מצלמת אבטחה, פרטיות (צילום: Adam Berry, GettyImages IL)
לא נותנים לנשום וגם האוויר לא משהו | צילום: Adam Berry, GettyImages IL

השלטון הסיני מודאג לאחרונה מאוד מזיהום האוויר המתגבר במדינה. אבל מה שמטריד את אנשי הנשיא שי ג'ינפינג וראש הממשלה לי קאצ'יאנג אינו הסיכון הבריאותי שבנשימת האוויר המזוהם על ידי האזרחים, אלא מה שהתקשורת הרשמית של המדינה מכנה "איום על הביטחון הלאומי" – העובדה שענני הערפיח המכסים את הערים לעתים קרבות והולכות, חוסמים את שדה הראייה של מצלמות הריגול של הממשלה.

כ-20 מיליון מצלמות אבטחה מותקנות בערים מרכזיות בסין וצופות על כל רחוב או צומת מרכזי. מטרת המעקב, לדברי הממשלה, לאפשר לכוחות שמירת החוק לפעול ביעילות ולמנוע פשיעה במעצמה הקומוניסטית.

בואו לפייסבוק של נקסטר

אך בעקבות הידרדרות זיהום האוויר במדינה לרמה שהשגרירות האמריקאית הגדירה בתחילת השנה כ"מעבר לסקאלת המדידה", גילתה הממשלה כי המערכת אינה יעילה. בימים בהם חודרים ענני ערפיח לרחובות הערים, מה שקורה יותר ויותר וכופה על אזרחים להישאר בבתים למשך ימים ארוכים, חוסמים החלקיקים את שדה הראייה של המצלמות "ביעילות של קיר בטון", כפי שדווח השבוע העיתון South China Morning Post. לפי הפרסום, הממשלה חוששת כי טרוריסטים ינצלו זאת כדי לתקוף את המדינה.

לאחרונה, דווח העיתון, החלה ממשלת סין לעבוד על פתרון לבעיה. אך לא מדובר בפתרון לבעיית הזיהום, אלא דווקא לבעיית המגבלות של מצלמות המעקב. שני צוותים שגויסו על ידי הממשלה – אחד אזרחי ואחד צבאי – עובדים עתה על פיתוח מצלמות שיעקפו את בעיית הראות הבעייתית. לצורך כך הקצתה להם הממשלה ארבע שנים.

"מניסיוננו, כאשר הראות יורדת אל מתחת לשלושה מטרים, גם המצלמה הטובה ביותר (המצוידת בטכנולוגיה כגון תת-אדום) לא רואה למרחק של יותר מתריסר מטרים", אמר לעיתון קונג זילונג, מהנדס פרויקטים בכיר בחברת שנז'ן ייצ'נגן טכנולוג'י ומומחה בתחום מעקב הווידאו. פרופסור יאנג אייפינג, מומחית לענייני צילום דיגיטלי בבית הספר להנדסת מידע אלקטרוני באוניברסיטת טיאנג'ין, הסבירה כי למרות שבמדינות אחרות כבר נעשו מחקרים דומים על דרכים לאפשר למצלמות לראות בערפל, ערפיח הוא עניין שונה למדי שיצריך מחקר חדש. לפי פרופסור ז'אנג לי ממחלקת הנדסת חשמל באוניברסיטת טסינגהואה, הכיוון הנשקל כרגע הוא טכנולוגיות כגון רדאר וקרניים אלקטרו-מגנטיות שאינן מבוססות על קרני אור ולכן אינן מושפעות מהחלקיקים.

>> סטיית האייפון הכי מוזרה וחמודה בהיסטוריה

>> הגאדג'ט הישראלי שידביק כל מה שתרצו למה שתרצו