מוריד את טבעת הנישואין (צילום: Thinkstock)
את זה למשל אי אפשר לעשות באמצעות שליח | צילום: Thinkstock

זוגות רבים מכירים כיום באמצעות האינטרנט. דרך צ'אטים, אתרי הכרויות, אתרים חברתיים ואיפה לא. מערכות יחסים שלמות מתנהלות באמצעות הרשת, אך כעת מסתבר שגם חתונות אפשר לעשות דרך הרשת, ללא צורך בהשכרת אולם אירועים, חברת קייטרינג וצלם.

בניו יורק טיימס התפרסמה אתמול כתבה על התופעה, טקסי נישואין באמצעות האינטרנט, כאשר לרוב החתן והכלה נמצאים כל אחד בארץ אחרת. "נישואי פרוקסי" – חתונות באמצעות שליח, הוא הכינוי שניתן לחתונות הסייבר. מדובר בהסדר חוקי המאפשר לבני זוג להינשא גם מבלי להיות נוכחים בטקס. חתונות הסייבר נערכות באמצעות תוכנת הצ'אט "סקייפ", כאשר בכל אחד מהצדדים נוכח גם איש דת. בסיפור הספציפי בניו יורק טיימס, הכלה, אמריקאית שמוצאה בבנגלדש, היתה במסגד בקווינס,כשבחיר ליבה, ישב בסלון ביתו בבנגלדש כשלצידו איש דת מוסלמי. מייד אחרי הטקס, נותק הקו, אבל השניים כבר היו נשואים לכל דבר.

חתונות הסייבר בעולם נפוצות בעיקר בקרב קהילות מהגרים וחיילים שמבקשים להתחתן עם בחיר ליבם שנמצא מעבר לים. בארצות הברית מתקיימות מדי שנה כ-500 חתונות סייבר.

"בישראל תופעת נישואי השליח נפוצה בקרב זוגות שאחד מהם הוא אזרח זר"

גם הדין הדתי ביהדות מאפשר לקדש אישה באמצעות שליח. אדם המעוניין להינשא על פי ההלכה לא חייב להיות נוכח במעמד הקידושין, אלא יכול למנות שליח שיקדש את בחירת ליבו בעבורו. "בארץ כמעט ואין מקרים של נישואי שליח", מסבירה עו"ד תרצה נווה, המתמחה בדיני משפחה ונותנת ייעוץ במתחם פרקליטי IL, "למעט המקרה המפורסם של יגאל עמיר שהבריח טבעת נישואין לאשתו וכך טקס הנישואין שלהם התקיים בהעדרו. עמיר למעשה מינה את אביו כשליח והחתונה התקיימה בביתו בהרצליה. טרם קיום הטקס, אביו של עמיר הבריח טבעת נישואין לבנו וכך בעצם נכרתו הנישואין, שכן ההלכה מחייבת שבעל יקדש את אשתו בחפץ בעל ערך. גם בית הדין הרבני הכיר בנישואין של עמיר והפך אותם לתקפים על פי דין".

עו"ד נוה מציינת כי "בישראל התופעה של נישואי פרוקסי נפוצה בעיקר בקרב זוגות שאחד מהם הוא אזרח זר, ולכן יציאתו מהארץ לצורך נישואין אזרחיים כרוכה בסיכון כי יתכן ולא יתאפשר לו לשוב אליה. לפני כשנה בג"צ הכיר בנישואין של 14 זוגות מעורבים שנישאו ב"נישואי אל-סלבדור" – נישואין שנערכו במדינה זו באמצעות שני מיופי כוח, וללא נוכחות בני הזוג עצמם".

"טרם נתקלתי בזוג ישראלי שנישא בצ'אט"

עו"ד תרצה נוה
עו"ד תרצה נוה

מדינה אחת בה התקיימו טקסי נישואין רבים של ישראלים באמצעות שליח, היא פרגוואי. מדובר בהליך נישואין מהיר יחסית שבעבר ניתן היה לקיימו ללא נוכחות של בני הזוג, באמצעות עורכי דין שייצגו את הזוגות אל מול רשויות פרגוואי ותעודת הנישואין הייתה מגיעה בדואר. כיום, לאחר תיקון החוק המקומי, יש צורך בנוכחות אחד מבני הזוג במקום לצורך הסדרת הנישואין.

אבל ישראל היא עדיין לא ארצות הברית ונישואין דרך הסקייפ עדיין לא התקיימו כאן. "טרם נתקלתי בזוג שנישא באמצעות צ'אט", אומרת נווה, "בכלל, נישואים אזרחיים באמצעות שליח כמעט שלא מוכרים בישראל, וההכרה בנישואים אלו מתקיימת במספר מועט יחסית במדינות ברחבי העולם".

הרב אורי רג"ב מעמותת חדו"ש הפועלת לחופש דת ושיווין מציין כי, "תופעות כגון נישואי פרגוואי הן ביטוי חמור במישור זכויות האדם לכך שישראל לא מאפשרת לאזרחיה להינשא, עקב המונופול שניתן על נישואין לממסד הדתי. אחרי הרבה סימני שאלה שעלו שינו את הנוהל גם בפראגוואי, וגם שם כבר אי אפשר להתחתן. טקסי חתונה של ישראלים באמצעות שליח מתקיימים כיום ברפובליקה הדומיניקנית ובהחלט מדובר בתופעה קיימת שהולכת וגודלת".