הוועדה המשותפת שדנה בחוק המאגר הביומטרי קיימה אתמול (א') סיור בלשכת רשות האוכלוסין בבני ברק, בעקבות ריבוי התלונות שעלו בחודש האחרון על הליך הנפקת התעודות. בדיון מיוחד שהתקיים לפני הסיור, בהשתתפות חברי כנסת מהוועדה ובכירים מרשות האוכלוסין והרשות לניהול המאגר הביומטרי, נחשפו נתונים שמציגים מה עומד מאחורי העיכובים.

על פי אמנון שמואלי, מ"מ מנהל רשות האוכלוסין, אחת הסיבות העיקריות היא שזמן הטיפול בהנפקת תיעוד ביומטרי הוא רבע שעה - פי 3 ו-4 מבעבר. שמואלי הוסיף כי בחודש האחרון הונפקו 107,000 דרכונים ו-65,000 תעודות זהות ביומטריות. לדבריו, 17% מאלו שהגיעו ללשכות היו עם דרכון שעדיין בתוקף. סיבה נוספת לעיכובים בלשכות מצויה בכך שאנשים זימנו תורים בלשכות שונות ברחבי הארץ.

עו"ד עירית וייסבלום, היועצת המשפטית של רשות האוכלוסין, הוסיפה כי "מתוך כלל התיעוד הביומטרי, כ-84% מסכימים להכליל טביעות אצבע במאגר, כששיעור ההסכמה לאגירה בקרב קטינים (גילאי 18-16) נמוך יותר ועומד על כ-59%".

במהלך הדיון העלו חברי כנסת מהוועדה ביקורת קשה לנציגי הרשות על ההתנהלות בלשכות בחודש האחרון, והציגו מקרים שונים של אזרחים שהתלוננו בפניהם. ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה), ששימש במהלך הדיונים כמ"מ יו"ר הוועדה שדנה בחוק, הקריא מכתב ששלחה נערה בת 17, שמנסה מתחילת החודש להנפיק דרכון ללא הצלחה.

מקלב אף ניסה לחייג למענה הקולי, והציג מול בכירי רשות האוכלוסין כי המענה אינו זמין. "סך הכל אנחנו לא הרבה זמן אחרי המעבר למאגר הביומטרי, וכבר הכנסת דנה בשאילתה דחופה על התורים הארוכים. אני מאוכזב מקבלת הפנים שהחוק עושה לציבור. אסור לפגוע ככה בשירות".

ח"כ תמר זנדברג (מרצ) אמרה כי הקמפיין הטעה את הציבור, וכי רבים הגיעו שלא לצורך ללשכות. בנוסף, ביקשה להבין האם הוסבר לאזרחים המנפיקים תיעוד ביומטרי בפירוט על ההשלכות של הכללת טביעות אצבע ועל הסיכונים שבכך - אך לא נענתה.

במהלך הדיון יצאה ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) לשוחח עם אזרחים שהגיעו ללשכה להנפיק דרכון, וכשחזרה שיתפה כי רוב האזרחים הגיעו ללא זימון תור. במהלך הישיבה הוסיפה: "צריך לספק פתרונות של הוספת שעות, ימים, לשקול תעודות מעבר זמניות. דרשתם כמשרד הפנים לממש את החוק מהר, במקום להיערך עד החורף ולמנוע את הבלגן. אתם מבקשים שאנשים ישלחו מייל, אבל זה לא נגיש לכל אחד וגם להרבה לא חזרו. כל ההסברים הם הסברי סרק. האפשרות היחידה שנשארת היא לשלם פי 3 ולעשות דרכון בשדה התעופה ב-800 שקל".

מלינובסקי סיפרה כי רבים פנו אליה ושיתפו במקרים שבהם הלשכות לעתים אף לא נפתחות ורק מי שהזמין תור נכנס, או שהן נסגרות לפני הזמן.

לטענות שהעלו הח"כים על מחסור בכוח אדם בלשכות ועל מענה קולי, ענה שמואלי כי ישקיעו בתקציב על מנת לפתוח עוד לשכות ולהקצות עוד כוח אדם למשימה, בדגש על הפריפריה - שם המצב יותר קשה. נאיף הינו, מנכ"ל משאבי אנוש ברשות, אמר כי הם נמצאים כרגע בחיפוש כוח אדם נוסף, ואף קיבלו תקציב מהאוצר לשם כך. כמו כן, העובדים יעבדו שעות נוספות, בתמורה לתגמול.

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker:
תביעה לבג"ץ: למחוק את המאגר הביומטרי
האנטי-וירוס של קספרסקי יוחרם בארה"ב