לפני קצת יותר משנתיים נער ישראלי הפיץ בין חבריו תמונות עירום של אישה וסרטונים שבהם היא מקיימת יחסי מין. הסיפור פורסם בתקשורת, אבל כעבור זמן קצר הסערה שככה. בימים האחרונים חזרו התמונות והסרטונים לתודעה לאחר שהופצו בקבוצות טלגרם על ידי אלמונים. בשביל שלא יהיה למישהו ספק במי מדובר, המפיצים צירפו גם צילום מסך של כתבה שעסקה בפרשה.

האישה הזו לא לבד. עשרות אלפי ישראלים חברים בקבוצות טלגרם שבהן מופצים אלפי תמונות וסרטונים פרטיים של נשים ישראליות, ובהן ניתן לראות יחסי מין, מעשים מגונים ואולי גם אונס. חלק מהתמונות והסרטונים נגנב ככל הנראה מנשים מוכרות שסיפורן התפרסם בתקשורת (כמו שרון פרי, או הסרטון בו צולם הכדורגלן אנתוני וארן). ייתכן שבחלק מהמקרים אף מופיעות קטינות.

וזה רק מה שקורה על פני השטח: מתחתיו פועלות קבוצות סגורות שבשביל להתקבל אליהן צריך לשלוח למנהלים תמונות שטרם פורסמו - וכך נוצרים מועדנים סגורים של אנשים שמשתפים תמונות פרטיות אחד עם השני.

5 שנות מאסר

הישראלים שחברים בקבוצות הללו מנצלים את האנונימיות של טלגרם בשביל להפיץ את הסרטונים מבלי שיוכלו לדעת מי הם. מאחר שמדובר בקבוצת טלגרם, יכול כל אחד - גם ילד - להגיע לקבוצות הללו בקלות ולהיכנס אליהן באין מפריע. בקבוצות האלה יכולים כולם לצרוך את התמונות והסרטונים, לשמור אותם ולהפיץ אותם הלאה.

נכון, תוכן כזה נשלח גם בקבוצות וואטסאפ ובאמצעים אחרים, אבל טלגרם מאפשרת את האנונימיות ושמירה של מעין ארכיון לסרטונים ולתמונות. "אחד הדברים הנפלאים של האינטרנט הוא היכולת לפעול בה באנונימיות", אומרת אורנה היילינגר, מנהלת המרכז לאינטרנט בטוח. "עם זאת, לצד יתרונות האנונימיות הזו, יש גם אתגרים, חלקם אף פליליים, שעלולים להפוך את הזירה הפתוחה והחופשית לפוגענית, מאיימת ואף מסוכנת".

העברת תמונות וסרטונים של אנשים ללא הסכמתם היא עבירה פלילית שדינה עד חמש שנות מאסר. לא נראה שבקבוצות הללו מישהו טורח לברר אם הנשים המצולמות הביעו הסכמה להפיץ את הסרטונים. בחלק מהקבוצות מצוין שאין להפיץ חומרים לא חוקיים, אך אין כל אכיפה. המנהלים לא מגרשים אנשים שמפיצים תמונות כאלה. להיפך - כאשר מתפרסמים סרטון או תמונה, החברים מבקשים עוד, וחלקם אף מבקשים לדעת את זהות המצולמות ומחפשים את פרטי הקשר שלהן.

מה אפשר לעשות?

קשה מאוד להילחם בתופעה הזו. מה שאפשר לעשות כשנתקלים בקבוצה כזו הוא ללחוץ על התפריט בפינה ולבחור ב-Report (דיווח). טלגרם אמורה להתייחס לפניות כאלה, לבדוק אותן ולהעלים את הקבוצות שפועלות בניגוד לחוק.

אולם היילינגר מספרת שגם מנגנון הדיווח של טלגרם איננו יעיל. "האתגר שנוצר בטלגרם הוא שבניגוד לפלטפורמות אחרות, אין לה מנגנון מסודר של דיווח אפקטיבי", היא מסבירה. "כל הניסיונות שלנו בקו החם של איגוד האינטרנט למסד קשר בדומה לקשרים שיש לנו עם הפלטפורמות האחרות - פייסבוק, יוטיוב, אינסטגרם וכדומה - לא צלחו עדיין".

את האחריות מעבירה היילינגר למשטרה וגופי האכיפה, שצריכים "לפעול כנגד עבירות במרחב הווירטואלי כשם שהם פועלים כנגד עבירות בעולם האמיתי. ובכל הקשור למשתמש, מן הראוי לדעת שהפלטפורמה היא רק פלטפורמה, השימוש שלנו קובע האם הוא חוקי, מוסרי או מסוכן. כמו בכל דבר, חשובה המחשבה תחילה".

"ככל שיתקבלו תלונות, משטרת ישראל יכולה לפעול כנגד החברים בקבוצה, וכך גם הנפגעים", אומר עו"ד יהונתן קלינגר מהתנועה לזכויות דיגיטליות. "כמו כל עבירה, גם לזאת יש תיעוד דיגיטלי. אם רוצים לאתר את המפיצים - אפשר. השאלה היא של עלות מול מוטיבציה".

לדברי קלינגר, "הסיכון הרב לאחריות פלילית וחמש שנות מאסר  צריך להיות גורם הרתעתי מספיק כדי למנוע מאנשים לשתף דברים הפוגעים בפרטיות. אני חושב שכשמדובר על הפצה של צילומים אז אנחנו צריכים לחנך באמצעות בתי משפט ולשלוח לכלא 2-3 מפיצים כאלה". 

עוד אומר קלינגר כי "הורה שנותן לילד שלו טלפון חכם, צריך לשקול את כל השימושים שיש במכשיר, בין אם לטובה ובין אם לרעה. כאשר הוא מחליט לאפשר לילד להשתמש בתכונות מסוימות כמו שליחת הודעות, הוא צריך לקחת בחשבון שימוש לרעה ולדבר עם הילד על הסכנות".

 
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה:

משטרת ישראל מכירה בהשלכות הנלוות להפרת החוק ופועלת באופן נחוש ומקצועי לאכיפתו ובמקביל להסרת התכנים הפוגעניים ברשת. אכיפת הנושא ובכלל זה חקירת עבריינים הפועלים באמצעות הטלגרם, מטופלת במלוא החומרה והרגישות על ידי מערך מיומן ומקצועי של חוקרי סייבר. 

המשטרה פועלת כל העת בציר המודיעיני, המבצעי והחקירתי לחשיפת עבירות ועבריינים בתחום עבריינות הרשת והודות לפעילות מאומצת ונחושה של יחידות הסייבר במשטרה בכלל תחומי פעילותן, נחשפו עשרות פרשיות והוגשו כתבי אישום כנגד עבריינים העושים שימוש ברשת האינטרנט לביצוע עבירות פליליות.

לצד האמור, המשטרה שבה וקוראת לציבור לפעול בזהירות ובאחריות בכל הנוגע לתיעוד והחזקה של תכנים שהפצתם עלולה להוות פגיעה בפרטיותם בעידן שבו ניתן בלחיצת כפתור להפוך כל מידע לויראלי.