הכתבה נכתבה על ידי נועם גינגולד, מוסיקאי ומפיק מוסיקלי, זוכה פרס אקו”ם לשנת 2010, ומעצב סאונד בעל שם עולמי, ופורסמה במקור במגזין ליצירת מוזיקה וסאונד LFO.

תקשיבו ל-0Music. את האלבום הזה לא באמת יצר אף אחד. זהו האלבום הראשון שנוצר ללא מגע אדם, תוצר טהור של בינה מלאכותית. למוח הממוחשב מאחוריו קוראים melomics109, אין לו אולפן ביתי ואפילו לא אוזניים.

ילד מנגן על פסנתר (צילום: Shutterstock)
תפסיקו לנסות לנגן, הרובוטים עושים את זה יותר טוב. אילוסטרציה | צילום: Shutterstock

כשהקשבתי לאלבום של melomics109 לראשונה חשתי ריקנות עצומה. כשקלטתי שלדבר הזה יש ממש אופי מוזיקלי משל עצמו ושיש כאן אפילו קטעים מעניינים, הריקנות הזו רק התעצמה. ולאחר מכן מין תחושה של מיותרות, ההבנה שהמכונות האלה הולכות להחליף אותנו. מי שעוסק ביצירה ובהפקה של מוזיקה יודע שזה מרגיש הדבר הכי חושני בעולם, והקשבה למוזיקה זה אולי הדבר הכי מיסטי שאדם חילוני יכול לחוות. ופתאום זה…

ואז הפחד שאין קסם. שזה משהו שניתן לפצח אותו, שהמוזיקה היא מין מוצר מדף שמכונות יכולות לייצר בכמויות, בהתאמה אישית. שהעתיד הוא מוצרים כמו melomics@life, כאלה שמלחינים ומייצרים ומתאימים בזמן אמת מוזיקה שהיא פס קול חי ומשתנה לחיים שלך. ה-BPM מסונכרן למהירות הנסיעה שלך, לקצב פעימות הלב שלך. כשאתה עצוב הפילטר נסגר וכשאתה שמח הוא נפתח.

melomics109 הוא מלחין-יוצר-מפיק מזן חדש. פרי פיתוח של מעבדת מחקר ייחודית במאלאגה. המוח המוסיקלי שלו מבוסס על אלגוריתם אבולוציוני. התהליך מתחיל עם מספר תוצרי יסוד מוסיקליים (יצירה שלמה, מלודיה, לופ) שיוצרו בידי אדם או אפילו באופן אקראי. אז, באמצעות יישום חוזר ונשנה של צעדים חישוביים המקבילים לסלקציה ביולוגית, רקומבינציה ויצירת מוטציות – המערכת מייצרת תוצרי אודיו מוסיקליים יותר ויותר. וגם מפתחת אופי מוסיקלי משל עצמה.

Melomics109 יכול לקחת תמה מוזיקלית ולייצר ממנה אינסוף וריאציות מוסיקליות. תקשיבו לווריאציות שלו לרינגטון של נוקיה. והוא גם יכול לשלב את הווריאציות האלה ולעטוף אותן בתוך קטעים שלמים. הוא יכול לקחת תמות מוזיקליות מעולמות שונים לחלוטין וליצור הכלאות מוזיקליות לכאורה בלתי אפשריות.

באתר של Melomics יש שני ‘מלחינים’, כאשר לאח הגדול של Melomics109 קוראים Lamus. הוא המחשב הראשון שפיתח טעם מוזיקלי ויצר את היצירה המוסיקלית הראשונה שנוגנה על ידי תזמורת חיה. תקשיבו לזה:

יפה לא?

ובתחום הסאונד יש גם את LANDR. פלטפורמת מאסטרינג אונליין שמשתמשת בבינה מלאכותית ו-Big Data על מנת לייצר מאסטרינג אוטומטי מותאם לז’אנר ולדפוסים מוזיקליים. התוצאה כרגע לא מרטיטה את אוזני, אבל כשחקרתי קצת על החברה הייתי בהלם מכך שמדובר בחברה של 100 עובדים, שהושקעו בה לא מעט מליוני דולרים. העסק רציני והכיוון ברור.

וממש עכשיו גוגל נכנסים לענייני המחשבים האינטיליגנטיים היוצרים, כפי שהכריזו ב-MoogFest בחודש שעבר. עם סינתיסייזרים שמנגנים ישירות על הדפדפן ושכל גוגלי מוזיקלי, ברור שהרשת הולכת לשיר. כי למכונית אוטונומית צריך מוזיקה אוטונומית.

