האם מפלגת "יש עתיד" השתמשה בשירותיה של חברת קיימברידג' אנליטיקה לקראת מערכת הבחירות האחרונה? מהנתונים שנחשפים עתה עולה חשש שלפיו החברה הזדונית, שהפכה למוקד לביקורת ולחקירות מסביב לעולם בחשד להטיית בחירות, הייתה מעורבת גם בבחירות בישראל.

ב-2 באוגוסט 2017 נערכה פגישה בין גורמים במפלגתו של יאיר לפיד לבין בריטני קייזר, בכירה לשעבר בחברת קיימברידג' אנליטיקה. זו החברה שהתרברבה בהטיית מערכת הבחירות לנשיאות ארה"ב שבה זכה טראמפ, בעזרת מניפולציות פסיכולוגיות על בוחרים מתנדנדים. קיימברידג' אנליטיקה סייעה גם לתומכי הברקזיט, הפיצול של בריטניה מהגוש האירופאי, לנצח במשאל העם.  

דבר הפגישה נחשף השבוע בתוך היומן של בריטני קייזר, בכירה לשעבר בקיימברידג' אנליטיקה. קייזר מתראיינת בגילוי לב ובחרטה רבה על עבודתה בחברה הזדונית, בסרט הדוקומנטרי The Great Hack, שעלה השבוע בנטפליקס. במהלך הראיון חושפת קייזר את יומן הפגישות הממוחשב שלה לעין המצלמה. כמה מן הצופים חיטטו בצילום המסך הזה, ובהם פול אוליבייה דהיי, מתמטיקאי, מדען נתונים ופעיל חברתי, שמצא ביומן את הפגישה הזו עם מפלגת "יש עתיד". 

יש עתיד ברשימה של קיימברידג' אנליטיקה (צילום: מתוך The Great Hack, NETFLIX)
הפגישה עם "יש עתיד", מתוך יומן הפגישות של בריטני קייזר | צילום: מתוך The Great Hack, NETFLIX

הפגישה בין "יש עתיד" ובין קיימברידג' אנליטיקה נערכה 8 חודשים לפני שהעולם למד על מעלליה של קיימברידג' אנליטיקה בתחקיר של ערוץ 4 הבריטי. אולם במקומות רבים כבר הופיעו חשדות כבדים לגבי שיטותיה של החברה הזו. חזקה על אנשי "יש עתיד" שידעו בדיוק עם מי הם הולכים להיפגש. "המידע שהם אוספים עליך מאפשר להם להשפיע על ההצבעה שלך" הזהירה כתבה שפורסמה ביולי 2017, עשרה ימים לפני הפגישה בין החברה ובין נציגי "יש עתיד".

בתחילת יוני 2017 מצא עצמו מנכ"ל קיימברידג' אנליטיקה, אלכסנדר ניקס, מתגונן וטוען: "אני לא נבל מרושע". קדמה לכך הרצאה שבה חשף כיצד הוא משפיע על התנהגות הבוחרים, והטענה של החברה שביכולתה "לדעת מה אתה רוצה לפני שאתה יודע זאת". כבר ב-2015 פורסמו אזהרות מ"החברה שאוספת פרופילים פסיכולוגיים של מצביעים" בגארדיאן.

במרץ 2018 פורסם בערוץ 4 הבריטי תחקיר, שכלל צילומים נסתרים של בכיריה מתרברבים ביכולתם להשפיע מרחוק על אנשים תוך ניצול הפחדים ונקודות התורפה הפסיכולוגיות שלהם, הכה את העולם בתדהמה. 

לראשונה הובן שחברת קיימברידג' אנליטיקה הצליחה להשיג ברמייה את הנתונים של עשרות מיליוני בוחרים אמריקאים, לסנן ולנתח את אישיותם ודעותיהם, ולהפעיל עליהם מניפולציות ביעילות כדי להביא לשינוי התנהגותי בקלפי.

אנשי החברה הציעו לתחקירן המתחזה של ערוץ 4 גם שירותי פיתוי מיני והפללה של יריבים פוליטיים. בכירי קיימברידג' אנליטיקה, כמו סטיב בנון, נחשבים למקורבים למפלגה הרפובליקנית בארה"ב ולדונלד טראמפ. בעקבות התחקיר נפתחו חקירות נגד פייסבוק ונגד קיימברידג' אנליטיקה בארה"ב ובאירופה. מארק צוקרברג זומן למתן עדות בקונגרס, ופייסבוק נקנסה ב-5 מיליארד דולר על דליפת המידע שאפשרה את פעילותה של קיימברידג' אנליטיקה. 

"יש עתיד" נקנסה ב-2017 על ידי משרד המשפטים בסכום של 40 אלף שקל בגין שימוש שלא כדין שעשתה במאגר מידע בשליחת דיוור ישיר לניצולי שואה.

בתגובתה אישרה מפלגת "יש עתיד" (כעת חלק מרשימת "כחול לבן") כי התנהלו מגעים בינה ובין קיימברידג' אנליטיקה, אולם טענה שלא השתמשה בשירותיה. "לפני כשנתיים עוד בטרם התפוצצה הפרשה עם החברה, 'יש עתיד' בדקה מספר חברות שעוסקות בתחום, ובהן קיימברידג' אנליטיקה", נמסר. "לאחר הבדיקה הוחלט לא להשתמש בשירות שלהם".

״יש עתיד״ לא הגיבה לשאלות נוספות כגון מי השתתף בפגישה והיכן, האם הייתה רק פגישה אחת ועל מה דובר בה, מה הוצע ל״יש עתיד״ ומדוע ויתרה על ההצעה.