התשובות של צוקי לשאלות שלא נשאלו

מארק צוקרברג נחרך בשבועות האחרונים על הגריל מסיבות מקצועיות בעקבות פרשת קיימברידג' אנליטיקה, וזה בטח לא היה נעים לעמוד במשך עשר שעות מול סנאטורים וחברי קונגרס עצבניים ולחטוף על הראש. זו גם הסיבה שהוא ממש לא היה צריך פאשלה אישית על הראש באמצע כל העניין הזה, אבל זה בכל זאת מה שקרה וצריך לדבר גם על זה. באחת ההפסקות מהדיונים שכח בטעות צוקרברג את קלסר ההערות שלו פתוח, שעליו עמלו מיטב אנשי יחסי הציבור של פייסבוק כדי להכין אותו לדיונים, וצלם זריז של AP הספיק לצלם כמה מהדפים. נקודות הדיון הללו מספקות הצצה מרתקת לאחורי הקלעים של ניהול המשבר בחברה, שלא לומר דלק למדורה שטוענת שצוקרברג הוא רובוט שצריך שיכתבו לו איך מדבר בן אדם, ושווה להתעכב על חלק מהם.


החלק שקיבל את מירב תשומת לב הכותרות נגע לחברת אפל, וחשף כיצד במקרה הצורך תכנן צוקרברג להסיט את האש כלפיה בנושאי פרטיות ולגרור גם אותה למטה. "בכל הנוגע למידע אנחנו דומים", נכתב, "כשאתם מתקינים אפליקציה באייפון אתם נותנים לה גישה לאינפורמציה, בדיוק כמו שאתם מתחברים לפיסבוק". הערה אחרת טענה ש"יש הרבה סיפורים על כך שאפליקציות משתמשות לרעה בנתונים של אפל, מעולם לא ראיתי שאפל מודיעה על כך לאנשים" וגם - "חשוב להעמיד את כולם תחת אותם סטנדרטים". אאוץ'.

הערות אחרות נוסחו כך: "הפרת אמון: מצטער שנתנו לזה לקרות, נקטנו צעדים ב-2014 כדי למנוע מזה לקרות שוב"; "להתפטר? ייסדתי את פייסבוק, החלטות שלי, עשיתי טעויות, אתגר גדול אבל פתרנו בעיות בעבר, נפתור גם את זו, כבר נקטנו בצעדים"; "משתמש בפייסבוק כל יום, גם משפחתי, משקיעים הרבה באבטחה"; "עשיתי טעויות, עובד קשה לתקן אותן"; "אם מותקף: באופן מכבד אני דוחה את זה, לא מי שאנחנו"; "בחיים לא נהיה מושלמים אבל משקיעים הרבה"; "לפרק את פייסבוק? חברות טכנולוגיה אמריקאיות הן נכס לאמריקה, פירוק יחזק חברות סיניות"; "אל תגיד שאנחנו כבר עושים את מה שרגולציית ההגנה על הפרטיות מחייבת". כי הם לא, אגב.

ושווה רק להזכיר בקצרה שבשנת 2010 נחשפו הודעות אישיות ששלח צוקרברג לחבר בהארוורד קצת לאחר שייסד את פייסבוק, בו הציע לו מידע על יותר מ-4,000 סטודנטים שכולל כתובות אימייל, תמונות, כתובות מגורים וכדומה, והוסיף כי "הם 'סומכים עלי' עם המידע שלהם, טיפשים מזויינים". לא מי שאתה, הא?

האימיילים הסקסיסטיים של מנכ"ל סנאפצ'אט

מצד אחד מדגדג לחשוב על אוון שפיגל, המיליארדר הצעיר ביותר בעולם, כפראט בוי תמים שאי אפשר באמת לצפות ממנו לשום דבר חוץ ממחשבות על ציצים ובירה. הייתם מדמיינים את עצמכם מנהלים חברה ששווה מיליארדים בגיל 23? כנראה שלא, אז חבל לשפוט. מצד שני, היום הוא אמנם כבר בן 27 ונשוי, אבל בשנת 2014 נחשפה שרשרת אימיילים ששלח מחשבון הדוא"ל האקדמי שלו באוניברסיטת סטנפורד, ויש שיאמרו ששוביניסט שמשפיל נשים נשאר שוביניסט שמשפיל נשים.

