ידיים עם מקלדת (צילום: Thinkstock)
"אנחנו נוגסים בשאריות הפרטיות שנותרו בעידן המידע" | צילום: Thinkstock

אם אתם מרגישים שעוקבים אחריכם יותר ויותר, אתם אולי פרנואידים - אבל זה לא אומר שאתם טועים. גופים ממשלתיים רבים יוכלו בקרוב לקבל פרטי תקשורת אישיים שלכם, ולא מדובר רק בגופים הרגילים שהייתם מצפים להם. רשות העתיקות, למשל, וגם רשות הטבע והגנים הלאומיים, מסתבר, מעוניינות בגישה לפלטי הטלפון הסלולרי שלכם. תיקון לחוק נתוני התקשורת שעשוי לעבור בקרוב יחשוף את כולנו לגופים ממשלתיים רבים, שיוכלו לעקוב אחרינו בקלות, ואפילו בלי צורך בצו בית משפט.

החוק מקודם על ידי משרד המשפטים, שמציע להרחיב משמעותית את סמכויות החוק, שכבר זכה לכינוי "חוק האח הגדול". החוק מעניק סמכות לקבלת מידע תקשורת אישי על משתמשים באינטרנט ובטלפון. עד היום, החוק איפשר לגופים כגון משטרת ישראל, משטרה צבאית חוקרת, רשות ההגבלים ורשות המיסים לקבל בעזרת צו בית משפט נתונים אודות נתוני תקשורת של משתמשים. התזכיר מבקש להרחיב משמעותית את הגופים המסוגלים לבקש מבית המשפט את הנתונים הפרטיים הללו. ביניהם כאמור, רשות העתיקות ורשות הטבע והגנים הלאומיים, וגם משרד החקלאות, המשרד להגנת הסביבה והממונה על הביטחון במערכת הביטחון (מלמ"ב).

היום (א') הודיע איגוד האינטרנט הישראלי כי הוא מתנגד לתיקון לחוק, וכי אין מקום לכלול בחוק רשויות שהחקירה היא לא בליבת פעילותן. ההרחבה הזאת פוגעת משמעותית בזכות החוקתית לפרטיות, כך על פי איגוד האינטרנט.

איגוד האינטרנט מתנגד גם להרחבת מספר הגופים שייהנו מגישה למידע האישי שלנו – וגם לעובדה שהגישה הזו תהיה קלה בהרבה. אם כיום זקוקים המשטרה וגופי חקירה אחרים לאישור מבית המשפט כדי לגשת למידע – הרי שהתיקון לחוק אמור לאפשר לגופים האלה ולנוספים לעיין במידע בסיסי על המשתמשים ללא צו משפטי בכלל, אלא רק בדרישה מספקיות האינטרנט. לטענת איגוד האינטרנט, זו פגיעה "באבן הבסיס של האיזונים בחוק".

"אנחנו נוגסים בשאריות הפרטיות שנותרו בעידן המידע" אמר פרופ' ישע סיון, נשיא איגוד האינטרנט הישראלי. "עידן זה הביא לתרבותנו את נורמת השיתוף, ההתאגדות, הגישה המהירה למידע וזמינותו, אך אל לנו להשתמש ביכולות הטכנולוגיות הרבות בקלות דעת. יש לשקול בצורה מדודה ובכובד ראש גישה למאגרי מידע פרטיים. אנו רואים בהרחבה המוצעת פגיעה בזכות לפרטיות באופן שאינו מידתי, ולפיכך באופן שאינו חוקתי ולכן אין לאמצה".

>> למרות המהפכה: ח"כים מבזבזים 2,400 שקלים על סלולר

>> וגם: הצעת הגירושין הראשונה בליפ דאב