עונת המבחנים בשיאה ובין קבוצת לימוד אחת לחוג תגבור אחר כל התלמידים והסטודנטים פונים לרשתות החברתיות להתעדכן מה חדש בעולם חוץ מהמיקוד והאפשרות לתוספת נקודות למי שיצטט חומר מפרק 32 למרות שהוא הוצא מתוכנית הלימודים. אבל רגע - למה אי אפשר להיכנס לפייסבוק? ולמה הודעות בוואטסאפ לא מגיעות? את השאלות האלה אתם עלולים לשאול את עצמכם בעתיד הלא רחוק - אם השיטה המתפתחת של מדינות להתמודדות על העתקות בבחינות תתפשט גם אלינו.

סטודנטים נבחנים (צילום: Thinkstock)
אילוסטרציה | צילום: Thinkstock

ביום ראשון שעבר נחסמה הגישה לרשתות חברתיות כמו פייסבוק וטוויטר באלג'יריה, כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס. גם הגלישה הסלולרית בדור שלישי הופרעה. הכל כחלק מניסיון לוודא שבחינת הבגרות שנערכה באותו יום לא תדלוף בטרם עת.

לפי מקור רשמי בממשלת אלג'יריה, "ניתוק הרשתות החברתיות קשור ישירות למבחני הבגרות החלקיים הנערכים ביום ראשון", ומטרתו "להגן על התלמידים מפרסומים של עותקים לא נכונים של המבחנים האלה".

חסימת הגישה לרשתות חברתיות בוצעה ביום בו נכפה על כמחצית מהתלמידים שנבחנו בבחינות הבגרות - כמה עשרות אלפי בני נוער - להיבחן שנית, לאחר שהתגלה כי לפני הבחינה הראשונה דלפו טפסים שלה לרשתות החברתיות, מה שהביא להעתקות ורמאויות בקנה מידה עצום. בעקבות הדליפה פתחה המשטרה בחקירה ועצרה עשרות אנשים, ביניהם עובדי משרד החינוך ובתי דפוס.

בעבר כבר נעשה שימוש בחסימת גישה לאינטרנט ולרשתות החברתיות בעיראק כדי למנוע הדלפת בחינות. בארה"ב, לעומת זאת, מתעקשים לתת לתלמידים מסוימים לרמות באמצעות שימוש בטפסים מודלפים.