השתחררתם? מזל טוב. השתחררתם מיחידות כמו 8200 או אחרות שכוללות ספרות שהציבור פחות מכיר? עוד יותר מזל טוב. בתיבת המייל או הלינקדין שלכם כבר הגיעה לפני כמה שבועות הצעת עבודה, ואתם כנראה כבר עם חוזה ביד בדרך לחופשה קצרה ואז היישר לשולחן העבודה שלכם, שיש לו גם מצב עמידה.

אם אתה מפתח או מפתחת תוכנה, האם חוץ ממקרר עמוס במשקאות מוגזים, תרוויחו 50,000 שקל, והאם כחוקר או חוקרת אבטחת מידע תרוויחו 100,000 שקל בחודש? לא בדיוק. המשכורות האלה קיימות, אבל הן לא שכיחות - הן הקיצון של הענף, למתכנים מאוד ספציפיים, עם כישורים מאוד מיוחדים, עם תחומי אחריות ספציפיים וכוללות מרכיבי שכר שונים, שהם לא תמיד אחידים או צפויים. וכמובן שכל מי שמדבר על משכורת, בכל הזדמנות, זה ברוטו. תמיד. לפני המסים.

אל תבינו לא נכון. ניסיון ביחידה צבאית יכול מאוד לעזור לכם. אנשים שעובדים בהייטק מרוויחים הרבה מאוד כסף וחיים ברווחה כלכלית גבוהה. "הנתון של 50,0000 למתכנת בכיר מאוד/ארכיטקט הוא לא מופרך", אומר לנו בכיר בענף, "בהתחלה גם אני צחקתי כמובן. אבל התחלתי לעשות את החישובים של המשכורת + בונוס כספי + בונוס מניות + הטבות  כמו כרטיס מגנטי לארוחות וגילומים שונים, וזה לא הזוי. ממש לא. אבל זה רק למנוסים".

כמובן שלא כולם מנוסים. "אמנם יש אלפי אנשי תוכנה בכירים, שמרוויחים משכורות עתק עם תנאים נלווים מדהימים. אלא שקיימים הרבה יותר עובדים זוטרים סביבם, שמאיישים תפקידים אפורים למדי ולא זוהרים בעליל", אומר יואב מלמד, מייסד משרות הייטק ושיווק ללא ניסיון בשיחה עם NEXTER. "הרוב המוחלט של העובדים בתעשייה הם בעצם 'תומכי הלחימה' מהתפקידים האפורים והלא מתגמלים של בדיקות תוכנה, הטמעת מערכות מידע, ניהול רשתות ותמיכה טכנית".

אז כמה מרוויחים?

"ארכיטקט חומרה, שזה תפקיד שעשיתי לו בפועל השמות לאנשים בכירים עם תואר והשכר נע בין 40 ל-55 אלפי שקלים בחודש. מי שרק יוצא מהצבא הוא יכול להגיע גג ל-30", אומרת כנרת הראל ממדולה - חברת בוטיק להשמת אנשים טכנולוגיים בהייטק, שמגייסת עבור חברות בינלאומיות וחברות סטארטאפ מהחזקות והבולטות בארץ ובעולם.

תחשבו על זה כך. סטארטאפים בתחילת דרכם מקבלים מיליוני דולרים בודדים. אם הם יצטרכו לשלם שכר של שעלותו יותר ממיליון שקל בשנה לכל אחד מהעובדים שהרגע יצא מהצבא, הכסף יגמר צ'יק צ'ק.

על פי מגייסים שדיברנו איתם, והנה אנחנו מגיעים למספרים הריאליים, הם יכולים להרוויח סכומים של בין 20,000 ל-30,000 שקל בתפקיד הראשון שלהם באזרחות. וגם כאן צריך להיות מאוד זהיר במספרים. כי "הייטק" ו"סייבר" הם מילים שכוללות הרבה מאוד תעשיות, שבהן הרבה תתי ענפים, שבהם הרבה מאוד תפקידים.

כל בוגר של יחידה כזאת מגיע לא סתם עם "ידע במחשבים", אלא עם ידע בתחומים מאוד ספציפיים, בשפות תכנות מסוימות, ובידע על איך ליישם את התכנות הזה.

לצורך ההמחשה (וזה כמובן מורכב יותר) - יש הבדל בין מי שמתכנת את השרת שמקבל את תמונות האינסטגרם שלכם ומציג אותם לחברים, לבין זה שיוצר את הפילטר של אוזני הכלב, כך שיישב בדיוק על הראש, לבין זה שידע לתייג את החברים שלכם, לבין זה שבדק שבדרך אף האקר לא יגנוב את התמונה. אלה תפקידים שונים מאוד, עם ידע שונה מאוד ולכל אחד מהם דרגות שכר אחרות.

מה עוד משפיע? הידע הספציפי של בוגר יחידה כזו, הנסיון שלו, יכולות המיקוח שלו, והביקוש שלו על ידי חברות. לייצר מסכות של כלבים, כך שהם יתאימו לכל פנים, בכל מצב תאורה זה מאוד מסובך וקשה - וזה משהו שיכול להעלות את השכר למי שיודע לעשות את זה מושלם.

יש בענף הזה גם טאלנטים. אנשים ששיווקו את עצמם במפגשים עם חברות, תרמו לקוד פתוח, הרצו בתחום, ויצרו פרוייקטים שאחרים משתמשים בהם (כן, גם אחרי שעות העבודה).

