1. לדעת ולהבין שהאינטרנט מוצף בעוקצים והונאות. הישראלים מהווים יעד ומטרה מצד נוכלים מהארץ וגם מחו"ל. לא כל מה שכתוב או מפורסם הוא נכון ולא כל מה שמבטיחים הוא אמת. לעולם אין לשלוח כסף למי שלא מכירים, בוודאי שלא לשלוח כסף על סמך סיפורים והבטחות.
  2. התחום של "עבודה מהבית" והצעות עסקיות מפוקפקות, כל מיני חברות שפועלות בשיטת הפירמידה - "חבר מפיל חבר", פונות בעיקר לקהל היותר פגיע: צעירים לפני צבא, חיילים משוחררים, אימהות חד הוריות, מובטלים ועוד. בעניין זה הייתי מציע לא להסכים לשום הצעת "עבודה" שמחייבת תשלום מצד העובד, ולא משנה באיזה שם מכובס יקראו לזה - "עסק משלך" "הזדמנות עסקית" וכדומה. פשוט להימנע מזה.
  3.  הודעות פישינג במייל או בוואטסאפ מכתובת או מספר לא ידועים - מומלץ לא לענות בשום מקרה. גם לא לכתוב - מי זה? או הסר. עדיף פשוט לדווח שזה ספאם/פישינג ולמחוק. כל תגובה מכל סוג שהוא נותנת איתות לנוכלים שהמייל, הטלפון או הוואטסאפ פעילים וזה יביא לפניות נוספות. היענות חיובית וניהול שיח עם הנוכלים מעביר את המספר לרשימות "פרימיום" - לרשימות כאלה יש ערך והן ממש נסחרות בקרב הנוכלים. אם הקורבן גם שלח בסופו של דבר כסף, הוא מסומן כטרף קל והופך ליעד גם לנוכלים נוספים, שימשיכו לפנות אליו שוב ושוב - כולל "חוקרים פרטיים" מתחזים, שיציעו לו עזרה בהחזרת הכספים האבודים, תמורת תשלום נוסף שגם הוא כמובן ילך לאיבוד.
  4. אין במציאות ירושה או תרומה, שתגיע לאדם ככה פתאום ממישהו שהוא לא מכיר ולא שמע עליו מעולם. זה פשוט לא קיים במציאות ולא יכול להיות אמיתי. פניות מהסוג הזה הן בסך הכול גלגול מתקדם של מה שנקרא 419 fraud  או עוקץ הנסיך הניגרי. העיקרון של העוקץ הזה הוא שהנוכל מציע לקורבן סכום כסף גדול (ירושה/ תרומה/ סכום השקעה גדול) תמורת תשלום מראש של סכום קטן יחסית: כמה מאות או אלפי דולרים בתור דמי טיפול, אגרת בית משפט, הוצאות עו"ד, דמי העברה ועוד. זה עוקץ עתיק שהומצא בניגריה וקיים כבר עשרות שנים.
  5. קיימים המון אתרי אינטרנט מזויפים, שרובם הוקמו לצורך עוקץ בעיקר על ידי כנופיות מניגריה. אם רכשתם באתר כזה אייפון מתקדם במחיר מאוד נמוך ממחיר השוק, ונאמר לכם שהמחיר כולל גם דמי משלוח ואפילו תשלום למכס, רוב הסיכויים שלא תקבלו שום מוצר, חוץ מניסיונות שכנוע לקנות מוצרים נוספים שגם הם לא יגיעו אליכם לעולם. כדי להימנע מעוקץ כזה מומלץ לקנות אך ורק מאתרים גדולים ומוכרים, וחשוב לבדוק ביקורות אמיתיות וחיוביות לפני הרכישה. אם קונים מאדם פרטי - לבצע את העסקה תחת פלטפורמה כמו איביי ולשלם אך ורק באמצעות פייפאל.
