אחסון ענן הולך והופך לחלק בלתי נפרד מחיינו. עשרות חברות מציעות כיום שירותי אחסון בענן חינם אין כסף, מתוך תקווה שתתרגלו להשתמש בהם ותרכשו הרחבות לאחר שתעלו לשרתיהן את כל חייכם הדיגיטליים. אבל לפעמים ההיצע האדיר גורם לבלבול: האם עדיף להשתמש באחסון של אחת החברות הגדולות המשתלב עם שירותים אחרים שאנו כבר רגילים אליהם, או שאולי טוב יותר להשאיר את הקבצים החשובים לנו אצל חברות קטנות יותר המתמחות בנושא? בדקנו כמה משירותי האחסון הטובים ביותר כיום וחזרנו עם המלצות.

בואו לפייסבוק של נקסטר

לשם הבהרה: מכיוון שאפשרויות בחירה וקלות שימוש הם בעינינו גורמים חשובים, בסקירה נכללו רק שירותים שמציעים תוכנות סנכרון אוטומטיות שמתנהגות כמו תיקיות רגילות ואינן מסבכות את המשתמשים, וגם ממשקי דפדפן להעלאה, צפייה והורדה ממחשבים עליהם לא מותקנת התוכנה. מסיבה זו נפסלו כמה שירותים פופולאריים למדי, ביניהם "מגה" של קים דוטקום, המציע את נפח האחסון הנדיב ביותר בשירות ענן מחוץ לסין – 50 גיגה-בייט, אך זמין רק באמצעות דפדפן ומסובך מאוד לשימוש, ו-Wuala, שממשק הדפדפן שלו לא מאפשר ביצוע פעולות כלשהן אלא צפייה בלבד.

Google Drive

השירות שרובכם כבר רשומים אליו הוא זה של גוגל, שמגיע עם חשבון הג'ימייל. גוגל-דרייב פותח במקור בעיקר כדי לאפשר למשתמשי שירות המייל הפופולארי בעולם לעשות סדר בקבצים המצורפים, ולהעלות אותם למבנה של תיקיות, בדומה לזה הקיים במחשב, במקום להיאלץ להורידם ולהעלותם מחדש בכל פעם שרוצים לשלוח אותם למישהוא חדש ולהסתבך בניסיון למצוא אותם (מה היה כתוב במייל הזה ולמי שלחתי אותו?).

וידאו: עורכים את הקבצים יחד וצופים בהם מכל מכשיר. הפרסומת לגוגל דרייב

 

ג'י-דרייב מציע נפח אחסון של עד 15 גיגה-בייט חינם – והמילה "עד" לא השתרבבה פה בטעות. נפח האחסון משותף למעשה בין שירותי הענן השונים של גוגל, הכוללים מלבד דרייב את ג'ימייל ואחסון התמונות של גוגל+ (לשעבר פיקאסה), כך שאם יש לכם תיבת מייל עמוסה אתם עלולים לגלות שכבר ניצלתם לפחות מחצית מ-15 הגיגה-בייטים בלי שמעולם העליתם קובץ לשירות האחסון. אם תרצו להרחיב את האחסון תוכלו לעשות זאת – שוב, עבור כל שירותי גוגל יחד – במחיר של 5 דולר לחודש ל-100 גיגה-בייט ו-50 דולר לחודש לחבילת 1 טרה-בייט, המעניקות שתיהן יחס של 60 סנט (2.11 שקל) לגיגה-בייט לשנה. כמובן שקיימות חבילות בגדלים נוספים, החל מ-200 גיגה-בייט ועד 16 טרה-בייט – הנפח המקסימלי המוצע היום על ידי שירות צרכני מסוג זה.

צירוף קבצים מגוגל דרייב בג'ימייל, עד 10 ג'יגה בייט
גוגל דרייב

התוכנה שמציעה גוגל היא אחת המינימליסטיות והפשוטות ביותר לשימוש בתחום. היא יוצרת תיקייה ייעודית עם אייקון השירות על המחשב, המאפשרת להעביר קבצים בקלות אל השירות וממנו בהעתקה והדבקה. בנוסף, מוסיפה התוכנה אייקון למגש המערכת, המציג את מצב ניצול נפח האחסון ומאפשר גישה מהירה לתיקייה, לאתר ולרכישת נפח נוסף. חלון ההגדרות מציג גם הוא את ניצולת הנפח, ומאפשר לבחור אילו תיקיות מהשירות יסתנכרנו עם המחשב. למרות השימושיות של התוכנה, יצוין שבניסיון על חלונות 8 ההגדרה האמורה להציג לצד כל קובץ בתיקיית השירות אייקון המראה האם הוא כבר עלה לשרתי גוגל לא עבדה, ואילצה אותנו לבקר בגרסת הרשת של השירות כדי לבדוק מתי הסתיימה ההעלאה.

