באירוע ההכרזה האחרון של אפל, לצד האייפון X והאייפון 8, הושק מכשיר יחסית נחשק בקרב מעריצי אפל: ה-Apple Watch Series 3, כאשר המאפיין העיקרי שלו הוא תמיכה בקישוריות סלולרית, שמאפשרת לו לקבל עדכונים ואפילו לבצע שיחות מבלי להיות בקרבת מכשיר אייפון.

אפל הכריזה באירוע שהמכשיר לא יתמוך בכרטיס SIM, רגיל כפי שאנחנו מכירים אותו מהסמארטפונים של כולם, אלא ב-eSIM – תקן של איגוד מפעילות הסלולר העולמי (GSMA) שאין מכשירים בולטים רבים שתומכים בו עדיין. לכן, משתמשים רבים ברחבי העולם, וגם בישראל, נותרו מבולבלים. אנחנו כאן כדי לעשות לכם קצת סדר, ובכדי להבין האם יש סיכוי לראות את הטכנולוגיה הזו בישראל.

הכרטיס שנותן חופש למשתמש

המילה SIM היא ראשי תיבות של Subscriber Identity Module – מודול זיהוי מנוי, שתפקידו הוא לאמת את זהות המנוי שלנו מול מפעילת הסלולר, ובכך לאפשר לה לנתב שיחות, הודעות ונתוני גלישה אל המכשיר בו נמצא הכרטיס. ברגע שהכרטיס הוצא מהמכשיר או נפגע, המכשיר לא יוכל לתקשר דרך הרשת הסלולרית.

ה-eSIM הוא כינוי ל-Embedded Sim – רכיב אלקטרוני קטן שכשמו הוא, מוטמע בגוף המכשיר עצמו, ללא מגירת סים או חריץ מתחת לסוללה, וללא גישה למשתמש. זהו לא חסרון, אלא דווקא יתרון – המשתמש אמנם לא יכול לגשת אל הסים, אבל גם אין לו צורך בכך, מכיוון שהפעלת ה-Sim מתבצעת מתןך אפליקציה, או באמצעות סריקת קוד QR לזיהוי ראשוני, והחיבור מתבצע אוטומטית.

במידה ואתם עוברים בין חברות – אין יותר צורך לחכות לכרטיס סים בדואר או לגשת לעמדת שירות. פשוט בוחרים בחבילת תקשורת של מפעילה אחרת באפליקציה או באתר האינטרנט של החברה, בלי נותני שירות, בלי המתנה בתורים ובלי סיכות. הכל וירטואלי. שימוש ב-eSIM גם מייתר את הצורך ברכישת כרטיס סים בנסיעה לחו”ל – פשוט נוחתים במדינה, בוחרים את ספקית הסלולר שרוצים לעבוד עימה, ממלאים פרטים אישיים (ואמצעי תשלום כמובן) ומייד מתחברים.

בעידן בו התחרות בין המפעילות בישראל על כל לקוח הפכה לאמיתית, והלקוחות נהנים ממחירים נמוכים במיוחד ואפשרות לעבור בין מפעילות בלחיצת כפתור קיימת ונוחה למדי, כרטיס הסים הוא הקש האחרון שמקשר אותנו פיזית אל המפעילות הסלולריות. הוא מאפשר לחברות הסלולר לגבות עבורו סכום נוסף (ולעיתים מגוכח), בכדי לנסות ולמנוע מהמשתמשים לעבור בין החברות. ההמתנה לסים חדש או ההליכה למרכז שירות היא טרדה שלפעמים אנשים לא רוצים להטריח בה את עצמם, ולכן נשארים באותה חברה בה הם נמצאים. במידה וה-eSIM יחדור לישראל, הלקוחות יהיו חופשיים לעבור בין החברות בתוך שניות מרגע קבלת ההחלטה. סביר להניח שמפעילות הסלולר יגבו סכומים כלשהם על "חיבור הסים", על אף שהתהליך הוא וירטואלי לחלוטין, אך המהירות שלו עשויה לעזור ללקוחות לנצל מבצעים בצורה נוחה בלי לאבד את המספר שלהם או זמן יקר בהמתנה למעבר. ברגע שמפעילה כלשהי תציע מבצע, ולו לחודש אחד בלבד – הלקוח יוכל לעבור אליה מיידית, ובתום המבצע לעבור לחברה אחרת שמציעה תנאים טובים יותר.

יותר מקום פיזי ליצרניות המכשירים

כאשר אפל חשפה את האייפון 7 והודיעה על הסרת שקע האוזניות מהמכשיר, היא טענה שהסמארטפונים של היום הם אתגר הנדסי לא פשוט, שבו כל מילימטר בגוף המכשיר הוא קריטי להכנסת ושדרוג רכיבים חדשים. במהלך השנים יצרניות הסלולר אימצו שוב ושוב תקני כרטיסי סים קטנים יותר: מה-Sim הגדול והראשוני (שגודלו ככרטיס אשראי, ל-Mini Sim (הכרטיס הנפוץ ביותר ב-20 השנים האחרונות) ועד ל-Nano Sim של ימינו. היצרניות תמיד חיפשו דרך לצמצם את הנוכחות של הרכיב ההכרחי הזה.

