הממשלה ברוסיה יוצאת נגד אחד מסוגי הביטויים הכי נפוצים ברשת ואוסרת על פרסום ממים עם אישים מפורסמים. לפי הודעה שפרסם רגולטור האינטרנט של רוסיה, ה-Roskomnadzor, בדיחות ויזאוליות שלועגות למפורסמים נחשבות ללא חוקיות במידה שהן מסלפות, או לא מייצגות כלל, את האישיות של האדם אותו הן מציגות. כן, גם אם מדובר בפרודיה או סאטירה.

ממים על פוטין
פוטין רוכב על נקר

בוושינגטון פוסט, שתרגם חלק מההודעה, נכתב: "האופן הזה שבו משתמשים בתמונות של מפורסמים מהווה עבירה על החוק ופוגע בכבודם ובעסקיהם". עם זאת באתר מדגישים שלא מדובר בחוק חדש אלא בתזכרות - לא מעודנת במיוחד - למדיניות קיימת.

בניגוד למה שאתם אולי חושבים, הרקע להצהרה אינו מגיע בהקשר כלשהו לנשיא פוטין, כוכב עליון בשמי הממים, אלא בעקבות תביעה שהגיש לאחרונה זמר רוסי בשם ולרי סיוטקין (Syutkin). סיוטקין הוא זמר בלדות המוכר באישיותו העדינה, משהו בסגנון בוז'י של רוסיה, שתמונתו הופיעה תחת כיתוב של שיר אחר שפחות או יותר אומר "תרביץ לזונה בפנים".

לפי האינדפנדנט הבריטי, אמו של הזמר שכנעה אותו לא להישאר אדיש לפרסומים, ולהגיש תביעה נגד האתר שהפיץ את התמונה. הבן הנאמן הקשיב לעצת אמו ופנה לבית המשפט במוסקווה הכריע לטובתו. על הדרך, השופט ביקש מהרגולטור לרענן את דברי החוק.

ממים על פוטין
מגיע כמו כדור הריסה

כעת כאמור, כל אדם שמרגיש שהשתמשו בתמונתו בצורה שאינה מייצגת אותו, יכול להגיש תביעה בבית המשפט. בפני האתרים המפרסמים את התכנים הללו יעמדו שתי ברירות: להסיר את התוכן במהירות - או להיחסם לחלוטין במדינה.

רוסיה הצארית לא מרשה פורנו

בתוך כך, אתר "אינטרנשונל ביזנס טיימס"  מדווח שבית המשפט ברוסיה הורה לרגולטור האינטרנט במדינה לחסום 136 אתרי פורנו, זאת במסגרת פסיקה שמתבססת על אמנות בינלאומיות שרוסיה חתמה עליהן אי שם בין 1901 -1923. לפי האתר, הלשון המעורפלת בה השופטים נקטו בפסיקה עשויה להוביל לכך שבקרוב כל אתרי הפורנוגרפיה ברוסיה יהיו בלתי חוקיים.

האתר מוסיף כי בית המשפט אסר על הפצה לא חוקית של תכנים פורנוגרפים, אבל לא הגדיר במדוייק מהי בדיוק הפצה בלתי חוקית. לכן, בעקבות עמימות החוק, מיליוני אתרי פורנוגרפיה ברוסיה עשויים להיחסם.

הגבלת הגישה לאתרים אלו מצטרפת כאמור לאיסור על השימוש בממים ולחוקים נוספים שמגבילים את הגלישה, בהן החוק שמחייבת בלוגרים לדווח לרשויות המדינה על כתובתם הביתית. במארס האחרון הרגולטור אף חסם 13 אתרים שכללו תכנים שתמכו במחאה האוקראינית והאשים אותם בפעילות טרוריסטית.