בחודש שעבר סיפרנו לכם על המיזם החדש והמהפכני של אילון מאסק, "נוירלינק" (Neuralink). מדובר בשבב שיושתל בתוך המוח ויסייע להתמודד עם מחלות נוירולוגיות כמו אלצהיימר, אך גם ישפר את מצבם של אלה שסובלים מפציעות בחוט השדרה או מחרדה ודיכאון – ויאפשר לכם להזרים מוזיקה הישר לתוך המוח. בסוף השבוע (שישי) חשף מאסק התקדמות מרהיבה למדי במיזם: חזירים שעברו השתלה הציגו את פעילות השבב בשידור חי מקליפורניה לעולם כולו. כצפוי, הרשת לא איחרה להגיב – ואנחנו כאן עם התגובות המצחיקות ביותר, אך גם החשובות ביותר, לצד כל מה שעליכם לדעת על המיזם שעשוי לשנות את האנושות.

באירוע ההכרזה השתתפו שלושה חזירים, כשהבולטת בהם הייתה גרטרוד (Gertrude). השבב של נוירלינק, בגודל 22.5 ננומטר ובעובי של 8 מ"מ, הושתל במוחה לפני מספר חודשים במהלך ניתוח ללא הרדמה שארך כחצי שעה. במהלך השידור ניתן היה לראות את גרטרוד מרחרחת אוכל, כשכל הפעילות המוחית שלה מוקרנת על גבי מסך מחשב. אגב, החזירים שהשבב הוסר ממוחם כדי לשלול תופעות לוואי מזיקות חזרו לפעילות מלאה.

"זה קצת כמו פיטביט בתוך הגולגולת עם חוטים זעירים", אמר מאסק באירוע ההכרזה המקוון, בו הוא חשף גרסה "פשוטה וקטנה יותר" של המכשיר שנחשף לראשונה בקיץ 2019. כעת המכשיר כולל 3,000 אלקטרודות הנישאות על חוטים שהיקפם קטן משל שיערה אנושית, ומסוגלים לעקוב אחר פעילותם של 1,000 נוירונים. בחברה מתגאים שהמכשיר לא יסתפק רק בלקרוא את האותות החשמליים, אלא גם יוכל לשלוח אותות לאלקטרודות ולהמריץ את המוח לפעולה. ומה לגבי הבטריה? בנוירלינק הכריזו על חיי סוללה של 24 שעות, שאחריהם יש לטעון את השבב כמו שטוענים סמארטפון באופן אלחוטי.

נוירלינק החלה את המחקר ופיתוח אב-הטיפוס שלה כבר בשנת 2017; כיום היא מונה מאה עובדים בלבד, ומאסק מתכנן לגייס 10,000 נוספים, שאותם הוא מחפש גם בחשבון הטוויטר שלו. למרות שהמוצר הוצג על גבי חזירים, היעד הסופי הוא בני אדם. מאסק רוצה כמובן לעזור לכל אלה הסובלים מפגיעות שונות בתפקוד, אך מטרת העל נעלית יותר: "נוירלינק" תסייע לנו להגיע ל"קוגניציה על אנושית" (Superhuman Cognition), שאיתה נוכל לעמוד נגד האיום הגובר של הבינה המלאכותית.

"אני חושב שבעתיד תוכלו לאחסן זכרונות ולהציג אותם מחדש", אמר המיליארדר מאסק, שאחרי לנתח משמעותי מתוך 158 מיליון הדולר שהושקעו בסטארט-אפ. "זה מתחיל להישמע כמו פרק של מראה שחורה, די ברור שהם טובים מאוד בחיזוי", אמר.

אבל לפני שאנחנו מרחיקים לכת, כדאי לזכור שהמיזם צריך לקבל את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA). והמחיר? טוב ששאלתם: לפי מאסק, השתלת השבב תהיה די יקרה – אך בסופו של דבר מחירה ירד לכמה אלפי דולרים "בודדים".

"פוטנציאל לשליטה המונית במחשבות"

יום שישי האחרון היה יום חג לחובבי תורות הקונספירציה. אם "השבבים של הדור החמישי" הוציאו אותם לרחובות וגרמו להם לשרוף אנטנות, ניתן רק לדמיין את התבהלה לנוכח הצהרותיו של מאסק. הרשת לא איחרה להגיב לאקסטרווגנצה של היזם, כשהתגובות נעו בין ממים מצחיקים לבין קריאות להאט את המיזם ולחשוב מחדש על ההשלכות האפשריות של השתלת שבבים במוח האנושי.

"החזיר של נוירלינק למדענים לעשות שורט על מניית טסלה", כתבה גולשת בטוויטר. "רק בגלל שאנחנו יכולים לעשות משהו, לא אומר שאנחנו צריכים לעשות אותו. הפוטנציאל לשליטה המונית במחשבות (שיש לנו מספיק ממנה הודות לדתות, לממשלות ולתקשורת) גבוה מספיק", כתב גרהאם הנקוק, שידוע הודות לספריו הפסבדו-מדעיים על שינויים בכדור הארץ, על אסטרולוגיה ועל ציוויליזציות קדומות, שמעולם לא פורסמו בכתבי עת או עברו ביקורת עמיתים.

גולשים אחרים (ונורמליים יותר) שיתפו ממים מצחיקים על המיזם החדש. "אני רוצה את הנוירלינק החינמי שמנגן פרסומות במוח בזמן שישנים", כתב גולש אחד; גולש אחר שיתף מם מוכר עם הכיתוב "כשהנוירלינק מנסה להתחבר לווייפיי"; וגולש נוסף צחק על תפריטים שקופצים בטלפון, שבהם אנחנו נדרשים לתת לאפליקציות הרשאות לפתוח את המצלמה או לקבל את המיקום שלנו: "האם לאשר לנוירלינק לגשת להיפוקמפוס שלך?".