גרסת הדפדפן של השירות מעוצבת בדומה לג'ימייל באחת מגרסאותיו הקודמות, בתוספת אייקונים לסוגי הקבצים השונים. התיקיות מוצגות בסרגל הצד, בו אנו רגילים למצוא את תיבות הדוא"ל הנכנס, היוצא והזבל, כאשר האפשרויות הזמינות מוצגות מעל רשימת הקבצים ומשתנות עם סימון קובץ או קבצים. העלאת קבצים דרך הדפדפן קלה ומהירה, ומציגה את מצב ההתקדמות בחלון דומה לממשק הצ'ט של גוגל.

המאפיין הייחודי ביותר של גוגל דרייב, מלבד הפשטות הרבה, הוא יכולת העבודה העצמאית: בשימוש בממשק הדפדפן של השירות מנסה גוגל לספק לכם את כל האפשרויות ליהנות מהקבצים שלכם מתוך הדפדפן, בלי תלות בתוכנות שמותקנות על המחשב. החוויה הזו כוללת, כמובן, את גוגל דוקס, המאפשר להציג ולערוך קבצי "אופיס" של מיקרוסופט בתוך הדפדפן, אך גם שילוב עם אפליקציות צד שלישי. כך, לדוגמא, תוכלו לבחור בשירות להאזנה לקבצי המוסיקה או לערוך את התמונות שלכם בלי צורך להורידם ולפותחם בעזרת תוכנה המותקנת על המחשב.

אפשרויות השיתוף בשירות של גוגל כוללות שיתוף דרך מייל עם הרשאות צפייה / תגובה / עריכה / בעלות, שיתוף דרך פייסבוק וטוויטר עם הרשאות צפייה / תגובה / עריכה, או שיתוף פומבי ברשת דרך מנוע החיפוש של גוגל עם הרשאות צפייה / תגובה / עריכה. ניהול ההרשאות קל וידידותי מאוד, וקובץ ששותף איתכם על ידי משתמש אחר מסומן אצלכם בכונן באמצעות הדגשת השם.

השירות מציע גם אפליקציות לאנדרואיד ו-iOS, עם אפשרות להעלות ולצפות בתכנים מסמארטפונים.

למי זה טוב: למי שרוצה גישה לקבצים שלו מתוך הדפדפן ללא הורדה.

SkyDrive

השירות של מיקרוסופט הוא אחד הוותיקים בתחום, הקיים עוד מהעידן בו המילה "ענן" עדיין כוונה לגוף שמימי חסר צורה בעל פוטנציאל להוריד גשם. גם השירות הזה נועד במקור לאפשר אלטרנטיבה נוחה יותר לשיתוף קבצים מאשר ההעלאה להודעות מייל, והתפתח מאז לאחת מחבילות האחסון בענן הפופולאריות.

מי שנרשם לשירות מקבל ממיקרוסופט 7 גיגה-בייט חינם, אבל האמת היא שלרובנו יש שם יותר. זאת משום שמי שהעלה לשירות קובץ בגלגולו הראשון, Windows Live Folders ששימש כממשק האחסון של הוטמייל עד 21 באפריל 2012, מקבל 25 גיגה-בייט. כך גם מי שרכש אחת מגרסאות אופיס 2013. כמו כן, מציעה מיקרוסופט חבילות הרחבה. המחיר ל-100 גיגה-בייט הוא 189 שקל לשנה – יחס של 1.89 שקל לגיגה-בייט לשנה. כרגע כוללות החבילות האחרות של החברה נפחים קטנים יחסית – בין 20 ל-200 גיגה-בייט בלבד.

