עיריות בכל העולם מנסות לאסוף כמה שיותר מידע על המתרחש בשטחן, זה לא חדש; די אם נעיף מבט בעשרות המצלמות הפזורות בכל עיר גדולה. אולם המצלמות מספקות רק תיעוד חזותי על המתרחש ברחובות; מידע רב, שיכול לעזור לעיריות לתכנן את צעדיהן ותקציבן בצורה טובה יותר, לא נאסף. בעיריית שיקגו החליטו לקחת את הביג-דאטה לשדה העירוני, ובצעד מעורר מחלוקת, החליטו על התקנת מנורות רחוב חכמות המכילות חיישנים, שיאספו מידע על הנעשה ברחוב שיועבר לעירייה.

שיקגו מעקב (צילום: cc-by-Noah Katz, flickr)
נא להתנהג בהתאם | צילום: cc-by-Noah Katz, flickr

מ"כמה אנשים נמצאים ברחוב" ועד "כמה רעש הם עושים"

אז מה היא אותה מנורת רחוב חכמה? למעשה מדובר במנורת רחוב, המצויידת במספר חייישנים ובמשדר, המסוגלים גם לאסוף נתונים וגם לשדר אותם למוקד מיוחד בזמן אמת. בין החיישנים ניתן למנות כאלו שנועדו לנטר פרמטרים של איכות סביבה כמו רמת זיהום האוויר, עוצמת רעש וכן עוצמת רוח. בנוסף, יוכלו החיישנים לקלוט אותות סלולריים של עוברים ושבים וכך למדוד את מספר האנשים הנמצאים בכל רגע נתון באיזור.

עוד ב-Geektime:
>> שלושה גאדג'טים לקיץ
>> הסטארטאפ הישראלי שיודע מה באמת קורה במשולש ברמודה

עיריית שיקגו צפויה לקבל מידע רב, שיוכל לעזור לה בתכנון עתידי של התשתיות העירוניות; כך למשל תוכל העירייה לדעת האם באזור כלשהו האוויר מזוהם, וכך לפעול נגד המזהמים או לחילופין לוודא שלא יהיו באיזור מוסדות חינוך או בתי חולים; העירייה גם תוכל לדעת האם תושבים של איזור מסויים סובלים מזיהום רעש בזמן מסויים או בכל שעות היממה, ולפעול בהתאם; העירייה תוכל לדעת כמה אנשים חולפים בכל רגע נתון ברחובות וכך למשל לתכנן מדרכות רחבות יותר, או לחילופין, במקטע שבו אין הרבה תנועת הולכי רגל, להצר את המדרכה לטובת צמחיה, או מקומות חנייה.

כמובן ששילוב והצלבה של הנתונים המתקבלים מהחיישנים שבמנורות הרחוב, ונתונים קיימים אחרים שבידי העירייה, יאפשרו לה תכנון ושליטה טובים יותר. בשלב הראשון יותקנו שמונה מנורות רחוב חכמות לאורך שדרות מישיגן, לאחר מכן, עד סוף השנה, צפויה העירייה להציב עשרות נוספות ב-Loop, מרכז העסקים הראשי של שיקגו, ואחר כך, תפרוש העירייה מאות מנורות חכמות לאורכה ולרוחבה של העיר. התיבות בהן יותקנו המצלמות תוכננו על ידי סטודנטים לעיצוב מהעיר, כשחלק גדול מהתכנון ההנדסי נעשה בהתנדבות על ידי חברות כמו Cisco, אינטל, Qualcomm, מוטורולה ועוד.

נא להתנהג בהתאם

הצעד החדשני והחריג של העירייה לא עובר ללא התנגדות; מכל עבר נשמעים קולותיהם של לוחמי הפרטיות שחרדים מהעובדה שעוד גוף מתחיל לאסוף נתונים על העוברים והשבים ושומר אותם במאגר עצמאי. בראיון לשיקגו טריביון הסביר צ'ארלי קטלט (Catlett), חוקר בכיר באוניברסיטת שיקגו ומנהל מרכז למחקר עירוני, ש"אנו איננו אוספים מידע שיכול לזהות את האנשים. אין מצלמות או מכשירי הקלטה. החיישנים למשל יאספו רמת רעש, אבל לא יקליטו את המתרחש; לא יהיה צילום, אלא חיישן אינפרא אדום".

אולם ספק אם הצהרה כזו תרגיע את החרדים לפרטיותם. צריך לזכור שמרגע שמותקן החיישן, ניתן בקלות יחסית גם להפוך אותו לכזה שאוסף פרטים אישיים (למשל מזהה את המכשיר הסלולרי שלכם). הפיתוי שיעמוד בפני עיריית שיקגו או דומות יהיה גדול. כך למשל יוכלו עיריות לדעת בדיוק מי מבין הולכי הרגל או החונים ברחוב מסויים הוא תושב העיר ומי לא, או לעקוב אחר חייבי מיסים עירוניים. בנוסף, כל מאגרי המידע נמצאים תחת איום פוטנציאלי של פריצה או דליפה מבפנים, ולכן עצם המצאותו של מאגר מידע נוסף – הוא בעייתי.

הכתבה התפרסמה במקור באתר Geektime

 

מקור לתמונה: Noah Katz