"חסימת אנשים מדפי פייסבוק של חברי כנסת", קובעת ועדת האתיקה, "לא מהווה הפרה אתית". אם יש למישהו טענות על חסימה הן צריכות להתנהל במישור הציבורי ולא האתי. במילים אחרות, הכנסת קובעת לעצמה שנבחרי ציבור רשאים לחסום אזרחים שהגיבו להם בפייסבוק, גם אם לא קיללו, או גידפו אלא שאלו שאלות לגטימיות.
את התשובה הזאת קיבל העיתונאי תומר אביטל ממיזם מאה ימים של שקיפות, אחרי שהתלונן כי יאיר לפיד חסם אותו מלהגיב בעמוד הפייסבוק שלו בסוף שנת 2015. "זאת ללא שהזהיר אותי על דבר החסימה, ללא שהסביר לי מדוע נחסמתי, וללא שאפשר לי לערער על חסימה זו" הוא כתב בתלונה ליושב ראש ועדת האתיקה, ח"כ יצחק וקנין.

"ביום 22 בדצמבר 2015 פניתי לח"כ לפיד באמצעות פייסבוק ושאלתי מדוע אינו עונה לשאלות שלי. לאחר שאלתי זו נחסמתי. לא קיללתי, לא ציינתי עובדות שאינן נכונות, ולא קידמתי מאבק פוליטי כלשהוא בהקשר שונה מתוכן הסטטוס אותו פרסם ח"כ לפיד", כתב אביטל ופירט כי החסימה פוגעת בעבודתו העיתונאית ומונעת מהציבור שגולש בדף של ח"כ לפיד לראות כי זה מתעלם משאלותיו. "הדף של ח"כ לפיד, אשר מנוהל גם על ידי צוות הממומן מכספי ציבור, אמור להיות מופת לדמוקרטיה המאפשר לכל אדם לנהל שיג ושיח עם חבר הכנסת לצד אזרחים אחרים".

"הוועדה סבורה כי טענות העניין זה, אין מקומן במישור האתי, אלא במישור הציבורי בלבד", נכתב בתגובת הוועדה שאתם יכולים לקרוא במלואה ב-PDF הזה. בלשכתו של לפיד סירבו להגיב לדברים.

גם אתם חסומים?

לפיד אינו הח"כ היחיד שחוסם אזרחים ועיתונאים, ואביטל אינו הישראלי היחיד שנחסם. בשבועות האחרונים התחלנו ב-NEXTER ובמאה ימים של שקיפות, בסיוע עו"ד יהונתן קלינגר, לאסוף מידע על חברי כנסת ופוליקאים אחרים.

תיבות המייל שלנו מתפוצצת מתלונות על מגוון חברי כנסת וראשי ערים שהחליטו לחסום ביקורת ציבורית. אותם אנשי ציבור לא רק שחוסמים, אלא לא מסבירים למה חסמו ולא מציגים תקנון שאומר מי ייחסם ומי לא.

"אנחנו עוברים על צילומי המסך ששולחים לנו הנחסמים - ומשפשפים עיניים, אלו אנשים שרוצים לשרת את הציבור? כאלו שלא מסוגלים להתמודד עם הביקורת הפשוטה ביותר" תהה אביטל בשיחה עם NEXTER. לדברי אביטל "אני קורא לציבור להמשיך למלא את הטופס. בשלב הבא נפרסם את השיאנים ודוגמאות לחסימות שלא ייאמנו".