וידאו: כל הקבצים מכל מכשיר. הפרסומת לסקיידרייב

 

התוכנה של מיקרוסופט מוצעת בשתי גרסאות – גרסא רגילה לחלונות ויסטה ומעלה ומחשבי מק של אפל, וגרסת "מטרו" לחלונות 8. מאחר וגרסת המטרו היא לא יותר מממשק מהיר לגרסת הדפדפן של השירות, נתמקד בגרסא הרגילה. היא ממקמת תיקייה ייעודית עם אייקון השירות על המחשב, אליה וממנה ניתן להעביר קבצים באמצעות העתקה והדבקה. כמו כן היא מוסיפה אייקון למגש המערכת, המציג את מצב הסנכרון באמצעות אנימציות ומאפשר גישה מהירה לתיקייה ולרכישת נפח אחסון נוסף. בתיקייה עצמה מוצג לצד כל קובץ ותיקייה אייקון סנכרון, בעזרתו ניתן לדעת אילו קבצים עלו לשרת ואילו עדיין ממתינים. חלון ההגדרות של התוכנה לא כולל הגדרות רבות אך מציג אותן באופן מסועף יותר מהמתחרה מבית גוגל. עם זאת, עדיין קל מאוד לבצע בו פעולה כגון בחירה של תיקיות השירות שיסתנכרנו עם המחשב.

ממשק הדפדפן של סקיידרייב מעוצב, כמו כל מוצר נוכחי של מיקרוסופט, בעיצוב ה"מטרו", כאשר קבצים ותיקיות מוצגים כריבועים צבעוניים. עם זאת, ניתן לעבור בלחיצת עכבר לתצוגה הדומה מאוד למבנה סייר הקבצים על המחשב. גם כאן, סימון קובץ או קבצים יציג בסרגל העליון את אפשרויות הפעולה הזמינות עבורם. לאחר ביצוע פעולה כלשהיא תוצג התראה במשך מספר שניות, המאפשרת לבטל את הפעולה האחרונה. ממשק ההעלאה המקוון מינימליסטי, מאפשר לבחור קבצים מתיקיה במחשב ומציג את מצב ההעלאה בריבוע הניתן למזעור. קיימת גם תצוגת ארכיון תמונות אישי, המסודרות אוטומטית לפי תאריך.

כמובן שגם מיקרוסופט משחקת על קלף יכולת העבודה, וסקיידרייב מאפשר לצפות ואף לערוך קבצי אופיס ישירות מתוך הדפדפן באמצעות גרסא מינימליסטית של וורד, המכילה רק אפשרויות בסיסיות. מצד אחד, האפליקציה של מיקרוסופט מציגה את הקבצים כראוי, ללא היפוכי עברית-אנגלית שנוטים לקרות באפליקציה של גוגל. מצד שני, היישום כבד ואיטי מאוד לעומת זה של גוגל. גם אפשרות עריכת אותו רובץ על ידי מספר משתמשים במקביל לא מוצלחת ואינה מתעדכנת בזמן אמת, בניגוד למקבילה של גוגל, אלא רק בעת ביצוע שמירה. כמו כן, השירות מסוגל להציג סוגי קבצים רבים כגון תמונות, מוסיקה ווידאו ללא צורך בהורדה למחשב, אך עדיין מציע פחות אפשרויות מהמתחרה הגוגלי.

השירות מאפשר שיתוף של קבצים באמצעות קישורים לשליחה במייל וברשתות חברתיות או באמצעות הענקת הרשאות ישירה לבעלי חשבונות מיקרוסופט. בנוסף, כולל השירות אפשרות לשילוב קבצים בתוך דפי רשת או מסמכים, כך שכל מי שצופה במצגת העסקית שהכנתם לפני חודש יוכל גם לקרוא את קובץ האקסל עם הדו"ח הכספי שעדכנתם רק לפני שעה. ניהול ההרשאות קל וידידותי וכולל הרשאות צפייה ועריכה, הניתנות להפעלה וכיבוי לכל קובץ בנפרד ולכל משתמש בקובץ בנפרד.

האפשרות המעניינת ביותר בסקיידרייב דווקא לא קשורה ליכולות העבודה, אלא לשימוש בתוכנה לצורך גישה מרחוק. החברה מאפשרת למשתמש לגשת לא רק לתכנים שהעלה לענן, אלא גם לקבצים על כל המחשבים שלו עליהם מותקנת התוכנה. כדי למנוע גישה מגורמים זרים מופעלת הגישה רק לאחר אישור זהות באמצעות קוד שנשלח ב-SMS. אפשרות מעניינת אך טריוויאלית נוספת היא תיוג אנשים בתמונות המאוחסנות בשירות.

מיקרוסופט מציעה את השירות באפליקציות לאייפון/אייפד, אנדרואיד וווינדוס פון.

למי זה טוב: למי שעובד הרבה עם אופיס ולמי שרוצה גישה גם לקבצים אחרים שעל המחשב שלו.

