אישה עצובה מול מחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שוב בדקתי את המייל ואף אחד לא כתב לי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לפי מחקר חדש שהתפרסם במגזין המדעי-חברתי IEEE, יש קשר בין אופן הגלישה באינטרנט ובין מצבו הנפשי של הגולש. המחקר נערך בשנה שעברה באוניברסיטת מיזורי שבארה"ב בהשתתפותם של 216 סטודנטים מתנדבים.

תחילה, המשתתפים מילאו שאלון שנועד לדרג את רמת הדיכאון שלהם. הדירוג נעשה לפי "סולם דיכאון" של מרכז Cesd-r המפורסם. הבדיקה גילתה כי 30% מתוך 216 הנסקרים היו בעלי תסמינים של דיכאון.  

לאחר ההגדרה של רמת הדיכאון של כל נסקר, החוקרים ביקשו מהאוניברסיטה בה למדו לספק להם מידע לגבי צורת ואופן הגלישה של אותם סטודנטים במחשבי הקמפוס. החוקרים הצליבו את אופן הגלישה ורמות הדיכאון שמצאו אצל הסטודנטים והגיעו לשתי מסקנות עיקריות.

הראשונה מצביעה על כך שאנשים דיכאוניים נוטים להשתמש באינטרנט כדי לשתף יותר קבצים ותכנים, סרטים מוזיקה ועוד.

הגילוי המשמעותי השני הראה כי הם גם התעסקו יותר מאחרים בדואר האלקטרוני שלהם, שליחה וקבלה של הודעות. החוקרים הסבירו את הגילוי השני כהתנהגות חרדתית, גם היא מצב שמקושר לסימפטומים ש דיכאון.  

עובד במחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הדכאוניים נוטים ליצור בלאגן בגלישה, פותחים לשוניות, קופצים בין אתרים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עוד נתון מעניין שנחשף במחקר נוגע לצורת השימוש והמעבר בין אתרים ואפליקציות. הממצאים מגלים כי אנשים מדוכאים נוטים ליצור אי סדר בצורת הגלישה שלהם. הם קופצים במהירות בין חלונות, אתרים, פותחים לשוניות חדשות בדפדפנים ולא סוגרים אחרות, עוברים בין שירותים שונים כמו מייל, צ'אטים, אפליקציות ומשחקים, דבר שיכול להצביע על קושי להתרכז. אמנם קשיי הריכוז אינם מקושרים באופן ישיר עם דיכאון, אבל לפי מחקרים שונים, הקושי להתרכז יכול להיות גם הוא סימן לדיכאון, בייחוד אצל סטודנטים.

סימנים נוספים בשימוש באינטרנט שהוגדרו במחקר כסימפטומים של דיכאון כללו שימוש מוגבר בצפייה בסרטונים, משחקים וצ'אטים.

החוקרים מוסיפים כי המחקר יכול לשמש לאיתור וזיהוי מוקדם של אנשים בעלי סימפטומים דיכאוניים על ידי ניטור האופן שבו הם גולשים ברשת. כאן כמובן עולה באופן מיידי שאלת החדירה לפרטיות, נושא קשה ומדכא בפני עצמו בעידן המודרני.

>> כך אפל גורמת לכם לרכוש את המוצרים שלה

>> וגם: הסוף לתעלומה: למה נוספו לכם פתאום עשרות חברים בפייסבוק?