אוון שפיגל, מייסד סנאפצ'אט (צילום: Asa Mathat / AllThingsD.com)
לא, מיילים לא נמחקים אוטומטית אחרי 24 שעות. אוון שפיגל | צילום: Asa Mathat / AllThingsD.com

שפיגל, שהיה חבר אז באחוות סטודנטים, נהג לשלוח מיילים קבוצתיים שבעיקר עסקו במסיבות כמובן, אבל השתמש בתיאורים סקסיסטיים במיוחד, מילים גסות, קללות ורמיזות לאקטים מיניים משפילים כלפי נשים. באחד המיילים, למשל, כתב: "מקווה שלפחות שש בנות מצצו לכם אתמול את הזין, כי לי זה לא קרה". פנינים נוספות: "הערה לעצמי: אל תשתין שוב על לילי", "טפחו לעצמכם על השכם ותדחפו את הזין הגדול שלכם לגרון של איזו בחורה", "הבנות של האחווה הזו פריג'ידיות, אולי אם אצליח לשכר כמה מהן הן יפסיקו להתחבא בפינה", ועוד ועוד. כמו כן כתב שפיגל על "לירות לייזרים על בנות שמנות", התייחס בין היתר לשימוש בקוקאין ובעמוד חשפנות, והשתמש במילים "הומו" ו"זונות" ככינויי גנאי. מיד לאחר פרסום האימיילים הוא שחרר הודעת התנצלות רשמית, בה כתב: "אני כמובן מזועזע ומובך שהמיילים האידיוטיים שלי מתקופת האחווה התפרסמו. אין לי תירוץ, הייתי דביל כשכתבתי אותם ואני מצטער. זה לא משקף בשום צורה את מי שאני היום או את עמדותיי כלפי נשים".

שנה לאחר מכן, אגב, עמד שפיגל במרכזה של שערורייה מביכה נוספת כשאחד מעובדי סנאפצ'אט טען ששפיגל אמר בישיבה סגורה: "האפליקציה הזו היא רק עבור אנשים עשירים, אני לא רוצה להתרחב למדינות עניות כמו הודו וספרד", מה שגרם לרבים להאשים אותו בגזענות ודעות קדומות. במקרה הזה הוא הכחיש את ההערה, וטען כי סנאפצ'אט מיועדת לכולם. גם עבור בחורות שמנות ולא זורמות שצריך לירות עליהן לייזר, כמובן.

השוחד והעלמת המס של בכירי סמסונג

אומרים שאבות אכלו בוסר ושיני בנים תקהינה, אבל למה אין פתגם הפוך? מה קורה כשבנים עוברים על החוק ואז מתברר שבלי שום קשר לזה גם האבות שלהם עברו על חוק אחר לחלוטין? ומה קורה כשמשפחה מושחתת כזו מנהלת את אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם? סיפור די מדהים, זה מה שקורה, וכותרות שאם מכווצים קצת את העיניים אפשר לחשוב שהן יכולות לקרות בישראל, שלא לומר קורות.

בסוף השנה שעברה נעצר סגן יו"ר סמסונג לשעבר, ג'יי יון לי, שהוא גם האיש שהיה אמור לרשת לידיו את ענקית הטכנולוגיה, לאחר שהורשע במתן שוחד לנשיאת דרום קוריאה לשעבר כדי לקבל את תמיכת הממשלה במיזוג שיסייע לו להתקדם בחברה. השוחד הזה, אגב, בא לידי ביטוי בהעברה של מיליוני דולרים לקרנות פרטיות של הנשיאה, כמו גם כמה וכמה סוסים גזעיים, משום מה. לפני חודשיים הופתע לי כשקיבל מבית המשפט הקלה בעונשו לשנתיים וחצי של מאסר על תנאי, ולמעשה יצא לחופשי.

אלא שבאותו היום התברר שאביו, יו"ר סמסונג לי קון-הי, חשוד בהעלמת מס בשווי של 7.5 מיליון דולר, ובשימוש בחשבונות בנק תחת שמם של אנשים אחרים. קון-הי בן ה-76 אמנם מאושפז בבית החולים מאז שנת 2014 עקב התקף לב שעבר ולכן לא צפוי להיחקר, ומתברר שהוא בכלל הורשע בעבירות דומות לפני תשע שנים ועליהן קיבל חנינה, אבל בכל מקרה הייתם מצפים שסמסונג לכל הפחות תתנער מהמשפחה הזו ותדיח אותה מהצמרת, לא? לא. דה מרקר מדווח שרבים בקהילה העסקית בדרום קוריאה צופים שג'יי לי ישוב לחברה, ואף יעשה מאמצים רבים יותר לייצר משרות כדי להרגיע את הזעם הציבורי. או לחילופין, יטען שלא היה כלום כי אין כלום, ויחגוג בסיבוב לימוזינה לפוסיקאט.

הסמארטפון הפרטי של בכיר גוגל

אנשים שמאמינים במוצר שלהם צריכים להשתמש בו, לא? לפחות מן הראוי שישתמשו בו? אריק שמידט, יו"ר חברת אלפאבת שהיא חברת האם של גוגל, צולם בשנת 2016 באמצע כנס בדרום קוריאה כשהוא מצלם תמונות בסמארטפון הפרטי שלו.


 התברר, למרבה הפדיחה, שהוא לא מתוצרת גוגל ואפילו לא מכשיר אנדרואיד - אלא אייפון 6s של אפל, המתחרה הגדולה ביותר. זאת לאחר ששמידט טען במשך שנים כי סמארטפונים של אפל הם חיקויים של סמסונג גלקסי, שהמשתמש הממוצע בטוח יותר עם גוגל מאשר עם אפל, ושלסמסונג היה כבר מוצר בסגנון של אייפון 6 ואייפון 6 פלוס שנים לפני השקתם. בעקבות פרסום התמונות נאלץ להודות שמידט בראיון שהוא אכן משתמש באייפון, אבל אמר שמכשיר הגלקסי טוב יותר ושהסוללה שלו טובה יותר. וואו, איך הצלת את עצמך.

ההטרדה המינית של מייסד אנדרואיד

בדיוק לפני שנה השם אנדי רובין היה אחד החמים ביותר במילות החיפוש של גוגל, והסמארטפון החדש של חברת Essential שלו היה אמור להיות המוצר שלו הכי מצפים ושייתן פייט רציני לשחקנים המרכזיים בשוק הסלולר. רובין, רק להזכיר, היה אחד מארבעת המייסדים והמפתחים של מערכת ההפעלה אנדרואיד שנרכשה על ידי גוגל וכיום היא חלק בלתי נפרד ממנה, והוא נחשב לדומיננטי והמרכזי מכולם. בשנת 2014 הוא עזב את גוגל כדי להקים חברה משלו - Essential, ורבים ניבאו לו הצלחה מסחררת. מה קרה בשנה האחרונה? בשתי מילים - MeToo# ו-TimesUp#.

בחודש נובמבר האחרון התברר שרובין לא בדיוק עזב מרצונו את גוגל, אלא יותר הועזב בכוח לאחר שחקירה פנימית הצביעה על התנהגות לא הולמת כלפי אישה שעבדה תחתו והגישה תלונה רשמית במחלקת משאבי האנוש של החברה. פרטי החקירה הפנימית של גוגל נותרו חסויים, אבל ממעט הפרטים שדלפו אפשר להבין שמדובר בניצול מסוים של יחסי מרות, וכי המסקנה הסופית היא ש"ההתנהגות של רובין הייתה לא נאותה והצביעה על שיקול דעת לקוי".

תגובתו של רובין לכל העניין הזה הייתה מוזרה, שלא לומר מחשידה. מצד אחד הוא הוציא הודעת הכחשה מטעמו שטענה ש"כל מערכת יחסים שהתרחשה בזמן שהיה בגוגל הייתה בהסכמה מלאה", וש"מעולם לא נאמר לו על ידי גוגל שהוא עסק בהתנהגות בלתי הולמת". מצד שני הוא מיהר לכנס את כל עובדי החברה הנוכחית שלו ולהודיע להם רשמית שהוא יוצא לחל"ת כדי להתמודד עם עניינים אישיים, ומאז לא חזר לנהל את Essential, שעם או בלי קשר - לא ממש ממריאה.

התמונה המטושטשת של מנכ"ל אפל

לאפל יש כבר שנים קמפיין יחסי ציבור שבו היא מפרסמת על גבי שלטי חוצות, וגם אונליין, תמונות שמשתמשים שונים שלחו אליה, ומתחתן הכיתוב "צולם באמצעות אייפון". בשנת 2016 העלה מנכ"ל החברה, טים קוק, לחשבון הטוויטר הפרטי שלו תמונה שהעמידה את כל הקמפיין הזה באור מגוחך למדי.

צילום הסופרבול של טים קוק (צילום: טים קוק, טוויטר)
ניסית אולי לשחזר מגיבוי iCloud? תמונת הסופרבול של טים קוק | צילום: טים קוק, טוויטר

קוק צייץ צילום מהחגיגות של סוף משחק הסופרבול בסן פרנסיסקו, מפוזיציה חלומית וקרובה במיוחד למגרש, יחד עם כיתוב שבתרגום חופשי אומר "קולורדו בגובה הרי הרוקי" (כותרת שיר של ג'ון דנבר על המדינה מ-1972). אלא שהתמונה, איך לומר, הייתה גרועה למדי, לא בפוקוס ולא באיכות שאפשר לקרוא לה מתקבלת, או אפילו איכות.

שעתיים לאחר מכן הסיר קוק את התמונה ופרסם אחת אחרת, אבל הנזק כבר נעשה: עשרות משתמשים הגיבו בבדיחות שכללו - "זו התמונה הכי טובה שהצלחת לצלם?", "התמונה הזו איומה", "מטושטשת נורא", "איזו פרסומת גרועה לאייפון" ו"נסה להשתמש במכשיר של סמסונג בשביל תמונות טובות יותר". אולי פשוט צריך לצבוע את המצלמה באדום ולהשיק אותה מחדש בלי לשנות כלום.


הוויכוח המתלהם של מנכ"ל אובר

תמיד נחמד לראות שמנכ"ל יורד לעם, מתנסה בשירות של עצמו ומגלה בדיוק מה חושבים העובדים שלו על החברה. במקרה של טראוויס קלאניק, מייסד אובר, זו הייתה חוויה פחות אידאלית א. משום שהתברר שהוא דוש מושלם שלא באמת אכפת לו מהעובדים שלו ו-ב. משום שכל האינטראקציה הזו צולמה ועלתה לרשת, כמו שצריך במאה ה-21.

בשנה שעברה נחשף בבלומברג סרטון של קלאניק בן ה-41 שעולה לנסיעת אובר בתור משתמש אנונימי, ורק לקראת סוף הנסיעה חושף את עצמו בפני הנהג כמנכ"ל החברה. אלא שאז התפתח ויכוח בין קלאניק לנהג, שהתלונן בפניו על כך שאובר הורידה מחירים ושינתה מודל עסקי ובכך פגעה בהכנסתו וגרמה לו להפסיד 97 אלף דולר. קלאניק, שדווקא היה נחמד לכל אורך הנסיעה, סירב להקשיב ופשוט הגיב ב"בולשיט", ובסופו של דבר הפטיר בפני הנהג בחוסר סבלנות - "אתה יודע מה? יש אנשים שלא אוהבים לקחת אחריות על השיט שלהם, הם מאשימים מישהו אחר בכל מה שקורה להם. בהצלחה".

כמובן שמיד לאחר פרסום הסרטון הגיעה ההתנצלות הרשמית: "אני בטוח שכולכם ראיתם את הסרטון שבו התייחסתי לנהג אובר באופן חסר כבוד. להגיד שאני מתבייש זה אנדרסטייטמנט קיצוני. התפקיד שלי זה להנהיג, וזה מתחיל בלהתנהג בצורה שגורמת לכולנו גאווה. זה לא מה שעשיתי, ואני לא יכול להסביר את זה הלאה. זו פעם ראשונה שאני מוכן להודות שאני זקוק לעזרה בהנהגת החברה, ואני מתכוון להשיג אותה". קלאניק הספיק מאז לפרוש מהנהגת החברה, בין היתר לאחר שנטען כי פיתח תרבות ניהולית וסביבת עבודה שהשפילה נשים ואף סיבך את החברה במספר תביעות משפטיות, אז כנראה שהוא לא באמת חיפש, או השיג, עזרה.