Amazon Cloud Drive

קמעונאית הרשת אמזון היא אחת מספקיות שירותי הענן הגדולות בעולם. ב-2011 היא נכנסה לראשונה גם לתחום שירותי הענן למשתמשים והחלה להציע שירות לצרכנים פרטיים.

נפח האחסון הבסיסי בשירות של אמזון הוא 5 גיגה-בייט, ואם אי פעם נרשמתם לאתר כדי לבצע רכישה של מוצר או רק לכתוב ביקורת – נפח האחסון שלכם כבר מחכה לכם, וכדי להשתמש בו תצטרכו רק להיכנס לאמזון ולבחור בתפריט המשתמש את השירות. רכישת אחסון נוסף עולה 50 דולר ל-100 גיגה-בייט ו-500 דולר לטרה-בייט אחד – יחס אחיד של חצי דולר (1.76 שקל) לגיגה, הנשמר גם לתוכניות הבסיסיות יותר של 20 ו-50 גיגה.

וידאו: מרגיש כמו שירות מהעשות הקודם. אמזון קלאוד דרייב

 

התוכנה של אמזון היא הפשוטה ביותר מכל אלו הקיימות בשוק – אחרי תהליך התקנה בו מוסבר למשתמש מה אפשר לעשות בתוכנה, היא יוצרת תיקייה ייעודית המחולקת ל"מסמכים", "תמונות" ו"וידאו", ושמתנהגת כמו כל תיקייה אחרת על המחשב. אייקון התוכנה במגש המערכת מציג את ניצול נפח האחסון הזמין וקיצורי דרך לרכישת אחסון ולפידבק, אך חלון האפשרויות שלו כולל רק שלוש אפשרויות: ניתוק המחשב מהשירות, שינוי מיקום התיקייה המסונכרנת וכיבוי ההפעלה האוטומטית של התוכנה עם הדלקת המחשב.

לעומת התוכנה הפשוטה אך הקלה לשימוש, ממשק הדפדפן של השירות מוציא שם רע לחברה שבנתה אותו. אמנם, גם הוא מפושט מאוד, מזכיר את ממשק סייר הקבצים במחשב וחסר סיבוכים, אך הוא אינו מציע מספיק אפשרויות, וכאילו זה לא מספיק הוא גם איטי להחריד. אין בו תצוגה מקדימה לאף סוג קובץ מלבד תמונות, כך שתצטרכו להוריד כל קובץ שאתם רוצים לבדוק שאתם זוכרים מה יש בו, וממשק ההעלאה סובל מעודף שלבים קל.

שיתוף זמין בשירות של אמזון באמצעות קישור ישיר לקובץ בלבד, והחברה אינה מציעה שליחה של הקישור אלא רק העתקה שלו לשם הדבקתו בשירות מייל או רשת חברתית באופן ידני.

תכונה ייחודית אחת שמציעה אמזון היא Amazon Cloud Player, נגן מוסיקה מבוסס דפדפן לקבצי מוסיקה המאוחסנים בשירות. הבעיה היא שחובה למסור לחברה את פרטי האשראי כדי להשתמש בשירות. זאת מאחר והשירות מאפשר לא רק להאזין למוסיקה שהעלה המשתמש, אלא גם לרכוש מוסיקה מהקטלוג של אמזון – תכונה שממילא חסומה לישראל.

למי זה טוב: כמעט לאף אחד, אלא אם כן אתם גרים בחו"ל ומשתמשים באמזון כדי לקנות שירים.

DropBox

דרופבוקס נחשבת לחברה שהפכה את אחסון הענן לשירות צרכני נפוץ. לפני התפרצותה לזירה הזו הוצע אחסון בעיקר ע"י ספקיות תיבות מייל ושירותים שנועדו לשיתוף תכנים פיראטיים, או כשירות בתשלום לחברות. היא היתה הראשונה שסיפקה שירות אחסון היברידי מלא – כלומר: כזה הפועל גם באמצעות תוכנה וגם מתוך דפדפן, ועשתה זאת בצורה ידידותית למשתמש.