"בשביל לקבל 100,000 שקלים, צריך שיהיו פטנטים על שמך, או תחום עיסוק מאוד נישתי שאין בן אדם אחר שיכול לעשות את זה", "אומרת לנו אורנה דרימן מנכלית פיקארו - חברת השמה להייטק, המתמחה בגיוס וסורסינג לחברות סטארטאפ וחברות טכנולוגיות. "אתה צריך להיות ייחודי בשביל לקבל שכר כזה. זה מישהו שעסק בתחום סייבר מאוד ייחודי, ואולי הוא הבן אדם היחיד שמסוגל לעשותו. רק במקרי קיצון כאלו (מקרים בודדים בשוק) קיימות רמות שכר כאלו".

עובדים יחד (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
עובדים שותים קפה יחד | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

"בוגר 8200 ולא משנה באיזה תחום, אם הוא כוכב וטאלנט ויש לו יכולות על, הוא יקבל של 38,000-40,000, אבל זה מאוד נדיר. רק סמנכ"לים, ומי שמביא איתו כבודה ואחריות של תפקיד מגיע לשכר כזה", אומר לנו אייל סולומון מחברת אתוסיה, המתמחה במתן שירותי השמה וגיוס להייטק וביוטק.

מה יכול להעלות את השכר?

כמו בכל ענף, השכר בהייטק מורכב השכר הבסיס שמקבלים, ומכל מיני תנאים נוספים שמשתנים מחברה לחברה, מתפקיד לתפקיד, ומהחלטות של העובד. 

יש למשל את עניין כרטיסי התן-ביס\סיבוס וכו', שיכולים להוות מרכיב של 500-1000 שקל במשכורת (ברוטו. משלמים עליהן מס), רכב (שלדברי אחת המגייסות כבר פחות משתלם לקחת חלק מהעובדים) וקרנות פנסיה והשתלמות. עד כאן נשמע די רגיל.

אבל יש דברים פחות חד משמעיים. למשל בונוסים, שאותם מחלקים בעיקר בחברות גדולות ופחות בסטארטאפים). מדובר במשכורות 13 ו-14 שבחלוקה שנתית בעצם מגדילות את השכר. אבל איש לא מבטיח בוודאות שיהיה בונוס.

דרימן מציינת שלפעמים מועמדים מוותרים על חלק מהשכר תמורת אקוויטי (הון עצמי) בהצטרפות לסטארטאפ שהם מאוד מאמינים במוצר שלו ובסיכויי ההצלחה שלו. סיכון מול סיכוי. לדוגמה, מתכנת יכול להשתכר ב-22,000 שקלים בחודש בסטארטאפ בתפקיד שבאופן רגיל היה משלם לו 29,000 שקלים, ובתמורה ל"ויתור" הזה, הוא יקבל מניות בחברה.

אם החברה תעשה אקזיט או תונפק בבורסה או תתחיל להרוויח באופן משמעותי, הוא ירוויח סכום נכבד. אם החברה תיכשל או תיסגר (וזה קורה. הרבה חברות נסגרות), הוא יראה רק את השכר שלו - בהנחה שהחברה לא תיקלע לקשיים.

בנוסף, בדרך כלל, מי שמצטרף לסטארטאפ יכול לקבל אופציות למניות, ולממש אותן בשלב זה או אחר. אם זו חברה קטנה שהרגע נפתחה והוא העובד השביעי בה, שיעור האופציות יהיה גדול יותר מאשר מישהו שהצטרף לחברה עם עשרות או מאות אלפי עובדים שכבר נסחרת בבורסה כמו גוגל או פייסבוק.

"העובדה שיש לך אופציות בחברה או אפילו מניות, תפיסתית  הופכת אותך לסוג של 'בעלים' בחברה", אומרת דרימן. "זה רווח של כל הצדדים: מבחינת החברה - זה מגדיל את המוטיבציה והמחוייבות של העובד להצלחות של החברה. מבחינת העובד - תהיה לזה משמעות ברגע שהחברה תעשה אקזיט".

קולגות בעבודה (אילוסטרציה: Shutterstock)
אילוסטרציה: Shutterstock

אופציה נוספת היא מענק חתימה. סכום שאתם מקבלים מהרגע שהצטרפתם לחברה, וגם יכול להקפיץ את השכר לסכומים גבוהים. אבל גם זה לא קורה לכל בוגר, מסביר מלמד. "מענקי חתימה הם תופעה מאוד חריגה ששמורה לטאלנטים שבטאלנטים, כאלה שביום שרק עדכנו את פרופיל הלינקדאין קופצים עליהם 100 מנהלי גיוס ומתחננים שייתנו להם צ'אנס ויגיעו לריאיון".

"השאלה באיזה תחום המוצר, ובאילו טכנולוגיות מפותח, תהיה הרבה פעמים בעלת השפעה רבה על הכיוון שאליו תלך הקריירה של מועמד ועל מקומות העבודה הבאים שיבחר", מסבירה דרימן, "מועמדים יוצאי יחידות טכנולוגיות ישכילו לבחור את ההצעה לא רק על פי הפרמטר של השכר והתנאים, אלא לפי תחום העניין, התפקיד המוצע והאווירה.

ביום יום שלנו בפיקארו אנחנו זוכים ללוות המון מועמדים בוגרים טריים של יחידות טכנולוגיות, וביחד לחשוב מה המטרות שהציבו לעצמם בצעד הראשון שלהם בקריירה, והאם אותה הצעה שהם רוצים לקבל עונה על כל הפרמטרים שהיו חשובים להם.