בחירה ב-eSIM מאפשרת ליצרניות להיפטר לחלוטין ממגירת הסים ומהמקום שהכרטיס צורך במכשיר. מקום פנוי מאפשר מרחב תמרון ליצרניות הסלולר, שמוביל בעיקר להינדוס חכם יותר של המכשירים. מגירת הסים הייתה תמיד מקור לצרות וכיפוף קל, ואיבוד שלה היה הופך את המכשיר לבלתי שמיש. לכן, לא נתפלא אם נראה יותר ויותר יצרניות שעוברות לשימוש ב-eSIM.

מאפשר תקשורת סלולרית גם במכשירים קטנים במיוחד

הסמארטפונים הם כלל לא המרוויחים העיקריים מהמעבר ל-eSIM: כאמור, גם ה-Apple Watch החדש משתמש בטכנולוגיה הזאת, ובזכותה שמר כמעט על אותו נפח כמו הדגם הקודם בסדרה. השעון של אפל הוא לא יישות סלולרית עצמאית לחלוטין, אלא מוכפף למספר הטלפון שמשויך לאייפון של המשתמש. צימוד התקשורת הסלולרית בין האייפון לשעון מתבצע בתהליך התקנה פשוט למדי, בו השעון מזהה את החיבור הסלולרי והמנוי של האייפון, ודרך האייפון המשתמש בוחר לצרף את שירות הסלולר בשעון למנוי שלו.

אך ה-Apple Watch הוא רק ההתחלה: עולם של מכשירים תומכי eSIM הוא עולם של מכשירים מחוברים בצורה פשוטה יותר, בלי צורך ברכישות סימים או חבילות גלישה נוספות, והמכשירים הללו שומרים על מספר הטלפון המקורי של המשתמש: מערכות ניווט ובידור ברכב, שעונים חכמים ואפילו לפטופים. דמיינו את המחשב הנייד הבא שלכם ככזה שתומך ב-eSIM ומאפשר לכם להשאיר אותו מחובר לרשת גם כשאין גישה לווייפיי איכותי או מאובטח, ובלי צורך בהפעלת HotSpot בין הסמארטפון למחשב הנייד.

כמעט כרגיל בשנים האחרונות, אפל לא המציאה כאן טכנולוגיה חדשה. ה-eSIM קיים גם בכמה מכשירים אחרים (ביניהם השעון החכם של סמסונג והמחשב הנייד והלפטופ החדשים של מיקרוסופט), אבל כשאפל מטמיעה רכיב או פיצ'ר חדש במכשירים שלה, הוא מגיע למיליוני לקוחותיה וזוכה לתשומת לב רבה גם מיצרניות אחרות. לכן, לא מן הנמנע שהבחירה של אפל בשימוש ב-eSIM תוביל להגעתו למכשירים נוספים, ואולי גם למכשירי סמארטפון מובילים כמו האייפון, גלקסי ושאר היצרניות הבולטות בשוק, ויותר לא תצטרכו לחפש סיכות לחילוץ מגירת הסים הארורה.

החסרון העיקרי של ה-eSIM: המפעילות עצמן

במידה וציפיתם לרכוש את השעון החדש של אפל בחו"ל ולהפעיל אותו בארץ עם תקשורת סלולרית – יש לנו חדשות רעות עבורכם: נכון לעכשיו זה פשוט לא יעבוד. אפל השיקה את השעון החדש רק בקרב מפעילות סלולר שתומכות בטכנולוגיית eSIM (בארה"ב המפעילות העיקריות תומכות כולן בתקשורת זו). אחת המגבלות של eSIM, לצערנו, היא התלות במפעילה הסלולרית. זוהי לא טכנולוגיה אוניברסלית ובסיסית כמו כרטיסי הסים הבסיסיים שנתמכים בכל מפעילה. במידה ומפעילה סלולרית לא תומכת ב-eSIM, לא ניתן להשתמש בסים המוטמע במכשיר. על כן, אנו תלויים שוב בקצב האימוץ וברצון של מפעילות הסלולר הישראליות לתמוך בטכנולוגיה מסוג זה (שכאמור, יש להן סיבות תיאורטיות לא רעות למנוע את השימוש בה).

פנינו אל שלוש המפעילות הגדולות בישראל לתגובה לכתבה, ולפי תגובותיהן שנתקבלו, נראה שהן עדיין לא ערוכות להפעלת שירות eSIM: סלקום מסרה כי היא "בוחנת את הנושא"; מפרטנר נמסר כי הם "בוחנים את הנושא מול אפל ומול יצרניות נוספות"; לגיקטיים נודע כי פלאפון מעריכה ששירות ה-eSIM יהיה זמין בישראל במהלך שנת 2018, וכי החברה פנתה לאפל בכדי לקדם את הנושא של מכירת ה-Apple Watch Series 3 בישראל.

הכתבה פורסמה במקור באתר Geektime

עוד ב-Geektime:
למי יש IQ גבוה יותר - לסירי, לגוגל או לילד בן 6?
הדפדפן של מיקרוסופט זמין לאנדרואיד ולאייפון