השירות הבסיסי של דרופבוקס מציע 2 גיגה-בייט – הנפח הקטן ביותר המוצע כיום על ידי שירות גדול מסוג זה. עם זאת, דרופבוקס מסתמכת על מודל הפרסים, במסגרתו היא מציעה למשתמשים לצבור נפח אחסון נוסף על ידי פעולות כגון משיכת לקוחות נוספים. כך, לאחר השלמת פרופיל משתמש תקבלו 250 מגה-בייט, קישור השירות לחשבונות הרשתות החברתיות ושליחת סטטוסים מפרגנים יוסיפו לכם 125 מגה-בייט לכל רשת ובעבור כל חבר שיירשם לשירות דרככם תקבלו חצי גיגה נוסף. כמו כן, אחת לתקופה עורכת החברה מעין משחקי "חפש את המטמון" אינטרנטיים המקנים גיגה-בייט נוסף. בדרכים אלה ניתן לצבור עד 18 גיגה בסך הכל. רכישת הרחבה משמעותית תעלה החל מ-99 דולר לשנה לחבילת 100 גיגה-בייט – יחס של 99 סנט (3.48 שקל) לגיגה לשנה. תכניות של 200 ו-500 גיגה-בייט מציעות מחיר לגיגה נמוך יותר.

התוכנה של דרופבוקס למחשב, בדומה למתחרות שקמו לה מחברות גדולות, יוצרת תיקייה ייעודית על המחשב, אליה וממנה ניתן להעביר קבצים על בהעתקה והדבקה. אייקון במגש המערכת מציג האם כל הקבצים בתיקייה מסונכרנים מול הענן או האם מתבצעת כרגע העלאה או הורדה. לחיצה על האייקון תציג את מצב ניצול הנפח הזמין, הקבצים האחרונים שנעשו בהם פעולות כלשהן, קיצור לפתיחת התיקייה וקישורים לרכישת נפח נוסף ולחלון הגדרות המציע את האפשרויות הרגילות.

dropbox (צילום: באדיבות "אנשי הפרחים בישראל", צילום מסך)
דרופבוקס | צילום: באדיבות "אנשי הפרחים בישראל", צילום מסך

ממשק הדפדפן של השירות מעוצב בחן, צבעוני אבל במידה, וניתן להבנה בשניות. התיקיות והקבצים נמצאים בממשק סייר קבצים במרכז המסך, לשמאלו מוצגים קישורים העוברים בין תצוגת הקבצים לתצוגת ארכיון תמונות אישי דומה לזו הקיימת בסקיידרייב וכמה קישורים נוספים כגון פרסומת לשירות לחברות שמציעה דרופבוקס. בחירה בקובץ או סימון מספר קבצים תפתח סרגל עליון עם אפשרויות זמינות. מסמכים וקבצי מולטימדיה מוצגים כברירת מחדל בתוך הדפדפן, אך ניתן גם להורידם למחשב כדי לפותחם בתוכנות מותקנות. העלאת קבצים דרך הדפדפן מתבצעת בממשק מינימליסטי ונוח הניתן למזעור ומודיע למשתמש כאשר התהליך הושלם.

אפשרויות השיתוף של דרופבוקס מספקות אך אינן מהמתקדמות בשוק, וכוללות קישורים לשליחה דרך מייל או רשתות חברתיות. ניתן גם לשתף תיקייה בין משתמשים, כך שלכמה אנשים תהיה אפשרות להעלות אליה קבצים, אך בדרך זו הקבצים משכפלים את עצמם ויורדים מנפח האחסון הפנוי של כל אחד מהמשתתפים בנפרד.

לשירות אין כיום אפשרויות ייחודיות במיוחד, מלבד העובדה שהוא מציע לאפליקציות צד שלישי להסתנכרן דרכו. כך, לדוגמא, חברה בשם Fenrir משתמשת בשירות כדי לגבות ולסנכרן את הגדרות הדפדפן שלה, הזמין לרוב מערכות ההפעלה. מאפיין נוסף ששווה להזכיר הוא שבדומה לשני מתחריו מבית החברות הגדולות, שומר דרופבוקס קבצים שנמחקו וגרסאות קודמות של קבצים קיימים.

אפליקציות השירות זמינות לאייפון, אייפד, אנדרואיד, בלקברי וקינדל פייר.

למי זה טוב: למי שרוצה שירות מינימליסטי, מהיר ופשוט.

Box

בוקס, שירות שעבר מספר גלגולים בעבר, טוען היום לכתר היורש של דרופבוקס וממשיך להתפתח במהירות.