  6. הקידומת של מספר הוואטסאפ של מי שפונה אליכם ממש לא מעידה על מקום הימצאו של הנוכל. רוב הנוכלים ממערב אפריקה משתמשים אומנם במספרי וואטסאפ מקומיים - 229 + בנין, 234 + ניגריה, אך רבים מהם מתקינים מספרי וואטסאפ מרחוק עם קידומת של ישראל 972 +, צרפת 33 +, בריטניה 44 +, ארה"ב וקנדה 1 + וכו' (לפעמים גם גונבים מספרי וואטסאפ מאנשים שמוסרים להם את קוד האימות). לכן, אם פונה אליכם נוכל מקידומת מספר 33 +, זה ממש לא אומר שהוא נמצא בצרפת.
  7. כל מסמך ניתן לזיוף. כולל דרכון, תעודת זהות, תעודת עו"ד, מכתבים רשמיים של בנקים, צוואות וכו', ברוב המקרים מדובר בזיופים פשוטים שיחסית קל לזהות. כשמדובר במסמכים בעברית קל מאוד לזהות בעיקר את העברית הקלוקלת ומילים שנכתבות במהופך משמאל לימין ומשפטים חסרי הגיון פנימי.
  8. בזכות אפליקציות התרגום הנוכלים יכולים לפנות בכל שפה, כולל בעברית. פנייה בעברית לא אומרת שהנוכל דובר את השפה העברית ויתכן והוא משתמש באפליקציה לתרגום. ניתן לזהות בקלות לפי העברית השגויה, בלבול בין זכר לנקבה וכו'.
  9. נוכלים יעשו כל מאמץ להימנע משיחת טלפון או שיחה בווידיאו. ותמיד עם תירוצים שונים ומשונים. הסיבה האמיתית להתחמקות - או בגלל שלא דוברים את השפה או בגלל שלא מעוניינים להיחשף. התחמקות של הצד השני משיחה בטלפון או שיחה בווידיאו היא דגל אדום.
  10. נוכלים נוהגים לפנות לקורבן במקביל מ-2 או 3 מספרים שונים, למשל: 1. קשישה שמציעה ירושה, 2. עורך הדין שלה, 3. מנהל הבנק שלה. המטרה של זה היא ליצור אמון אצל הקורבן שיחשוב שהוא מדבר עם כמה אנשים שונים, והם עצמם (בעלי התפקידים) מחזקים אחד את השני כביכול באמיתות המידע, ומאיצים בקורבן לשלוח את הכסף. בכל המקרים האלה מדובר באותו נוכל שמשתמש בסים מפוצל או אותה כנופיה שעובדת בשיתוף פעולה מאותו חדר ממש (עוזרים אחד לשני עם מכשירי טלפון שונים).
  11. אמצעי תשלום שאינם ניתנים למעקב - נוכלים תמיד יבקשו להעביר את התשלום שלא בהעברה בנקאית רגילה אלא בדרכים שבהן לא ניתן לעקוב אחרי הכסף כדוגמת Western Union, MoneyGram, Ria Money Transfer, Bitcoin. חשוב לדעת כי כסף שהועבר לנוכלים בצורה כזאת הוא כסף אבוד ולא ניתן לעקוב אחריו או אחרי מי שקיבל אותו, וכמובן שלא ניתן להשבה.
  12. לעולם לא לשלוח לאף אחד צילומים של מסמכים אישיים, תעודת זהות, דרכון, פרטי בנק וכו'. נתקלתי בהמון מקרים שנוכלים עושים שימוש בעיקר בת.ז ודרכון ישראליים כדי לעקוץ באמצעותם אנשים אחרים, כך שהקורבן יכול להסתבך גם בהמשך מעבר לעוקץ עצמו.
  13. אם נקלעתם לסיטואציה כזאת, חובה לשתף משפחה וחברים. גם אם אתם לא שמעתם מעולם על העוקץ, מישהו מהמעגל הקרוב אולי שמע משהו ויכול להזהיר אתכם או לתת לכם זווית שונה. נוכלים תמיד מנסים למדר את הקורבן, להזהיר אותו לא לשתף את הסביבה ובמקביל מאיצים בו לשלוח את הכסף כמה שיותר מהר, לפני שיספיק להתייעץ עם אחרים.
  14. הכלל הבסיסי לסיום: אם משהו ניראה יותר מידי טוב מכדי להיות אמיתי - הוא כנראה לא אמיתי!

הטיפים באדיבות דולב בן יקר, מומחה בזיהוי נוכלים ומעשי עוקץ