועל אבל כבר יש לו אתר (pvglasses.com).

סמסונג מתגרה באפל, גם באיסלנד

לסמסונג לא נמאס לבזבז כסף כדי לצחוק על אפל – כך היא עושה את זה בפרסומת חדשה באיסלנד.

 

הראש מתפוצץ

אם הצלחתם לפספס, הנה תזכורת: הטאמבלר האהוב עלי כיום – ראשים מתפוצצים של כוכבי הסרטים.


 

הממציא הדגול שהמציא את הרכבת המהירה בעולם

אלון מאסק
והוא גם חתיך. אלון מאסק

ולסיום, בעוד שבישראל הרכבת ממשיכה לאחר, אלון מאסק (42) מארה"ב (זה משבוע שעבר שהצליח לגרום לטיל לנחות באותו המקום ממנו המריא), חושף פרטים ראשונים על היוזמה החדשה שלו. מדובר בסוג של רכבת תחתית בתוך צינורות שבהם אנשים משוגרים ממש, ממש, ממש מהר, ליעדם ובמחיר מוזל. זה אומר שיקח לכם בערך 6 שעות כדי להגיע מקצה אחד לשני של העולם. היוזמה האחרונה והקודמת בהחלט הופכות את מאסק ליזם המעניין ביותר בעולם, כשהוא עוקף בסיבוב את מייסד גוגל, סרגיי ברין, עם המכוניות האוטומטיות והגוגל גלאס שלו.

כך זה ייראה:

 

>> בשבוע שעבר: כנראה לא תצליחו לנחש מה זה

>> לכל הטורים של עמית לביא

*הכותב, עמית לביא הוא דירקטור לשיווק  ב-Slidely ומייעץ לעסקים בתחומי שיווק אונליין. עמית עבד בעברו בחברות פייסבוק וגוגל והקים את קבוצת השיווק בפייסבוק הגדולה בישראל Social Media Observer. כמו כן, הוא מנהל עמוד פייסבוק פופולרי העוסק בתחום הסושיאל.