לאחרונה שודרג נפח האחסון הבסיסי בשירותי החברה ל-10 גיגה-בייט, אם כי ניתן לקבל 50 גיגה-בייט באמצעות הרשמה עם כתובת מייל של מקום העבודה (והזמנת עמיתים, שיקבלו גם גם 50GB כל אחד), ומספר יצרניות סלולר גדולות מציעות לרוכשים מכשירים חדשים שלהן 50 גיגה בשירות. רכישת אחסון נוסף זמינה רק במסגרת שדרוג חבילת השירות כולה, וללקוחות פרטיים מוצעת רק אפשרות אחת כזו – 100 גיגה ב-120 דולר לשנה, יחס של 1.20 דולר (4.22 שקל) לגיגה, המגיע לצד אפשרויות כגון הגנה על קבצים ותיקיות בסיסמאות.

וידאו: כמו רשת חברתית לקבצים. פרסומת לבוקס

 

כמו כל המתחרים בסקירה זו, התוכנה שמציע השירות מוסיפה תיקייה ייעודית למחשב, המאפשרת להעביר קבצים בשיטות הרגילות, לצד אייקון במגש המערכת הפותח חלון אפשרויות המציג את מצב הסנכרון, מועד הסנכרון האחרון, מצב ניצול הנפח הזמין וכמה הגדרות בודדות. התוכנה מאפשרת למשתמש להגדיר האם הוא מעוניין בסנכרון אוטומטי בזמן אמת של כל שינוי או בביצוע הסכרונים באופן יזום בלבד.

ממשק הדפדפן של בוקס הוא העשיר ביותר מבין השירותים בסקירה זו. כמות האפשרויות המוצגות בפני המשתמש עלולה לבלבל, ולכן זה שירות שמומלץ בעיקר למי שמתכן להשתמש בו באופן קבוצתי. כך, לדוגמא, לצד כל שם קובץ בממשק הסייר מוצג שם המשתמש של מי שהעלה אותו, מעל ממשק המאפשר להוסיף "לייק", תגובה או אזכור של משתמש אחר לצד תאריך יעד למשימה הקשורה לקובץ. בנוסף, ניתן להוסיף תגיות לקבצים ותיקיות לחיפוש מהיר יותר של קבצים הקשורים לנושאים שונים, גם אם אינם נמצאים באותה תיקייה. האתר מסוגל להציג מסמכים וקבצי מולטימדיה, אך דורש תאימות מצד הדפדפן. העלאת קבצים דרך הדפדפן נעשית בממשק נוח ומונפש, עם אפשרות להוסיף קבצים מכמה תיקיות שונות במחשב ולבחור לאיזו תיקייה בשירות הם יועלו. לכל קובץ מוצג גרף התקדמות נפרד, בנוסף לגרף לכל הקבצים יחד, כאשר הכל מעוגן לתחתית העמוד.

משתמשי חינם בבוקס יכולים לשתף קבצים באמצעות קישורים לשליחה במייל ורשתות חברתיות, או באמצעות קוד לשילוב הקבצים בדפי רשת. בנוסף, ניתן להגדיר עבור כל קובץ או תיקייה האם הם פתוחים לכל מי שקיבל את הקישור או רק לרשימה מוגדרת של משתמשים שהוזמנו. ההרשאות לאותן משתמשים יכולות להיות הרשאות לצפייה בלבד או גם לעריכה או מחיקה. לרמות ביניים (כגון עריכה ללא מחיקה) יש לשלם על שירות הפרימיום.

התכונה שהפכה את בוקס ליורשת אפשרית לדרופבוקס היתה גישה לאפליקציות צד שלישי באמצעות ממשק פיתוח יישומים, המאפשר לכל בעל אפליקציה לבקש להתחבר לחשבון הבוקס של המשתמש כדי לשמור הגדרות וקבצים או לסנכרן אותם בין מכשירים – תכונה שכאמור דרופבוקס מנסה להדביק מולה את הפער.

למי זה טוב: למי שרוצה לעבוד על תיקייה משותפת עם חברים או עמיתים לעבודה.

Copy

קופי הוא שחקן חדש למדי בזירה, שהופיע בשנה שעברה ותוך זמן קצר זכה לתהודה גדולה. הסיבה: נפח האחסון הנדיב בו ניגע מייד. אבל גם הממשק יוצא הדופן שלו מבדיל אותו מהמתחרים, והופך אותו לאחד המתמודדים המסקרנים בשטח.

