חשבתם שתמונות עם פילטרים או אנימציות קצרות, שהפכו בחודשים האחרונים לחלק מפייסבוק, הן השיא? תחשבו שוב. לפי מארק צוקרברג, עידן חדש מתקרב ועתיד לבלוע אותנו בבועה חדשה – או ליתר דיוק בהרבה בועות רגעיות.

בראיון שנערך לפני זמן קצר במסגרת תערוכת הסלולר Mobile World Congress 2016, אמר מייסד ומנכל הרשת החברתית שהוא באמת מאמין שבקרוב נפסיק לצלם ולצפות בתמונות וסרטונים ונעבור לצפות בחברים שלנו במציאות וירטואלית.

מארק צוקרברג במציאות מדומה
מארק צוקרברג

" VR הוא משהו שהתעניינתי בו המון זמן", הוא אמר לג'סי המפל מאתר Wired. " לפני 10-20 שנה צרכנו בעיקר טקסט באינטרנט. אחר כך תמונות ועכשיו וידאו. אבל זה לא הסוף. יש עוד דרכים לשתף את הרגעים החשובים בחיים. אתמול (באירוע של סמסונג) אמרתי שבתיכון נהגתי לקשקש במחשב שלי על זה שאני מקווה שיום אחד האינטרנט יוכל לקחת אותנו למקומות אחרים. עכשיו זה קורה. אנחנו יכולים לעזור לאנשים להביע את מה שאיכפת להם ממנו. אנחנו חושבים שהעתיד הוא לשתף את כל הסצינה. סיפרתי אתמול שכשאני התחלתי ללכת אמא שלי רשמה את התאריך ביומן, כשהבת של בת-הדודה שלי התחילה ללכת היא צילמה תמונה וכשהבת של אחותי התחילה ללכת היא צילמה סרטון. אני רוצה לצלם את הבת שלי ב-360 מעלות, כך שהסבא והסבתא יוכלו להיות שם ממש".

צוקרברג הזכיר עוד משהו שאמר באירוע של סמסונג אמש: בשנה וחצי האחרונות צפו משתמשי משקפי ה-Galaxy VR של סמסונג, שמבוססים על מאגר התכנים של אוקולוס השייכת לפייסבוק, במיליון שעות של וידאו ב-360 מעלות. בנוסף, הוא ציין ששעות רבות נוספות של סרטונים מהסוג הזה נצפו בנגן המובנה של פייסבוק, שקיבל בשנה שעברה תמיכה בהצגת סרטונים בהם ניתן להסתובב ולראות את כל הכיוונים.

אבל כדי שנוכל לשתף ולצפות בסרטונים ב-360 מעלות, ציין צוקרברג, צריך לשפר את התשתית שמשמשת אותנו יותר ויותר כדי לגלוש אל התכנים האלה: קישוריות הסלולר. "חלק ממה שהפך את הווידאו למה שהוא עכשיו הוא היכולת להזרים וידאו באיכות גבוהה בזמן מהיר על גבי רשתות אלחוטיות. בשביל מציאות מדומה זה צריך להשתפר", אמר צוקרברג. "כדי לשתף את כל הסצינה צריך איכות מאוד גבוהה. זה יכול לדעתי להיות הקילר-אפ (השימוש העיקרי) של דור חמישי. אפשר יהיה להזרים סצינות בזמן אמת ותוכל להרגיש כאילו אתה נמצא עם אנשים במקום אחר".

לצוקרברג חשוב במיוחד להוביל את מהפכת המציאות המדומה (VR), כדי להוכיח שלמד לקח מהכישלון של פייסבוק לחזות את מהפכת המובייל. במשך שנים לא היתה לפייסבוק אפליקציה רשמית, וגם כשהחלה לפתח אותה ב-2012 היא לא היתה טובה מספיק. "הפעם אנחנו רוצים לדחוף ליותר דרכים לשתף ולצפות בווידאו ומקווים לא לפגר אחרי הדרישה".

הדור החמישי

מי שיצר את השירות האינטרנטי עם מספר המשתמשים הגבוה בעולם התנגד לאמירה שהשמיעה המראיינת, לפיה אם פייסבוק וסרטוני המציאות המדומה שלה הם השימוש העיקרי לתשתיות הסלולר העתידיות, אולי החברה צריכה לשלם לחברות התקשורת חלק מעלויות בנייתן והפעלתן: "האפליקציות (של פייסבוק) מובילות את הדרישה לשירותי סלולר, אז המשתמשים שלנו מפרנסים את המפעילות. השירות שלנו לא עולה כסף, אז הם לא משלמים לנו, אלא לחברות התקשורת".

