אחרי חודשים ארוכים שבהם מנהל הממשל האמריקאי מאבק משפטי ארוך נגד אפל, הודיעה השבוע במפתיע ה-FBI כי כבר אין לה צורך בעזרה של יצרנית הסמארטפונים לפריצת האייפון של מבצע הפיגוע בסן ברנרדינו.

בעוד ההודעה של הבולשת הפדראלית הפתיעה גם עורכי הדין של אפל, הבוקר דיווח "ידיעות אחרונות" כי ככל הנראה נעזרה ה-FBI בטכנולוגיה של החברה הישראלית סלברייט לפריצת האייפון מדגם c5. הוצאת המידע שננעל במכשיר עם הסיסמה הסודית, עשוי לשפוך אור על מתקפת הטרור שהובילה לרצח 14 אזרחים אמריקאים.

הדלפות אייפון (צילום: מתוך 9to5mac)
אפל לא הסכימה לפרוץ לאייפון? הישראלים כבר מצאו דרך. אילוסטרציה | צילום: מתוך 9to5mac

דוברת מטעם משרד המשפטים האמריקאי אמרה השבוע, כי "גורם חיצוני הראה בסוף השבוע האחרון ל-FBI שיטה אפשרית לפריצת האייפון. אנחנו צריכים קודם כל לבחון את השיטה כדי להבטיח שהיא לא תשמיד את המידע במכשיר, אבל אנחנו שומרים על אופטימיות זהירה". בסלברייט סירבו להגיב לפניות של עיתונאים, אך על פי ההערכות, לחברה יש הסכם לאספקת ציוד פיענוח עם ה-FBI, והיא החברה שהדגימה לבולשת את היכולות שלה לפרוץ לאייפון בלי עזרה מחברת אפל.

בראיון ל-TheMarker לפני כשלוש שנים, אמר מנכ"ל החברה, יוסי כרמיל: "אם 100 גופי ביטחון בעולם משתמשים במערכות לפענוח מכשירים ניידים, אנחנו נמצאים ב–40 מהם".

הודעת הבולשת האמריקאית על העזרה שהיא מקבלת מגורם חיצוני מונעת בינתיים עימות בבית המשפט במאבק בנוגע לגבולות בין פרטיות לבין ביטחון לאומי בעידן הדיגיטלי. אפל התנגדה נחרצות לניסיונות הממשל לחייב אותה לפתח תוכנה שתעקוף את האבטחה באייפון, ואמרה כי הדבר יאיים על הפרטיות ואבטחת המידע של מיליוני משתמשי אייפון.

גורם המקורב לרשויות אכיפת החוק אמר השבוע כי אם השיטה תעבוד, לא יהיה צורך להמשיך במשפט. עם זאת, הוא הוסיף כי עדיין מוקדם לדעת אם ניתן להשתמש בה גם במקרים נוספים. מומחי אבטחה אמרו כי ישנן דרכים רבות שבהן ה-FBI יכולה לפרוץ לאייפון 5C של המפגע סייד ריזוואן פארוק, שביצע ביחד עם אשתו את הפיגוע בסן ברנרדינו. השניים נהרגו על ידי כוחות המשטרה.

שמה של סלברייט הישראלית עלה בישראל לכותרות לאחר ששימשה את המשטרה בזיכוי הדרמטי של החשוד המרכזי בפרשת הרצח בבר-נוער. החברה סירבה להגיב אך נטען אז כי ציוד שלה שימש את משטרת ישראל בשחזור הודעות וואטספ שנמחקו מהטלפון הנייד של אחד המעורבים, והן שהפכו את החקירה על ראשה.

מנכ"ל אפל טים קוק, השקת אייפון 5, אוקוטובר 2011 (צילום: Kevork Djansezian, GettyImages IL)
לא מוכן לעזור בפריצת המכשיר שלו. מנכ"ל אפל, טים קוק | צילום: Kevork Djansezian, GettyImages IL

"האלגוריתמיקה הפנימית של זיכרון הפלאש של המכשיר בנויה כך שהזיכרון הזה שואף להאריך את חייו ככל האפשר. כך שאפשר לומר שבמקום שהקובץ יימחק, הוא מועבר למקום אחר בזיכרון של המכשיר, ומתישהו בעתיד יש סיכוי שיימחק, אבל המחיקה הסופית תתרחש רק כשלמכשיר לא תהיה ברירה. אנחנו בעצם מנצלים לטובתנו את הצורה שבה המכשיר עובד", הסביר כרמיל.

בעיות הנוגעות לזכויות הפרט

מנכ"ל סלברייט התייחס גם לבעיות החוקיות שנוגעות לזכויות הפרט באשר לפריצה למכשירי סלולר: "הגופים שמשתמשים במערכות של סלברייט עושים זאת בהתאם לחוקים במדינה שבה הם פועלים. בישראל החוקים נוקשים יחסית, בעוד שבהולנד, בבריטניה ובארה"ב קל יותר לקבל אישור לשלוף את המידע. זה עניין של תרבות ומשטר. משטרת שנחאי לא צריכה יותר מדי תהליכים רגולטוריים כדי לשלוף מידע".