אם כן, נפח האחסון הבסיסי בקופי הוא 15 גיגה-בייט. נכון, כמו בגוגל. אבל זה לא הכל: מאז השקתה בשנה שעברה, מציעה החברה למשתמשים 5 גיגה-בייטים נוספים מהפניות. כלומר: כל משתמש שמביא משתמש חדש, כל אחד מהם מקבל שטח נוסף של 5 גיגה-בייט. החברה אמנם מאיימת שמדובר במבצע לזמן מוגבל, אך הוא נמשך כבר חודשים רבים. כמובן שניתן גם לרכוש נפחי אחסון גדולים יותר: ההצעה הבסיסית ביותר היא 250 דידה-בייט ב-99 דולר לשנה – יחס של כ-40 סנט (1.40 שקל) לגיגה-בייט לשנה.

התוכנה של קופי, שגם היא כמובן מוסיפה למחשב תיקייה ייעודית המתנהגת כמו כל תיקייה אחרת, מציעה ממשק ידידותי למדי, המצליח לתת למשתמש כמות אפשרויות גדולה מזו שמציעות המתחרות בלי לבלבל או לסבך את העניינים. כך, למשל, בתפריט הנפתח בלחיצה על אייקון התוכנה במגש המערכת ניתן להשהות את הסנכרון, בחלון ההגדרות ניתן לנהל בפרוטרוט את רשימה הקבצים והתיקיות שיסתנכרנו או לא עם המחשב ואפילו להחליט באיזו פינה של המסך יוצגו התרעות על העלאות שהסתיימו או שינויים שביצעו אנשי הקשר בקבצים ששיתפנו איתם, אם בכלל.

ממשק הדפדפן של השירות, כאמור, לא דומה לשום דבר אחר שראינו. אמנם, הוא עדיין מזכיר סייר קבצים, אך כזה הבנוי בטורים, כאשר כל תיקייה או קובץ שבחרתם פותחים טור חדש, בסגנון המזכיר אפליקציות המיועדות לטאבלטים ומפצלות את המסך. הדבר הופך את הדפדוף למהיר יותר, מאחר והשלבים הקודמים תמיד נמצאים במרחק הזזה של העכבר מעט שמאלה. קבצי מסמכים ומולטימדיה מוצגים בתצוגה מקדימה, אם הדפדפן תומך בה, וניתן לבצע פעולות בקובץ מתוך הטור בו הוא מוצג או בעזרת תפריטים הנפתחים מהפינה העליונה – ממשק שגם הוא לקוח מעולם המובייל.

אפשרויות השיתוף בקופי מפושטות למדי: אפשר לשתף קובץ או תיקייה "באופן פומבי" – כלומר: בעזרת קישור שניתן להפצה מהירה במייל וברשתות החברתיות וכל מי שישיג אותו יוכל לגשת לקובץ, או "באופן מאובטח" – כלומר: רק למי שלכתובת המייל שלו נשלח הקישור. השירות לא מאפשר לתת לאחרים הרשאות עריכה.

מה שהשירות כן מאפשר, וזו גם גאוותו, הוא להתחלק בשטח האחסון. אם שיתפתם תיקייה או קובץ עם מנויים אחרים בשירות – במקום שהם ייהנו מהקבצים בלי שיירד להם שטח אחסון, כפי שקורה בחלק מהשירותים, או ששטח האחסון יירד מכולכם כפי שקורה בגוגל-דרייב ודרופבוקס, קופי תחלק את הנפח בין המשתמשים המשתפים. כך, אם שיתפתם קובץ וידאו של 700 מגה בין שבעה חברים, לכל אחד יירדו 100 מגה מהנפח הזמין.

השירות זמין באפליקציות לאייפון / אייפד, אנדרואיד וווינדוס פון, בנוסף לעובדה שממשק הדפדפן שלו תואם לכולן.

למי זה טוב: למי שאוהב מאוד לקבל מתנות חינם וגם החברים שלו כאלה.

Cubby

אחד השירותים הפחות ידועים בתחום, למרות שהוא שייך לחברה ידועה בשם LogMeIn, המתמחה בפתרונות מאובטחים לעבודה מרחוק. דווקא הוא הפתיע אותנו לטובה יותר מכל האחרים.

הנפח המוצע למשתמשי חינם בשירות הוא 5 גיגה-בייט, אם כי גם כאן ניתן לקבל בונוס באמצעות הפניות – גיגה לכל משתמש שתביאו. רכישת אחסון נוסף עולה 4 דולר לחודש ל-100 גיגה-בייט – יחס של כ-48 סנט (1.69 שקל) לגיגה לשנה.