מסר נוסף של צוקרברג לחברות התקשורת, שאף זכה למחיאות כפיים סוערות מהקהל, היה בקשר לדור החמישי – הבשורה העיקרית של התערוכה השנה. "אחד הדברים ששמעתי בתערוכה ואיכזב אותי הוא שדור 4 סבב סביב שיפור שירות ודור 5 ממוקד בלחבר מכשירים. אפשר להמשיך להגדיל את התעשייה בשיפור האינטרנט של העשירים, אבל אני מקווה שהאנשים פה יתמקדו לא רק במהירות טובה יותר למי שכבר יש לו אינטרנט, אלא גם בלדאוג לכך שאלה שאין להם היום אינטרנט יוכלו גם הם להתחבר. צריך לשרת את כולם, לא רק את אלה שכבר יש להם".

בתשובה לשאלה האם לפייסבוק באמת איכפת מזה כל כך הוא ענה: "הרבה אנשים חושבים שלחברות לא איכפת משום דבר מלבד לעשות כסף. אבל אני לא יצרתי את פייסבוק כדי לעשות כסף, אלא כדי להתחבר לאנשים באוניברסיטה שלי. אבל בשביל לעשות שינוי בעולם צריך חברה מצליחה, שמרוויחה כסף ויכולה לשכור את האנשים הכי טובים שיפתחו את מה שיעזור לאנשים. אנחנו מתמקדים בלעשות את הדברים הנכונים כדי לחבר אנשים לאינטרנט".

מארק צוקרברג (צילום: יניב פרדו, Geektime)
מארק צוקרברג | צילום: יניב פרדו, Geektime

כדי להוכיח את זה, הוא סיפר על מיזמי האינטרנט של פייסבוק: אחד מהם הוא Free Basics, שירות שמאפשר גישה לפייסבוק במדינות מתפתחות כאשר החברה מסבסדת את עלויות חבילות הגלישה. לאחרונה הודיעה הודו כי היא אוסרת על הפעלת השירות במדינה, מאחר והוא מגביל משתמשים לגלישה בפייסבוק בלבד במקום לפתוח להם גישה לכל האינטרנט ובכך מפר את עיקרון "ניטרליות הרשת". פרויקט אחר הוא Express WiFi, שמאפשר לבעלי עסקים במדינות מתפתחות לרכוש ערכות חיבור לאינטרנט על גבי תשתית סלולר ולמכור שירותי ווייפיי בדומה לאינטרנט קפה. עד סוף השנה צופה צוקרברג עשרות אלפי נקודות כאלה בכמה מדינות.
אך הפרויקט השאפתני ביותר של פייסבוק הוא מטוסי האינטרנט – מטוסים סולאריים במשק מכוניתעל כנפיים סולאריות ענקיות שמסוגלים לטוס חודשים מעל אזורים נבחרים ולשמש נקודות חיבור לאינטרנט.

לשאלה על עמדתו בנוגע לעימות בין אפל לממשל האמריקאי סביב הבקשה של ה-FBI לקבל מהחברה תוכנה לפריצת האייפון של מבצע הטבח בסאן ברנרדינו, אמר מייסד הרשת החברתית: "אנחנו מאמינים בהצפנה, ולא נכון למנוע שימוש בה. עם זאת, אנחנו מרגישים שיש לנו אחריות לעזור למנוע טרור ומתקפות. יש לנו מדיניות ברורה למניעת טרור ולניתוק תומכי דאעש מפייסבוק. אנחנו לא נפספס הזדמנויות לעבוד עם הממשלה על מניעת טרור. אנחנו לוקחים את זה ברצינות. אבל אני לא חושב שוויתור על הצפנה הוא הדרך לעשות את זה, אז אנחנו מזדהים עם טים קוק ואפל".

I hope your 2016 is happy, healthy and productive.As the world faces new challenges and opportunities, may we all find the courage to keep making progress and making all our days count.

Posted by Mark Zuckerberg on Friday, January 1, 2016

לקראת סיום שאלה המפל האם מי שאחראי על פייסבוק, אינסטגרם, וואטסאפ ועוד היה מרגיש נוח לתת לבתו מקס להשתמש בהם. "יש לי הרבה זמן לחשוב על זה", ענה צוקרברג בבדיחות אופיינית. "הבת שלי רק בת 3 חודשים ואסור לה להשתמש בפייסבוק עד גיל 13. אבל אני בעד טכנולוגיה, והייתי מתאכזב אם היא היתה גדלה ללא (שירותי) טכנולוגיה".