מאחורי הרבה אפליקציות תמימות או מועילות שאנחנו מתקינים - עומדים בכלל שירותי מודיעין של מדינות. האפליקציה אולי מזמינה בשבילנו מונית - אבל בהיחבא היא גם מצותתת. זוכרים את החרם של גוגל על וואווי? אותו רעיון.

האם יש לרוסים או לסינים באמת מה לחפש אצלנו בטלפון? "הטלפון של כל בן אדם עשוי להגיע למקום שבו ניתן להתממשק למערכת אחרת שממנה נוכל להפיק מידע", אומר מומחה הסייבר, הדוקטור הראל מנשרי מ-HIT בחולון, ולשעבר בכיר בשב"כ. "גם כשאתה מחבר בעמדת טעינה ציבורית את הטלפון שלך, יכול להיות שדרכך יהיה אפשר להגיע למשהו או שמשם יהיה אפשר להכניס אלייך משהו".

וגם יאנגו, חברת המוניות ששייכת לתאגיד הרוסי "יאנדקס", האם היא עוזרת למודיעין הרוסי? "עובדתית האפליקציה הזאת לוקחת ממך דברים שהיא לא צריכה", מוסיף ד"ר מנשרי. "כבר לפני שנתיים המודיעין הלטבי אמר שהאפליקציה הזאת מסייעת לשירות הביטחון הרוסי".

ובמערב לא יותר טוב. פייסבוק, גוגל, מיקרוסופט וחבורת אחרות נתנו גישה חופשית לשירותי המודיעין האמריקאיים. "הכל נכון. אם לדוגמה אתה משתמש באפליקציה כמו 'שאזאם' שמזהה שירים, ב-2015 בכיר ב-NSA האמריקני אמר שהמיקרופון נשאר דולק אחרי שהשתמשת בה", מרחיב ד"ר מנשרי.

ביאנגו מכחישים הכל, שם טוענים כי "מדובר ברכילות חסרת בסיס שמבוססת על מוצאה הרוסי של החברה. אך יאנגו פועלת מפינלנד, כפופה לחוקי הפרטיות האירופאיים ולא מעבירה כל אינפורמציה לשלטונות רוסיה. יאנגו מציגה בבירור את כל ההרשאות שהאפליקציה מבקשת ומסבירה כל בקשה".