וידאו: צעד ענק לקבצים שלכם. פרסומת לקאבי

 

התוכנה של קאבי היא הפתעה: ציפינו שתוכנה של שירות שמשווק את עצמו כמיועד בעיקר למשתמשים עסקיים תיראה מלאה תכונות שמשתמש פרטי לא יידע מה לעשות בהן. במקום זה קיבלנו חלון לבן ונקי, עם לוגו גדול שתחתיו מופיעה התיקייה המסונכרנת שלנו ובתחתיתו, מעל גרף ניצול נפח האחסון, נמצא שדה המאפשר להפוך כל תיקייה במחשב לתיקייה מסונכרנת. פשוט גוררים אותה על החלון – והתוכנה כבר תדאג לשאר. בהצבעה על אחת התיקיות המסונכרנות יופיעו אפשרויות להפעלת או כיבוי הסנכרון למחשב זה, שיתוף של התיקייה באמצעות מייל עם חברים שיוכלו לצפות בקבצים שבה, לערוך אותם ולהעלות קבצים משלהם, קישור לצפייה בלבד בקבצים שבתיקייה, מתג "כיבוי ענן" למשתמשים משלמים (נסביר בהמשך) וכפתור X לביטול סנכרון התיקייה באמצעות התוכנה. מיותר לציין שכל התיקיות מתנהגות כתיקיות רגילות.

ממשק הדפדפן של קאבי גם הוא מפתיע. מצד אחד, הוא מינימליסטי מאוד – סייר קבצים פשוט וחסר יומרות. אין בו תצוגה מקדימה של קבצי אופיס ומולטימדיה וכמעט שאין בו אפשרויות – אי אפשר לשתף קבצים בודדים או תתי-תיקיות, או אפילו לשנות שמות של קבצים (!) – אפשרויות שקיימות בכל השירותים האחרים, כולל זה הבסיסי של אמזון. מצד שני, כל קובץ שנתמך על ידי הדפדפן יוצג ללא צורך בהורדה, וגם קישורים לקבצים הם קישורים ישירים, שמאפשרים הזרמת מולטימדיה תוך כדי ההורדה. השירות תומך בקבצים מחוקים וגרסאות קודמות, כך שקשה מאוד לאבד בו קבצים בטעות. ממשק ההעלאה המקוון קל לשימוש וגרף ההתקדמות מוצג ברור ויפה בתחתית החלון.

כאמור, אפשרויות השיתוף כוללות רק הזמנת חברים להרשאות עריכה לתיקיות (Cubbies) שלמות או שליחת קישורים לקבצים בודדים לצפייה בלבד. אבל אלא אם כן פנטזטם

אחת האפשרויות הייחודיות של השירות היא DirectSync, המוצעת למשתמשים בתשלום בלבד. האפשרות הזאת מאפשר לגבות קבצים מהתיקיה המסונכרנת על גבי מחשב אחר. כך אפשר לסנכרן קבצים במהירות בין המחשב בבית למחשב בעבודה, בין הנייד לנייח או בין מחשבים של חברים, בשיטת P2P המהירה והפרטית.

השירות זמין באפליקציות לאייפון / אייפד ואנדרואיד.

למי זה טוב: למי שלא צריך מעבר לאפשרות לגבות קבצים ולשלוח קישורים לחבר'ה.

אם מסיבה זו או אחרת יש לכם חשבונות בכמה מהשירותים שהוזכרו לעיל, ואתם מרגישים שאתם כבר לא יודעים איזה קובץ מאוחסן איפה ונאלצים לדלג ביניהם ולחפש – אל דאגה, גם שירותים שעושים סדר בשירותי אחסון הענן שלכם מתחרים על הזכות לצוד את תשומת לבכם. חברת הסטארט-אפ הישראלית CloudKafe, לדוגמא, מציעה שירות המאגד בממשק נוח את הקבצים שלכם. השירות תומך בחיבור לגוגל, מיקרוסופט, דרופבוקס, בוקס, פייסבוק, אינסטגרם, פליקר, וימיאו ועוד, ומאגד את הקבצים תחת הקטגוריות "מסמכים", "תמונות", "וידאו", "פתקים" ו"אנשי קשר". שירות אחר, המצויד בממשק בסיסי יותר אך ידידותי לא פחות, הוא Jolidrive, המציג רשימה מרשימה של עשרות שירותים נתמכים, בהם גוגל, מיקרוסופט, דרופבוקס, בוקס, פייסבוק, אינסטגרם, פליקר, סאונדקלאוד, וימיאו ועוד. בממשק פשוט ואינטואיטיבי מציג האתר את הקבצים מכל אחד מהשירותים לצד גרף אחוז האחסון המנוצל באותו שירות.