בטח גם אתם קיבלתם דיווח על השלג שצפוי בירושלים ודמיינתם את עצמכם מתקשרים לבוס ומודיעים לו שאין לכם איך להגיע לעבודה, כי אין כמו להישאר בבית ביום כזה ולמצוא את עצמכם נשכבים ליד התנור עם כוס קפה חמים. אז צר לנו לאכזב, אבל מדובר בפייק ניוז שמופץ בימים האחרונים גם בפייסבוק וגם בוואטסאפ ומשגע את החזאים.

בווטסאפ ובפייסבוק החלו לצוץ הודעות שקריות על סערה גדולה שבדרך, שלג חריג בירושלים, והערכות של הרשויות המקומיות בארץ למערכת חורפית גדולה במיוחד, ביניהן עיריית ירושלים. אמנם מדובר בהודעות אמיתיות, אך ישנות, שהופצו לקראת הסערה הגדולה שהתרחשה בדצמבר 2013 - כשבאמת כמויות חריגות של שלג ירדו בירושלים ובצפון. מישהו עשה כאן עבודת פוטושופ מאוד פשוטה.

"ירושלים נערכת לשלג" - הודעה שהופצה בווטסאפ בשבועות האחרונים

משה קלוקובסקי, מנהל עמוד הפייסבוק "מזג האוויר - הנבחרת" התייחס לתופעה בפוסט שכתב בעמוד: "בשבוע האחרון הגיעה מתקפת הפייק ניוז האטמוספירי לשיאה העונה. ניצני הפייק נראו כבר במהלך ספטמבר ואוקטובר עם התראות וואטסאפ".

קלוקובסקי התייחס גם לעמודי מזג אוויר שונים שעוסקים באופן ספציפי ב"חיזוי שלגים": "לאחרונה תעשיית הפייק ניוז משגשגת שוב. כמובן שבשבועות האחרונים בכל יום רצות שמועות היסטריות על שלג שבדרך. השמועות משגשגות בוואטסאפ, אבל בעיקר בדפי פייסבוק העוסקים באובססיה בנושא, ואני אישית ראיתי הבטחות לשלג שם כבר במהלך נובמבר כשהם מציגים כראייה מפות צבועות ב"ירוק" לטווחי שבועיים".

אז מה המניע ומה הרווח האישי של אותם אנשים שעוסקים בפייק-ניוז מהסוג הזה? "זה נע בין הרצון להרוויח רייטינג ובין עניינים שמצריכים תרפיה כזו או אחרת", מוסיף קלוקובסקי. "אני מכיר גם לא מעט גולשים שנופלים למלכודת הזו פעם אחרי פעם. המלצה אישית לגולשים בדפים האלה - קצת שיקול דעת. ראיתם שהם מכניסים להיסטריה יום אחרי יום, ,שבוע אחרי שבוע, וברוב המקרים לשווא. תתייחסו לזה בהתאם".

גם מתן יעקב, חזאי "החדשות", מספר בשיחה עם NEXTER כי הוא מכיר היטב את התופעה. "בעידן של היום שבו כל אחד יכול לכתוב פוסט ולהפיץ אותו לאלפים ברשתות החברתיות מבלי שאף אחד באמת עובר ומאמת את המידע שהופץ, מוצאים לא פעם מידע כוזב גם בהקשר מזג האוויר".

נזקים כבדים (צילום: פייסבוק חברת החשמל)
צילום: פייסבוק חברת החשמל

"הדוגמה הטובה היא מסמך הערכות לסופת שלגים שפורסם ב-23.12.18 עבור יום חמישי של אותו שבוע, על ידי אנשים שלא טרחו לברר מתי נכתב והאם המידע באמת תואם את התחזיות", הוא מוסיף. "בכל הרשתות החברתיות ניתן למצוא קבוצות של חובבי מזג אוויר, חלקם עושים עבודה טובה ויש להם מיומנויות חיזוי טובות ואפילו מצויינות, ברוב המקרים אלו גם האנשים שיסייגו את ההודעות שלהם ויוסיפו כי 'מדובר בתחזית של חובב מטאורולוגיה'".

לצד השמועות בווטסאפ, אחד מעמודי הפייסבוק בהם דווח לא מעט פעמים על שלג בירושלים וסערות חריגות הוא "חיזוי שלגים בישראל". מחיפוש קצר בדף נראה כי כבר מתחילת חודש נובמבר צצו בו פרסומים שונים על סערות ומערכות קרות באופן משמעותי, ובהמשך זה כבר הפך לדיווחים על שלג בהרי המרכז תחת הכינוי "הסם הלבן". 

מהארכיון: השלג ההיסטורי בדצמבר 2013


חשוב לציין כי כל הפוסטים סויגו באופן מסוים, אך עדיין הצליחו לגרום להרבה מאוד פייק-ניוז. בנושא הזה אומר מתן יעקב כי "הבעיה מתחילה עם אותם אנשים חסרי ידע מספק בתחום שמפיצים את המידע השגוי, לעיתים בבטחון מוחלט, למרות שכולנו יודעים שגם לתחזיות מקצועיות אין 100 אחוזי הצלחה. אם תשימו לב, באותן תחזיות בעייתיות שמתפרסמות, רואים לא פעם תצוגה של מפת מודל אחד ספציפי מבלי להתחשב בשאר הדברים".

עוד הוא מוסיף כי "חיזוי מזג אוויר הוא מקצוע. את תהליך החיזוי המלא והמקצועי צריך ללמוד לאורך זמן, לצבור נסיון ואין תחליף אמיתי לקורסים ולהכשרות הארוכות שחזאים עוברים. בדיוק כפי שלא נקבל החלטה רפואית אך ורק על סמך המידע באינטרנט אלא נפנה לרופא אמיתי. ברוב המקרים, אותן תחזיות בעייתיות מגיעות מנתונים חינמיים המופצים ברשת. כמובן שחלקם הגדול של הנתונים לא מגיע ברזולוצייה מלאה ועם הרבה מידע חסר".

החזאי בועז דיין, שמנהל אתר Israel Weather נתקל גם הוא בתופעה המטרידה. בשיחה עם NEXTER הוא מספר כי "הכל היום פרוץ, יש ווטאסאפ ויש פייסבוק. כל אחד יכול לכתוב מה שהוא רוצה ואנשים אוהבים דרמות. יש אנשים שלא מוסמכים לתת את זה, וזה יכול להיות גם ילד. במצב כזה, בעיקר באירועים חריגים כדאי להתעדכן או בשירות המטאורולוגי או אצלי באתר, או בטלוויזיה, או ברדיו. צריך להתייחס לתחזיות מוסמכות יותר ולהתבסס עליהן בלבד.

עוד הוסיף דיין כי "לשלוח וואטסאפ לאלפי קבוצות כל אחד יכול. מה שעשו בהודעה שהופצה לכאורה מעיריית ירושלים זה עבודת פוטושופ. שינו את היום והתאריך. רוב התחזיות הן לארבעה עד חמישה ימים קדימה, וזה לרמת דיוק של 80 אחוז. זאת אומרת, שמי שמכין את עצמו לשלג לא צריך להכין שבועיים לפני. גם כשאני נותן תחזית ל-10 ימים אני לא נותן שלג. זה דבר שמאוד קשה לדעת.".