לדבריו, עד לפני כמה שנים, "שוטר צרפתי שהיה תופס טלפון סלולרי של חשוד, היה מצלם את מסך הטלפון של מה שהוא תפס. בגלל ההתפתחות המהירה של הטלפונים הסלולריים, כוחות הביטחון מתמודדים כל פעם מחדש עם הפקת התוכן מהם. לפני עשר שנים, חוקרים מיאח"ה יצאו מהמשרדים של אהוד אולמרט עם מחשבים. החוקרים של היום יוצאים מפשיטות וחיפושים כשבידיהם ארגזים עם עשרות טלפונים סלולריים. וזה לא רק בישראל, זה בעולם כולו".

"זהו קרב בין הפושעים, שמודעים ליכולות של המשטרה, לבין המפענחים שמתמודדים אתם. הפושעים מבינים שאפשר להפליל אותם באמצעות הטלפונים הסלולריים שלהם, ולכן הם נוקטים אמצעי זהירות. לפי הפרוטוקולים שלנו", אמר כרמיל, "הדבר הראשון שעושים כשמחרימים טלפון סלולרי הוא לנתק אותו מהרשת, משום שמשתמש חכם יודע ששינוי קטן במידע במכשיר לאחר שנפל לידינו יהפוך אותו לראיה לא חוקית. פרט לכך, לפושעים האלה יש בטלפון הסלולרי אפליקציות שאפשר להפעיל מרחוק: מישהו שנעצר על ידי המשטרה יכול ליצור קשר עם מישהו בחוץ ולומר לו 'הטלפון שלי בידי המשטרה - תריץ עליו פקודת מחיקה'.

"היו מקרים שבהם הוצאנו טלפונים מהשירותים ואחרי ייבוש טוב הצלחנו להוציא את המידע. הצלחנו כבר להוציא מידע מטלפונים ששברו את המסכים שלהם. היה מקרה של טלפון ששרפו אותו, והחוקרים הצליחו להוציא ממנו את לוח האם, מצאו בו שבב שנשאר במצב סביר, ושלפו ממנו את הזיכרון".

הטבח בסן ברנרדינו (צילום: טוויטר)
זירת הפיגוע בסן ברנרדינו | צילום: טוויטר

500 עובדים בארץ ובעולם

סלברייט, שנוסדה בישראל בשנת 1999 ומשרדיה הראשיים ממוקמים בפתח תקוה, יצאה לשוק בתחילה עם מוצרים שסייעו למפעילות סלולר להעביר מידע מטלפון לטלפון, על מנת לסייע ללקוחות לשדרג מכשיר בלי לאבד אנשי קשר ותמונות. עם הזמן, למדה החברה להוציא מהטלפונים יותר ויותר מידע ופיתחה את יכולות המז"פ שלה. בשנת 2007 נמכרה החברה ל- Suncorporation היפנית תמורת 17.5 מיליון דולר והיא מעסיקה 500 עובדים בארץ ובעולם.

החברה פועלת בשתי חטיבות עסקיות – פורנזיקה דיגיטלית וטלקום. חטיבת הפורנזיקה הדיגיטלית מספקת פתרונות לשוק אכיפת החוק, והטכנולוגיה של החברה מאפשרת שליפה וניתוח של מידע ונתונים מאלפי סוגים של מכשירים ניידים. כלי זה נמצא כיום בשימוש של אלפי מומחי פורנזיקה דיגיטלית בסוכנויות אכיפת חוק, צבא, מודיעין, אבטחה וממשל - ביותר מ-90 מדינות ברחבי העולם.

חטיבת הטלקום של סלברייט מספקת פתרונות כוללים לספקיות תקשורת, והמערכת שלה מאפשרת אחזור, גיבוי נתונים ודיאגנוסטיקה (אבחון) עבור יותר מ-15 אלף דגמי טלפונים סלולריים, סמארטפונים וטאבלטים. סלברייט מספקת פתרונות ליותר מ-200 מפעילים ורשתות סלולר ברחבי העולם.

אחד הגורמים ליתרון היחסי של סלברייט הוא יכולתה להתמודד עם המהירות של תחלופת המכשירים בעולם הסלולרי. בקומה העליונה של משרדי החברה שוכנת מעבדה, אותה מכנים בחברה "המכה של המכשירים הסלולריים", ובתוכה כ-10,000 דגמים של מכשירים סלולריים, גם כאלה שכבר שנים לא בשימוש. "אנחנו מדברים על מגירות על גבי מגירות עם מכשירים מכל התקופות", אומר כרמיל. הצורך במעבדה לא נובע רק מעסקי הזיהוי הפלילי של החברה, שאליהם היא נכנסה ב-2007, אלא מהעסקים שעליהם היא מתבססת מאז שהוקמה - תחום שבחברה מוגדר כתחום הסלולר.

"החזון שלנו בתחום הדיאגנוסטיק", אמר כרמיל, "הוא להיות תחנה אחת שמאפשרת זיהוי, אבחון ותיקון של הבעיות. אנחנו רוצים לאפשר ללקוחות לעשות את זה בבית, דרך האינטרנט, מבלי להגיע למרכזי השירות, כך שישתלטו מרחוק על הטלפון ויתקנו אותו".

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker: