אפל מחקה בעורמה שירים שהורדו לנגני האייפוד שלה דרך החנות המתחרה לאייטיונז, מבלי להודיע על כך למשתמשים, כך נחשף השבוע בבית המשפט המחוזי בעיר אוקלנד שבקליפורניה במסגרת תביעה ייצוגית נגד החברה.

כיצד להוסיף שירים לאייפוד (תמונת AVI: mako)
בכל חיבור למחשב הוא מחק שירים שנקנו אצל אחרות. אייפוד | תמונת AVI: mako

התביעה, שמתנהלת מזה כעשור, דורשת מאפל לפצות משתמשי אייפוד בסכום של 351 מיליון דולר, על נזקים שגרמה להם בכך שמנעה מהם ליהנות משירים שנרכשו בחנות Harmony של חברת Real Networks. אם יימצא שהחברה עברה על חוקי ההגבלים העסקיים בארה"ב היא עלולה להידרש לשלם אף פי 3 מכך.

המשתמשים שתבעו את החברה טוענים כי היא ניצלה את שליטתה בשוק הנגנים כדי לכפות על משתמשים את חנות המוסיקה שלה. היא עשתה זאת על ידי עדכוני תוכנה שהוציאה לנגני האייפוד שלה ושכל ייעודם, לטענת התביעה, היתה למנוע ממשתמשים להקשיב בהם לשירים שנקנו מחנויות מתחרות בכלל וזו של Real בפרט.

אתמול הסביר עורך הדין פאטריק קוכלין בבית המשפט כי העדכונים גרמו לכך שבכל פעם בה חיברו המשתמשים את מכשירי האייפוד שלהם למחשב, כדי להוסיף אליהם שירים חדשים שרכשו מחנות ה-iTunes של אפל, בדקה התוכנה אם יש על המכשיר שירים שלא נרכשו דרכה. אם מצאה שכן - הודיעה למשתמש על שגיאה ואילצה אותו לאפס את זיכרון הנגן. כך כפתה החברה על המשתמשים למחוק שירים שלא נרכשו דרכה, מבל שאי פעם הודיעה להם שהדבר מהווה בעיה.

סטיב ג'ובס (צילום: AP, רויטרס)
"הם עוד קיימים?" סטיב ג'ובס | צילום: AP, רויטרס

ביום שלישי טענה עורכת דין אחרת מטעם התביעה, בוני סוויני, כי הדבר נעשה רק כדי למנוע מהמתחרה, בה ראתה איום, לצבור נתח שוק. כראיה היא הציגה תכתובת מיילים בין כמה מבכירי החברה, בה מציע המייסד והמנכ"ל דאז, סטיב ג'ובס, להוציא הודעה שתאשים את Real בפריצה.

"מה אתם חושבים על זה?", הוא שאל את מנהל התוכנה בחברה, אדי קיו, ומנהל השיווק, פיל שילר. לשורה זו הוא צירף מסמך בו נכתב: "אנחנו המומים מכך ש-Real Networks מאמצת טקטיקה ואתיקה של האקר ופורצת לתוך האייפוד". שילר ענה: "אני אוהב את ההשוואה שלהם להאקרים".

ג'ובס עצמו, שנפטר לפני כשלוש שנים, הוקלט לפני מותו מוסר עדות וידאו. לפי הדיווחים, בעדותו התנהג ג'ובס ב"חריפות" והתבדח כאשר הוזכרה המתחרה Real: "הם עדיין קיימים?", שאל, ובצדק - המתחרה הפכה מנגן המולטימדיה הנפוץ בעולם לתוכנת נישה ואף נאלצה לסגור את חנות המוסיקה שלה ולפצות את לקוחותיה.

טענת אנשי אפל במשפט היא שהעדכונים לחסימת מוסיקה שנרכשה מ-Real היו אמצעי אבטחה. פרקליט החברה, וויליאם איזקסון, טען שלחברה היתה זכות "להגן" על המשתמשים מהתוכנה של Real, ש"היוותה סכנה לחווית המשתמש ולאיכות המוצר". אוגוסטין פארוג'ה, מנהל אבטחה בחברה, הוסיף כי "לא היינו צריכים לתת למשתמשים יותר מדי מידע. אנחנו לא רוצים לבלבל משתמשים".