לפני כשבועיים התגלעה מחלוקת בין מנכ"ל אפל, טים קוק, למשקיעי החברה. בפגישת בעלי מניות נדרש קוק לחשוף בפירוט את השקעות החברה בתחום האנרגיה המתחדשת ולהתחייב להשקיע רק באפיקים שצפויים להוביל לרווחים גבוהים. קוק עורר סערה כשענה כי "כשאנחנו עובדים על הנגשת המכשיר שלנו לעיוורים, אינני חושב על החזר ההשקעות הארורות שלכם. אנחנו רוצים להשאיר את העולם במצב טוב יותר מכפי שקיבלנו אותו".

עתה, חברה ישראלית קטנה דורשת מקוק להוכיח את טענתו ולתמוך בה בדרך כלשהיא. Inpris, חברה ירושלמית בת 4 עובדים שהוקמה ב-2011 על ידי ניסן ירון ואביו, הוציאה אתמול סרטון יוטיוב בה היא משמתשת באפליקציית ההקלדה העיוורת שלה כדי לומר לקוק: "טים קוק היקר, אם אתה באמת רוצה לתמוך בכבדי הראייה - תמוך ב-UpSense".

בסרטון נראה ירון מקליד את ההודעה על טאבלט אנדרואיד כאשר עיניו מכוסות, כדי להמחיש את יעילותו של פתרון ההקלדה שפיתח עבור אלו שצריכים או רוצים להקליד טקסט על מסכי מגע גם אם הם מתקשים לראותם. "יש לנו שני מצבים במקלדת", הוא מסביר ל-NEXTER. "מצב אחד הוא ברייל, המבוסס על מקלדות הברייל הקיימות. המצאה שנייה, שאנחנו פיתחנו, היא UpSense. במצב זה, לכל אות יש מחווה של צורה אינטואיטיבית וקלה ללמידה. לדוגמה: M, שיש לה שלוש רגליים, נכתבת על ידי גרירת שלוש אצבעות לכיוון מטה, W נכתבת בגרירת שלוש אצבעות מעלה, N נכתבת בגרירת שתי אצבעות מטה והאותיות U ו-V נכתבות בגרירת שתי אצבעות מעלה, כאשר כל אחת מהן מופעלת על ידי זוג אחר של אצבעות. המשתמש יכול גם לקבוע מחוות בעצמו", הוא מדגיש.

עוד ב-NEXTER:

המקלדת שפיתחה החברה פותרת למעשה שתי בעיות: היא מאפשרת לעיוורים וכבדי ראייה להקליד על מסכי מגע למרות שאינם יכולים לראות אותם, ולמשמתשים רואים היא מאפשרת להקליד בלי להסתכל על המסך, וכך חוסכת את הסרבול שבשימוש במקשים צפופים. היא עושה זאת על ידי שימוש בכל האצבעות הזמינות, כפי שמסביר ירון: "המשתמש מניח את היד על המסך והאפליקציה ממפה אותה וכך יודעת להבדיל בין האצבעות השונות, בניגוד למגע רגיל שלא יודע איזו אצבע נוגעת ומתייחס למחוות בכל אצבע באותו אופן". למעשה, לאחר הנחת היד על המסך, האפליקציה מניחה שכל אצבע נשארת מעל אותו חלק במסך וכך מנחשת אילו אצבעות נוגעות במסך בכל פעם דרך מיקומן היחסי.

אפליקציית ההקלדה העיוורת UpSense של Inpris (צילום: Inpris)
אפליקציית ההקלדה העיוורת על מסכי מגע UpSense | צילום: Inpris

לדברי ירון, "יש 285 מיליון כבדי ראייה ברחבי העולם לפי ארגון הבריאות העולמי, מתוכם 30 מיליון בעולם המערבי. הם מתקשים להשתלט על מסכי מגע, אבל אין פתרונות יעילים להקלדה על מסכים כאלה, אלא רק להקראת הטקסט הכתוב עליהם. המוצר שלנו פותר את הבעיה". החברה הגישה כבר ב-2011 בקשות לרישום פטנט על ההמצאה בארה"ב, קוריאה הדרומית והודו, ובקרוב מתכוונת להתחיל לשווק את האפליקציה לאחר שפיתוחה יושלם. המודל העסקי נבדק בימים אלה, כאשר האפשרויות הן מכירה למשתמשים, מכירה ליצרניות מכשירים או ספקיות סלולר שישלבו את המקלדת במערכת ההפעלה במכשירים שהן מוכרות ללקוחותיהן או מכירה דרך ממשלות שיסבסדו את השירות עבור הזקוקים לו.

דבריו של מנכ"ל אפל הגיעו בזמן שהחברה מנסה לגייס תרומות להשקת המוצר באתר מימון ההמון אינדיגוגו, והצליחו לקומם את ירון. "אפל בעצם חוסמת את האפשרות למקלדת אלטרנטיבית במכשיריה, וכך חוסמת את המשתמשים שלה מהאפשרות ליהנות מהפיתוח שלנו", קובל ירון. הוא אומר שאם אפל רוצה להוכיח כי היא פועלת להנגשת האייפון, עליה לעשות זאת באחת משתי דרכים: או לרכוש מ-Inpris רישיון לשילוב UpSense "אנחנו אופעלה iOS, או לבטל את החסימה על מפתחי צד שלישי לספק מקלדות למכשירי האייפון והאייפד. "אם טים קוק אומר שמעניין אותו הנגישות בזמן שהוא חוסם את האפשרות שלנו לספק למשתמשים פתרנות בתחום הנגישות זו צביעות".

עד כה הושקעו ב-Inpris כ-100,000 שקל על ידי המדען הראשי וסכום נוסף על ידי משפחת ירון. בימים אלה היא עובדת על גיוס 100,000 שקל נוספים מהמדען הראשי, במקביל לניסיון גיוס הון ממשקיעים פרטיים וקמפיין מימון ההמון שיסתיים בסוף השבוע. שם יכולים גולשים לתרום סכומים משתנים כדי לסייע בהפצת המוצר, כאשר תרומות של 9 דולר ומעלה יעניקו לתורם את האפליקציה ותרומות מעל 25 דולר מעניקה שתי אפליקציות - אחת לתורם ואחת כתרומה לבעל מוגבלות.

לאחר השקת המוצר, מתכננת החברה אפליקציות נוספות על בסיס הטכנולוגיה שלה, כאשר הראשונה תהיה מסך נעילה מבוסס מחוות שיידע לזהות עם אילו אצבעות מבצע המשתמש את "ציור" הסיסמא, והשנייה תהיה בקר משחק שיאפשר לבצע פקודות רבות בעזרת מחוות אצבע על מסך מגע.

* תודה לגולש נדב רביב על הטיפ.