עולם הקריפטו והמטבעות הדיגיטליים עצר את נשימתו - שינוי ושדרוג התשתית של האת'ריום הושלמו היום (חמישי) והמהלך מסתמן כהצלחה. אלדד רודריג, סמנכ"ל מוצר בחברת המסחר בקריפטו BITS OF GOLD מסביר על המהלך שמבקש ליצור רשת מהירה מהירה יותר, אמינה ומאובטחת, שגם תחסוך כמויות אנרגיה עצומות המושקעות היום. הנה כל מה שרציתם לדעת על את׳ריום 2.0.

לפני שמדברים על שינוי ושדרוג התשתית. מה זה את׳ריום?

את'ריום הוא מטבע דיגיטלי מבוזר, עם תכונה ייחודית - על גבי פלטפורמת הבלוקצ׳יין של האת׳ריום  אפשר לכתוב ולהריץ קוד תוכנה. כמו שעל תשתית האינטרנט ניתן להעביר שיחות וידאו, משחקים, קניות אונליין,  כך גם על גבי פלטפורמת האת'ריום אפשר להריץ המון תוכנות ויישומים. חלק מהיישומים האלה עשו כבר שינויים אדירים בעולם והידוע מכולם הוא ה-NFT, פרוטוקול תוכנה המאפשר לייחד יצירות אמנות דיגיטליות.  שימושים נוספים מוכרים הן אפליקציות דיגיטליות, שמנסות לחקות פעולות בנקאיות כמו פקדונות והלוואות, הנפקת מניות ועוד.

עם כל ההצלחה והחדירה של מטבעות דיגיטליים – האם הייתה בעיה במערכת האת׳ריום הקיימת?

זו לא בעיה, זו יותר התפתחות. מטבעות דיגיטליים, כמו ביטקוין ואת׳ריום, התחילו מהמצאה אחת - אלגוריתם שאפשר להמון מחשבים להחזיק ספר חשבונות אחד משותף, שכולם יסכימו עליו. אבל האלגוריתם הזה צורך לא מעט חשמל, מכיוון שהוא בנוי כך שקל יותר להרוויח מהשקעת כוח מחשוב וחשמל באבטחה שלו, מאשר בפריצה שלו. מאות אלפי מחשבים ברחבי העולם משקיעים כמויות של אנרגיה כדי לאבטח את הרשתות הללו. ויטליק בוטרין, ממציא האת׳ריום, חשב שיש אפשרות לעשות את זה בצורה פשוטה יותר, ולכן הלכו לקראת שדרוג, שנדחה כבר עשרות פעמים - וישנה את שיטת העבודה של הרשת.

אז מהו בעצם השדרוג שמדברים עליו?

כעת החליפו את הלב של המערכת. האלגוריתם ששמר על הרשת באמצעות הוכחת העבודה (״Proof of work״)  יצא לגמלאות ואת מקומו תתפוס הוכחת החזקה, (Proof of stake). את השקעת הכוח המיחשובי שבו השתמשו עד עכשיו, מחליפה למעשה שיטה של שימוש בערבות. כלומר, לכל פעולה שמתבצעת ברשת יהיה ערב. הערב הזה מפקיד סכום של 32 את'ריום (השווים כיום לכ-50,000 דולר), ומקבל תשלום על כל פעולה שהוא מאשר. אבל, יש קאץ'. אם הוא מנסה לרמות או לא זמין כדי לאשר פעולה - המערכת לא רק תעצור לו את התשלום, היא עלולה אפילו לחלט לו חלק או אפילו את כל הערבות. השינוי הזה אמור לחסוך 99% מצריכת האנרגיה של המטבע.

לא כולם היו בטוחים שהכול ילך חלק - ראשית, מדובר ברעיון ותיק, שמקורותיו עוד בשנות ה- 90 של המאה הקודמת. שנית, ישנה שאלה לגבי סופיות ההעברות ברשת - אם העברה אחת נגרעת, מה קורה לשאר ההעברות ולשאר התוכנות שרצו בעקבותיה? אבל השאלה הגדולה ביותר קשורה לביזור - האם הוא ייעלם? האם את'ריום יהפוך לעוד בנק שמונע מחלק מההעברות לעבור, וחוסם חלק, ואם כן, אז עבור מה צריך אותו? הרי קל וחסכוני יותר להשתמש במטבעות פיאט ריכוזיים, והביזור הוא החדשה המעניינת בכלכלה הזו.

מה השתנה באת'ריום 2.0?

עבור הסוחרים עצמם, דבר לא השתנה. לאחר תקופת מעבר קצרה, הרשת, אם הכול ילך כמתוכנן, תחזור לעבודה רגילה. עם זאת, מתחת למכסה המנוע יחולו שינויים רבים - קצב העסקאות יגדל, אנרגיה תיחסך, והפלטפורמה תעבור שדרוג משמעותי שיאפשר להמשיך ולגדול. ברמה העולמית, אם זה יצליח, וזה אם גדול מאוד, אנחנו נראה את סימני השאלה לגבי צריכת האנרגיה של מטבעות אחרים עולים, וצוותי הפיתוח ייאלצו לקבל החלטות לא פשוטות.

איך זה ישפיע על הביטקוין?

איש אינו יודע לחזות את שער המטבעות הדיגיטליים בטווח הקצר והבינוני. עם זאת, מדובר כאן בשאלה לא פשוטה - האם השדרוג ילך כמתוכנן? האם יהיו תקלות? אם יהיו תקלות, עד כמה הן ישפיעו? ביטקוין היא קהילה שמרנית שרואה ערך ביכולת לשמור מערכת שהיא אמינה, ולא פחות חשוב, מבוזרת. הקהילה של את׳ריום מקבלת פעם אחר פעם החלטות שהן יותר עסקיות, ואילו קהילת הביטקוין רואה את הרעיון מאחורי המטבע, של ביזור, אמינות, וחסינות מצנזורה כערך עליון. אלה הבדלי גישה שימשיכו ללוות את הקהילות לאורך שנים.

ביטקוין במגמת ירידה  (אילוסטרציה: Wit Olszewski | ShutterStock)
אילוסטרציה: Wit Olszewski | ShutterStock

ואיך כל זה ישפיע עלינו?

כמו התשתית של רשת האינטרנט, כאשר התשתית של מטבעות דיגיטליים, שאת'ריום היא אחת מהמרכזיות בהן, תהיה קלה ונוחה לשימוש, היישומים יפרחו. כבר היום אנחנו רואים מערכות DeFi שמאפשרות לקחת הלוואות מפרוטוקול אינטרנטי, להפקיד פיקדונות, לסחור ועוד. אני מניח שימושים אלה יגדלו מאוד, ואיתם הנגישות של כל אחד ואחת מאיתנו לשירותים פיננסיים רבים וזולים הרבה יותר.