אוהבים לגלוש באתרים מפוקפקים ולחלוק את המציאות עם החבר'ה ברשתות החברתיות? אתר חדש בשם Is It Old? יחסוך לכם רגעים מביכים בהם החברים מבשרים לכם כי הקישור ששיתפתם הוא "מה זה ישן".

Is It Old? DEAD (צילום: באדיבות "אנשי הפרחים בישראל", אילוסטרציה - ארכיון)
ביבי המציץ - לינק מת, אם עוד לא ראיתם את זה בטח חזרתם ממאדים | צילום: באדיבות "אנשי הפרחים בישראל", אילוסטרציה - ארכיון

האתר  שנבנה על ידי שני שותפים שוודיים משתמש ב-API (ממשק תכנות ויישומים) כדי לחשב כמה פעמים קישור ספציפי כבר שותף וכמה זמן עבר מאז השיתוף הראשון. נכון לעכשיו החישוב מתייחס רק לטוויטר, אבל ייתכן ובעתיד הקרוב יורחב לרשתות חברתיות נוספות.

איך זה עובד? משתמש שרוצה לבדוק את הלינק שמצא מזין אותו בתוך תיבת החיפוש באתר, לוחץ על כפתור SUBMIT ומחכה עד שהתוכנה תחשב את התוצאות.

בעלי האתר שומרים בסוד את הנוסחה, אבל את המספר שמתקבל הם מדרגים לפי סולם של עשר דרגות החל מ"חדש טירוף" (Madly Fresh) עבור לקישורים חדשים בטירוף, ועד ל"מת" (Dead) עבור תכנים שהם כבר חדשות ישנות ואם טרם נתקלתם בהם כנראה שלא גלשתם באינטרנט בשנה האחרונה. 

Is It Old? OK (צילום: באדיבות "אנשי הפרחים בישראל", אילוסטרציה - ארכיון)
השוטר המרסס בהפגנות וול סטריט - OK | צילום: באדיבות "אנשי הפרחים בישראל", אילוסטרציה - ארכיון

בדיקה מהירה מגלה שאמנם מדובר בשירות חביב אבל לא חסר בעיות, העיקרית שבהן טמונה בכך שהמשתמש לא תמיד מזין את ה-URL המקורי של התכנים אותם הוא רוצה לבדוק.

כך למשל המם המפורסם של ראש הממשלה בנימין נתניהו מציץ בשלל תמונות יכול להיחשב על ידי התוכנה כלינק חדש אם כתובת שהודבקה היא כזו שמעולם לא שותפה, למרות שמדובר בתוכן ישן לכאורה.

בעיה נוספת נובעת מכך שתכנים שמופיעים באתרים פופולריים ובינלאומיים כמעט תמיד יקבלו את התיוג "ישנים" כיון שאנשים רבים רואים אותם ומשתפים עם החברים. כך שאולי מדובר בשעשוע נחמד אבל ממש לא מדע מדויק.

נסו את האתר וספרו לנו מה יצא

Is It Old? RIDICILOUSLY OLD (צילום: באדיבות "אנשי הפרחים בישראל", אילוסטרציה - ארכיון)
הכובע של הנסיכה ביאטריס - ישן בצורה מגוחכת | צילום: באדיבות "אנשי הפרחים בישראל", אילוסטרציה - ארכיון

טלוויזיה שהופכת את כל התוכניות לתלת מימדיות - יש דבר כזה