עוד ב-Geektime:
מי פנוי בסינגפור: החלה להפעיל שירות מוניות ללא נהגים
בעלי מכשירי נקסוס יוכלו לחסוך במגבלת הגלישה הסלולרית

המכונות באות. וכמעט בא לצעוק: אל תגעו לי במוזיקה. קחו את הכל. אבל רק לא זה.

ואז מתעורר לו לאט לאט הצד השני שלי, הטכנופילי חסר התקנה, ואני מתחיל להתלהב. ופתאום אני מת לשים יד על המחשב Melomics הזה ולזרוק בפנים קצת מטאליקה וקצת אליוט סמית ולטפטף מעט (אבל ממש מעט) דיוויד גואטה ולראות מה קורה. ואז להוציא את מטאליקה ולהכניס קצת רדיוהדיות. ואז להוציא גיטרה ולג’מג’ם על זה. אני רוצה את מעבדת הקסמים הקטנה הזו, ויפה שעה אחת קודם.

ואז אני נזכר בחלום הביו-סינתיסייזר שאני חולם לבנות. אולי יום אחד יקרה.

איך נראה העתיד של המוזיקה? איך ישתנה התפקיד של המפיק המוסיקלי כשה-DAW שלכם יוכל לתקשר עם איזה מוח על מוזיקלי שתוכלו להנחות או להיות מונחים על ידו? נראה לי יהיה כיף.

גוגל דודל לכבוד ממציא הסינתיסייזר רוברט מוג (עיצוב: גוגל)
גוגל על הסינתיסייזר. דודל של החברה לכבוד ממציא המכשיר | עיצוב: גוגל

עולם המוזיקה ותעשיית המוזיקה הולכים לעבור טוויסט מן הקצה אל הקצה. עוד אחד, אחרון. כדאי לנו להנות מזה.

זה דורש מאיתנו לנטוש רעיונות ישנים ולהתרגל לכאלה חדשים. המחשבה שמוח גאוני ייחודי אחראי ליצירת מוזיקה תתחלף לאט בתובנה שמוזיקה משקפת תרבות מסוימת בזמן מסוים, ובעת הזו מחשבים הם חלק חשוב מהתרבות שלנו. הם יסייעו לנו ליצור מוזיקה אקספרסיבית יותר והם ייצרו מוזיקה בעצמם. זה כואב, זה קשה, זה כמו גמילה מאיזה צורך פסיכולוגי עמוק להרגיש מיוחדים.

למשל, המחשבה שמחשבים לא יכולים לאלתר. תראו את שמעון. שמעון יודע לאלתר. הוא לגמרי רובוט, אבל יכול לג’מג’ם אתכם בכיף:

בקרוב יהיו כאלה שיג’מג’מו עם חברים וכאלה שיג’מג’מו עם ישויות מוסיקליות אינטליגנטיות דיגיטליות.

יהיו צרכני מוזיקה סופר מעודכנים, שיוצאים למסיבות שהמוזיקה בהן נוצרת בזמן אמת על ידי בינה מלאכותית שמשתמשת בהתנהגות של הקהל עצמו כדי ליצור את המוזיקה, ויהיו כאלה שיתנגדו לכל זה בתוקף וילכו לשמוע שלמה ארצי.

תהיה מוזיקה שיצרו אנשים לצד מוזיקה שיצרו מחשבים לצד אינספור שילובים בין השניים. הבינה הזו תהיה זמינה לכם בקיובייס ובאבלטון ובלוג’יק. ויהיו מוזיקאים ויוצרים פורצי דרך שישתמשו במוח המוזיקלי הגדול הזה כדי לנסות ולהמציא מחדש את הגלגל, להשתמש בכוחות העל החדשים שניתנו להם בדרכים חדשות ומפתיעות. ויהיו כאלה שימשיכו להקליט על טייפ. אני? אני מקווה שאעשה את שניהם.

אלבום לא רע בכלל אלבום הבכורה של Melomics109. הוא הלחין עוד מיליון שירים מאז והוא לא מפסיק, בדרך לייצר את ספריית המוזיקה הגדולה בעולם. אני רושם במנוע חיפוש שלהם כמה Tags עם גוון רגוע ומוצא לי מוזיקה לישון איתה.

הכתבה פורסמה באתר Geektime