מסתמן: חברת אינטל תקבל מהמדינה מענק של כ-3.2 מיליארד שקל - כ-8% מהשקעתה הגדולה ביותר בישראל, בהיקף של 40 מיליארד שקל. על השקעת הענק הודיע אמש (ב') שר האוצר משה כחלון בציוץ בטוויטר. אינטל צפויה להקים מפעל חדש בישראל בשטח של 300 דונם שהוקצה לחברה מדרום למפעל הנוכחי בקרית גת.

אינטל מבקשת בדרך כלל מממשלת ישראל מענקים בשיעור של 15%-10% מסכום השקעותיה.בהשקעתה האחרונה קיבלה אינטל מענק בשיעור של 5% מגובה ההשקעה, וזה מה שבממשלה הציעו לחברה גם הפעם מלבד הטבה קבועה במס חברות של 5% בלבד שהחברה משלמת.

עם זאת לאחר משא ומתן שנמשך כמה חודשים מסתמן כי אינטל תקבל כאמור מענק בגובה 8% מההשקעה, כאמור 3.2 מיליארד שקל. בתמורה תתחייב החברה להקים מפעל שייצר בטכנולוגיה החדישה ביותר, לקלוט עוד 2,000-1,000 עובדים ולהמשיך להפעיל את הפאב החדש למשך 12 שנה. המפעל יוקם בחמש השנים הקרובות.

עם זאת ההתחייבויות של אינטל למספר מועסקים ולהיקפי יצור ויצוא אינן קבועות. הן עולות עם השנים, ולאחר שהטכנולוגיה מתיישנת הן יורדות. כך למשל, ההשקעה הנוכחית של אינטל בישראל, בסך של כ-5 מיליארד שקל תורמת תוספת תעסוקה של 250 עובדים בלבד, אך בפועל היא מונעת פיטורים של כ-1,500 עובדים.

פורסם ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker

חמשת האתגרים הגדולים של אינטל — והאם הם ישפיעו על העובדים בישראל
כחלון: "אינטל תשקיע בישראל עוד 40 מיליארד שקל ותביא אלפי מקומות עבודה"

שר הכלכלה אלי כהן אמר הלילה ל-TheMarker כי מנכ"ל אינטל ישראל, יניב גרטי, עידכן אמש את שר האוצר כחלון ואותו על החלטת אינטל העולמית לאשר הקמת מפעל חדש של אינטל בישראל, בהשקעה של כ-10 מיליארד דולר בישראל, בנוסף לשדרוג המפעל בסך 5 מיליארד דולר שאושר בחודש יולי.

אינטל, המעסיקה 11.7 אלף איש בישראל ו-1,100 נוספים בחברה הבת מובילאיי, הודיעה הבוקר על כוונתה להגיש תוכנית עסקית לממשלת ישראל להמשך ההשקעה באתר הייצור של החברה בקרית גת. הגשת התוכנית באה בעקבות הודעה קודמת של החברה, כי היא נמצאת בשלב תכנון מוקדם של הרחבת הייצור באתריה באורגון, אירלנד וישראל. בשלב זה אינטל אינה מפרסמת פרטים על הפרויקט, לוח הזמנים לביצועו, עלותו והטכנולוגיה הכרוכות בו.

לפי פרסומי החברה, היצוא שלה מישראל הסתכם ב-3.9 מיליארד דולר ב-2018 - גידול של כ-300 מיליון דולר בהשוואה לשנה שעברה. הרכש המקומי - כלומר, חומרים ושירותים הנרכשים מספקים ישראלים - שביצעה אינטל בישראל ב-2018 הסתכם ב-1.7 מיליארד דולר.

דניאל בן עטר, סגן נשיא ומנכ"ל מפעלי הייצור של אינטל קריית גת, מסר: "התוכנית העסקית שנגיש תמשיך להכשיר את הקרקע לעתידה של אינטל בישראל ובקרית גת והיא ראיה נוספת לביצועיה האיתנים של אינטל ישראל. אנו ממשיכים להוביל הן במונחי השקעה תאגידית כלכלית והן בהשקעה חברתית בישראל".

אינטל (צילום: StockStudio, ShutterStock)
אינטל | צילום: StockStudio, ShutterStock

יניב גרטי, מנכ"ל אינטל ישראל, אמר: "הביטחון המתמשך שלנו בעתידה של אינטל ובשותפות הנהדרת בינה לבין מדינת ישראל עומדים ביסוד התוכנית העסקית שנגיש. כאשר תיושם, תוכנית עסקית זאת צפויה להניב ערך כלכלי וחברתי גדול לישראל בכלל, ולקרית גת בפרט".

הטבות מס ומענקים שנויים במחלוקת

הטבות המס והמענקים לאינטל ולחברות גדולות אחרות שנויים במחלוקת. מצדדיהם טוענים כי בלעדיהם, חברות כאלה עלולות שלא להשקיע בישראל; כי אינטל מגדילה את התעסוקה ואת גביית המסים בישראל; וכי פעילותה במשק היא בעלת תועלות נוספות, בזכות זליגה של ידע וחדשנות. מנגד, המבקרים טוענים כי מוטב היה להשקיע את הכסף בעידוד של עסקים קטנים ובינוניים; וכי הממשלה פיתחה תלות מוגזת במספר מצומצם של חברות גדולות המרכזות בידיהן נתח עצום מהיצוא מישראל. תלות זאת מקבלת ביטוי בכך שכל השקעה חדשה של אינטל – וגם כל תנודה ביצוא ממפעליה בישראל – ניכרים מיד בנתוני הצמיחה של המשק.

פרופ' יוג'ין קנדל, שהיה יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, אמר ב-2016: "השיח על כמה הטבות אינטל מקבלת הוא שיח לא חכם. אנחנו נותנים לאינטל פחות משליש ממה שאנחנו מקבלים מהם. ניסיתי להסביר למשרד האוצר במשך כמה שנים שלא צריך להגדיר את זה כהטבות מס, כי אם אינטל לא תהיה פה - נקבל הרבה פחות מס והצמיחה תהיה נמוכה יותר".

אלי כהן אמר אמש: "בחירתה של חברת אינטל להמשיך ולהשקיע באופן משמעותי בישראל היא הבעת אמון חשובה במדינת ישראל ובכלכלה הישראלית. פעילותה בארץ בתחום המו"פ והייצור המתקדם תומכת במדיניות משרד הכלכלה, להגדלת היצוא ויצירת משרות איכותיות בכלל, ובפריפריה בפרט. אנו רואים באינטל שותפה לדרך ובחירתה החוזרת להשקיע בישראל מחזקת את הכלכלה והתעסוקה בישראל ואנו צופים ששיתוף פעולה זה יימשך גם בעתיד. למעלה מ-320 חברות זרות פועלות בישראל ולהן תרומה משמעותית לצמיחה, לחדשנות, לייצוא ולתעסוקה".