קיסוקה אייסו, אמן שיצר בובה בשם מומו, שהפכה לאתגר ויראלי ומטיל אימה, סיפר שקיבל איומים ברצח בעקבות יצירת הבובה. מומו הוא פסל תמים אך משונה של של חצי אישה וחצי ציפור, שיש לה שדיים, וטפרים בתור רגליים. אחרי שהוצג בגלריה בטוקיו וצולם, הוא התגלגל לפרופילים ברשתות חברתיות, זכה באופן שרירותי לשם מומו, ושימש לבריונות רשת והפחדות.

אייסו מספר שגם אמנית אחרת, שחשבו שהיא היוצרת, קיבלה איומים וכן הסטודיו שהציג אותה ספג איומים. כעת הוא אומר שזרק את הפסל הידוע לשמצה, מה שאמור "להסיר את הקללה" ושהוא הוא חש אחריות על מה שקרה עם היצירה שלו. 

אבל מה בדיוק קרה?

כלי תקשורת בעולם דיווחו בחודשים האחרונים שנערים התאבדו לאחר שמומו פנה אליהם, שלח אליהם תמונות מפחידות, סחט אותם, שלח אותם לבצע משימות מסוכנות ואיים עליהם. ו"מומו פנה אליהם" - הכוונה מישהו שהשתמש בתמונה המפחידה שלו איים עליהם. מומו גם הושתל בסרטונים תמימים של פפה פיג ופורטנייט ביוטיוב, עם מסרים על מוות ורצח בכוונה להפחיד ילדים שחושבים שהם צופים במשהו תמים.

אבל נראה שאתגר המומו קיים בעיקר בכלי התקשורת, ובהודעות מפוחדות שעוברות בין הורים. מעיין אגדה שהפכה למציאות בזכות זה שמספרים אותה. "יש מעט מאוד ראיות לכך שיש אתגר כזה", נכתב בוושינגטון פוסט. "מקרי מוות רבים קושרו למומו, אבל הם לא אושרו". גם אורנה היילינגר, מנהלת נטיקה - המרכז שמסייע לבני נוער שסובלים מבריונות רשת, אומרת שזה נשמע לה כמו סערה. יתכן שהאזהרות על מומו ויראליות יותר ממומו בעצמו.

חשוב להגיד: בריונות רשת קיימת. אתגרים מסכני חיים נמצאים בכל פינה ביוטיוב, וואטסאפ, אינסטגרם, וילדים ונערים מנסים אותם. נערים או מבוגרים מאיימים על נערים וילדים אחרים - וצריך לשים לב למה קורה בסמארטפונים של הילדים להתנהגות שלהם, אבל ככל הנראה אין התארגנות ספציפית של מומו או מומואים לפגיעה נרחבת בבני נוער - בטח לא יותר מתופעות אחרות של בריונות רשת. כך או כך, השמדת הבובה לא בהכרח תמנע את ההפצה של התמונה שלה, גם אם האמן ביקש את זה.

אם אתם מרגישים שנפגעתם או חושדים שהילדים נפגעו - פנו לנטיקה בוואטסאפ או טלפונית – 054-8-858911, בדוא"ל, בטלגרם או באמצעות טופס דיווח.