מזמן הפסקנו להתרגש מזה שעוקבים אחרינו באינטרנט - אבל עדיין יש רמות של מעקב שאנחנו מוכנים להשלים איתן, ורמות אחרות שגורמות לנו לעקצוץ מטריד.

הפרצה האחרונה שהתגלתה באינטרנט אקספלורר, הדפדפן הוותיק של מיקרוסופט שעדיין יש לו משום מה משתמשים (אם אתם אנשי IT במוסד ישראלי - אנחנו מטילים את האחריות עליכם), מאפשרת לכל אתר לראות מה הקלדתם בשורת הכתובות.

במילים פשוטות, מה שזה אומר הוא שכשאתם נמצאים באתר מסוים, הוא יכול בקלות "לצותת" לשורה העליונה בדפדפן ולראות את כתובת האתר או שאילתת החיפוש שהקלדתם בדרך הלאה. כך, למשל, אם הייתם במאקו ואז חיפשתם פורנו או סמים - אנחנו יכולים לדעת על זה.

מי שגילה את הפרצה הוא חוקר האבטחה מנואל קַבַּאיֵרו. הוא אף בנה אתר שמדגים אותה ומראה לכם מה הוא רואה לאחר שאתם מנסים לעבור לאתר אחר או לחיפוש ולוחצים Enter. כמובן שבניגוד לאתר ההדגמה, אתרים אחרים לא חייבים לחשוף בפניכם שהם יודעים לאן ניסיתם לגלוש או מה רציתם לחפש - כלומר, לכם אין דרך לדעת אם האתר שאתם גולשים בו "מצותת" לשורת הכתובות שלכם או לא.

לשאלת אתר Arstechnica מה מתכוונת מיקרוסופט לעשות בנוגע לפרצה כתבה החברה כי "מיקרוסופט מחויבת ללקוחות לחקור בעיות אבטחה מדווחות ולעדכן את המכשירים המושפעים באופן פעיל בהקדם. המדיניות הרגילה שלנו היא לספק פתרונות באמצעות לו"ז עדכוני יום שלישי הנוכחי שלנו". במילים אחרות: הבעיה לא תתוקן לפני יום שלישי השני של חודש אוקטובר - עוד כמעט שבועיים.

הפתרון המתבקש יותר הוא להשתמש בדפדפן אחר, כמו כרום, פיירפוקס או אופרה. ואם הסיבה שאתם עדיין משתמשים באקספלורר היא שמקוןם העבודה שלכם לא מאפשר התקנת תוכנות - לדפדפנים כמו אופרה או ויואלדי יש אפשרות "portable installation" - התקנה קלה שאפשרית על כל מחשב, ואפשר אף להעביר אותה ממחשב למחשב באמצעות כונן נייד. מידע נוסף על דפדפנים שניתן להפעיל ללא התקנה רגילה ניתן למצוא באתר הזה.