יש לנו חדשות רעות, חדשות טובות, ואז שוב חדשות רעות לספר לכם: החדשות הרעות, כפי שנחשף על ידי כתב רשת פוקס ופורסם אמש גם בחי בלילה - הן שגוגל עוקבת אחרינו גם כאשר הטלפון נמצא במצב טיסה.

מה יודעים עלינו?

בשביל להגיע לחדשות הטובות אתעכב בקצרה על מה זה מצב טיסה, ומה זה עוקבת אחרינו: מצב טיסה אמור לשמש אותנו כשאנחנו טסים - במקום לכבות את הטלפון לחלוטין, מצב טיסה מנטרל חלק מיכולות השידור והקליטה של הסמארטפון בשביל לא להפריע למכשור במטוס ובשביל לחסוך סוללה.

במצב טיסה הסמארטפון עדיין יאסוף מידע על המיקום, ישמור אותו בטלפון, וברגע שתחברו אותו חזרה לרשת, הוא ישלח אותו לגוגל. בעזרת חיישנים אחרים שמודדים מהירות ותנועה, הטלפון יודע (גם במצב טיסה) אם הלכנו ברגל, רכבנו על אופניים או נסענו ברכב.

החדושת הטובות - אפשר לנטרל את זה

אז הדבר הראשון שצריך לדעת הוא שלא מספיק לשים את הטלפון על מצב טיסה. צריך לכבות את המיקום. פשוט מורידים את וילון ההתראות ומחפשים את הכפתור של המיקום.

צריך לוודא גם שהווייפיי כבוי. חוץ מלחבר אתכם לרשת, זה עוד מקור למיקום שלכם. איך? נגיד התחברתם לרשת הוויפיי של נתב"ג, שיש לה שם קבוע וידוע - הטלפון יודע שהייתם בנתב"ג. אבל גם אם סתם התחברתם לרשת של השכן שקוראים לה nitai_and_anat - גוגל כבר יודעת איפה הרשת הזאת נמצאת.

מצב טיסה צריך להיות דלוק. WiFi - כבוי. מיקום - כבוי:

הדבר השני שאפשר לעשות, הוא לבטל את היסטוריית המיקומים. את זה מוצאים בהגדרות -> גוגל -> מיקום -> היסטוריית מיקום. כבו את זה, ממש כמו באנימציה פה:

החדשות הרעות - זה לא תמיד יעזור

ושוב חזרנו לחדשות הרעות: באופן כללי, אם יש לכם מכשיר שזורם בו חשמל, ויש לו יכולות שידור וקליטה, המיקום שלכם יכול להיאסף - השאלה היא רק כמה מאמץ משקיע זה שעוקב אחריכם, והאם הוא מצהיר שהוא עושה את זה.

גם אם אנחנו סומכים על גוגל שאוספת מידע רק אחרי שביקשה רשות (אם שמנו לב שבכלל נתנו רשות), היא אינה האפליקציה היחידה שעוקבת אחרי המיקום שלכם. יש אפליקציות כמו פייסבוק שאנחנו מאפשרים להן לעקוב אחרי המיקום בשביל צ'קין, וכל מיני אפליקציות חינמיות שהורדנו ואין לנו מושג מה הן עושות מאחורי הקלעים. וזה עוד לפני שדיברנו על וירוסים ושלל מזיקים אחרים שעלולים להגיע.

חוקר אבטחה גילה שגם אם מכבים את אפשרות המיקום (באמצעות GPS) יש חיישנים אחרים שבעזרתם אפשר לקבל מידע ושאותם אי אפשר לכבות - כמו המצפן, הג'ירוסקופ והאקסלרומטר - שמודד את ההטיה של הטלפון. שילוב של מידע על הכיוון שלכם, הפניות שעשיתם ומתי הייתם בתנועה יכול לשער באופן די מדויק לאן נסעתם. זה לא אומר שגוגל ספציפית נוקטת בפרקטיקה הזאת - אבל האפשרות קיימת, ולא מן הנמנע שאפליקציות אחרות ינצלו אותה.

נבהלתם כבר? הוושינגטון פוסט דיווח כי ב-2004 ה-NSA פיתח שיטה לאתר מיקום של טלפונים כאשר הם כבויים. מצד שני, ב-2004 הייתה טכנולוגיה אחרת לטלפונים טרום ימי הסמארטפון, ולא מפורט כיצד האיתור הזה נעשה, וגם - האם הטכנולוגיה נמצאת בשימוש בסתר על ידי גופים מסחריים.

אדוארד סנודן גם טען שלגופי הביון יש יכולות כאלה, ולא סיפק פרטים נוספים. בוויירד פנו למומחים, שאמרו שדרך אחת לעשות את זה היא להתקין וירוס בטלפון (ובואו, זה לא מסובך לשים לכם וירוס בטלפון - מספיק שישלחו לכם בוואטסאפ נעליים חינם או משהו ואתם תקליקו). הוירוס הזה יזייף את פעולת הכיבוי. כלומר כשתחשבו שתכבו את הטלפון, הוא עדיין יהיה דלוק, ובינתיים ישלח מידע על מיקום ושלל דברים אחרים.

למה החברות צריכות את כל זה?

גוגל, פייסבוק ואחרות אוספות כל פיסת מידע שאנחנו מאפשרים לה, בשביל ללמוד על עוד פן בהתנהגות שלנו, ולחבר את זה לעוד מידע שיש עלינו. במקרה של גוגל, חוץ ממיקום היא יודעת במה צפינו ביוטיוב, מה חיפשנו וכדומה. מכל זה אפשר לבנות פרופיל כדי להתאים לנו פרסומות.

התמורה היא פיצ'רים שמזכירים לנו למשל איפה חנינו, אומרים לנו באיזו שעה לצאת לעבודה כדי שלא נתקע בפקקים או נפספס את האוטובוס, בלי שנצטרך לשאול. שמירה של הסטוריית המיקום שימושית לדברים כמו להיזכר איפה צילמנו תמונה מסוימת בחו"ל. זה מקריפ ושימושי בו זמנית - תלוי באמת בפשרה שאתם מוכנים לעשות בין פרטיות לבין נוחות.

בסופו של דבר אי אפשר לברוח לחלוטין ממעקב. אפשר להיות מודע למה נאסף, לכבות מה שאפשר, להיזהר, לנהל סיכונים, למזער נזקים ולקוות לטוב.