mako
פרסומת

גוגל תוקפת את פייסבוק ואפל: "מאיימות על האינטרנט"

גוגל נגד העולם - בראיון חושפני לגרדיאן הבריטי תקף סרגיי ברין, אחד המייסדים של ענקית החיפוש את פייסבוק ואפל וטען כי אלה פלטפורמות סגורות ומוגבלות: "אתם צריכים לשחק לפי הכללים שלהן, והם מאוד מגבילים"

אלכס גרבוב
mako
פורסם:
מייסדי גוגל סרגי ברין (מימין) לארי פייג'
צילום: getty images
הקישור הועתק
סרגי ברין, אחד ממייסדי גוגל
חושש מעלייתן של פלטפורמות סגורות בתוך עצמן ששולטות ברודניות על התוכן שזורם דרכן | צילום: getty images

בראיון שנתן למגזין גרדיאן הבריטי אתמול (א'), סרגיי ברין, אחד ממייסדי גוגל ונשיא הטכנולוגיה שלה אמר כי הוא פוחד מ"כוחות גדולים וחזקים במיוחד שקמו כנגד האינטרנט הפתוח מכל הצדדים ומסביב לעולם". בין היתר הוא תקף את אפל ו-פייסבוק ואמר כי אלה מתנהלות בצורה "סגורה ומגבילה".

בראיון טוען ברין כי האיום על זרימת המידע החופשית ברשת האינטרנט מגיע מממשלות שמנסות לחסום את תושביהן ב"גנים מגודרים", כאשר הוא מזכיר את סין ואיראן באותה נשימה. ברין סיפר כי לפני חמש שנים הוא לא היה מאמין שמדינה יכולה לחסום את האינטרנט בצורה אפקטיבית למשך פרק זמן ממושך, אך עכשיו הוא מודה בטעות. "חשבתי שאי אפשר להחזיר את השד חזרה לבקבוק", הוא אומר.

מנכ"ל פיייסבוק, מארק צוקרברג
"אתם צריכים לשחק לפי הכללים שלהן, והם מאוד מגבילים". ברין על אפל ופייסבוק | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

עוד הזכיר ברין את אפל ו-פייסבוק ואמר כי הוא חושש מעלייתן של פלטפורמות סגורות בתוך עצמן ששולטות ברודניות על התוכן שזורם דרכן. "אתם צריכים לשחק לפי הכללים שלהן, והם מאוד מגבילים", אמר ברין.

ברין אפילו התוודה כי הוא, יחד עם לארי פייג', איתו ייסד את גוגל, לא היה יכול ליצור את מנוע החיפוש של גוגל אם האינטרנט היה נשלט על ידי פייסבוק: "הסיבה שבגללה היינו יכולים לפתח מנוע חיפוש היא שהאינטרנט היה כל כך פתוח".

"יש הרבה לאבד", הוא ממשיך ונותן את עולם האפליקציות בתור דוגמה נוספת, "כל המידע שבתוך אפליקציות - המידע הזה לא ניתן לסריקה על ידי הסורקים. אתם לא יכולים לחפש בו".

פרסומת
מייסדי גוגל לארי פייג' (מימין) וסרגי ברין
"הנלחמים נגד הורדה פיראטית יורים לעצמם ברגל, או משהו יותר גרוע מהרגל" | צילום: getty images

מה שברין שכח לציין הוא שגם גוגל לא נקייה מאשמה. בשנת 2010, לפני שהרשת החברתית של גוגל, גוגל פלוס, הייתה קיימת, גוגל חסמה את פייסבוק מלגשת לחשבונות הדואר האלקטרוני של המשתמשים שביקשו להעביר את כל אנשי הקשר שלהם לפייסבוק.

בסופו של דבר, פייסבוק הנחתה את משתמשיה להוריד את רשימת אנשי הקשר מג'ימייל ולייבא אותה ידנית לפייסבוק. גוגל ניסתה במהלך בוטה להשיג גישה גם למידע של פייסבוק, בתקווה שזו תתן לה לסרוק את אנשי הקשר בדיוק כפי שגוגל מאפשרת, אך נתקלה באטימות.

לסיום, ברין ביקר גם את תעשיית המוזיקה והקולנוע על המלחמות שלהן בפיראטיות. הוא אמר שאנשים ימשיכו להוריד תוכן פיראטי כל עוד זו תהיה אופציה פשוטה יותר מאשר לרכוש אותו באופן חוקי. "הם (תעשיית המוזיקה והקולנוע) יורים לעצמם ברגל, או משהו גרוע יותר מהרגל", אומר ברין.

פרסומת

עם זאת, אנחנו לא יכולים להניח שכל ההצהרות שמגיעות מצד גוגל על שימור חופש המידע באינטרנט נקיות מכל אג'נדה אישית. גוגל יודעת שבסין יש יותר משתמשים שגולשים באינטרנט מבכל מדינה אחרת בעולם והיא בוודאי הייתה שמחה להציף מיליארד סינים בתוכן הפרסומי שלה.

בנוסף, פייסבוק ואפל מהוות מכשולים נוספים בדרכה של גוגל שנחושה למפות את כל האינטרנט. פייסבוק לא מאפשרת לגוגל לסרוק את תוכן הגולשים שלה ואפל לא מאפשרת לסרוק את השימוש בפלטפורמות הניידות והאפליקציות.