לאחר המכה הקשה שספגה ישראל מהחמאס ביום שבת, אזרחים רבים מנסים לעזור בכל דרך אפשרית, בין אם בהתנדבות למילואים, סיוע במוצרים שונים ואפילו בהסברה דיגיטלית לנוכח הכישלון של משרד ההסברה בנושא. אבל יש עוד תחום, לא פחות חשוב, והוא הדיווח על פוסטים מסיתים וכאלה המהללים את החמאס על רצח יהודים. לצערנו הרב, קשה ואי אפשר לדווח על כולם כי הם צצים כמו פטריות אחרי הגשם, אבל אפשר לנסות. אז איך עושים את זה?

הפוסטים רצים בכל הפלטפורמות: פייסבוק, אינסטגרם וטוויטר (לא בדקנו בת'רדס, כי גם ככה אין שם אף אחד), אבל יכולים להגיע גם באפליקציות מסרים כמו וואטסאפ, טלגרם וסיגנל.

איך לדווח על פוסטים בפייסבוק?

הרשת החברתית אולי פחות פופולרית כבר בקרב הצעירים במערב, אבל בעולם הערבי היא עדיין מאוד חזקה ועולים לשם לא מעט פוסטים בעייתיים. ל-mako נודע כי מאז שעות הבוקר של יום שבת, צוותי מומחים ברחבי מטא, כולל צוותים דוברי עברית וערבית, עובדים במתואם כדי לזהות ולהסיר במהירות תוכן בפייסבוק ובאינסטגרם שמפר את כללי הקהילה, כולל את המדיניות בנושא אלימות והסתה, ותמיכה בארגונים מסוכנים).

  1. אם בכל זאת נתקלתם בפוסט כזה, אתם יכולים ללחוץ על שלוש הנקודות בצד ימין, ללחוץ על דיווח או report post.

  2. באופן עקרוני אתם יכולים לסיים שם, אבל אנחנו ממליצים להוסיף מה הסיבה כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה. לחצו על "הוסף סיבה", שם תוכלו לבחור לפי תוכן הפוסט האם ללחוץ על spam ,terrorism, hate speech או false information. 


איך לדווח על פוסטים באינסטגרם?

כאשר אתם נתקלים בפוסט, סטורי או ריל מסית נגד ישראל באינסטגרם:

  1. לחצו על שלוש הנקודות בצד ימין ואז על דיווח או report.

  2. לאחר מכן תצטרכו לבחור את הסיבה, במידה ומדובר רק בפייק ניוז תוכלו ללחוץ על false information או מידע מוטעה, אם מדובר בהסתה בחרו ב-hate speech or symbol או לחלופין ניתן לבחור ב-violence or dangerous organization, תלוי בתוכן. 


איך לדווח על פוסטים בטוויטר? 

לצערנו מאז שמאסק תפס את המושכות, הזירה הזאת הפכה לפרוצה לחלוטין (אפילו יותר מקודם). מי שגולש באופן תמידי ברשת יודע שכל חיפוש תמים יכול להוביל אותך לסרטי סנאף או פורנו מבלי שתבקשו. קשה לשלוט בתכנים שעולים שם, כשאין באמת עובדים שינטרו אותם. מה כן אפשר לעשות אם נתקלתם בציוץ כזה? 

  1. לחצו על שלוש הנקודות בצד ימין > report post או בעברית דיווח על פוסט.

  2. בחרו ב-violent and hateful entities או בעברית - שנאה ודיבור אלים. ישנם פוסטים שיותר נכון לדווח עליהם בתור abuse and harassment (פגיעה והטרדה) לתכנים גרפיים קשים או spam (זבל), למקרה ומדובר בפייק ניוז.

איך לדווח על הודעות בוואטסאפ? 

למצוא הודעות בעייתיות בוואטסאפ זה יותר נדיר, במיוחד כי אתם צריכים להיות חלק מהשיח ולכן כנראה שלא תיתקלו בכאלה בטעות. אבל אם כן, אין הרבה מרחב תמרון.

  1. כנסו לשיחה עם המשתמש שאתם רוצים לדווח עליו, ואז על שלוש נקודות בצד ימין > "עוד" > ולחצו "דיווח".

  2. לאחר מכן אתם צריכים לאשר את הדיווח, וזהו. אין אפשרות להסביר מדוע דיווחתם.
     

איך לדווח על פוסטים בטלגרם? 

אולי הרשת החברתית/אפליקציית מסרים שהכי גדלה בישראל מאז יום שבת. אין ספק שבזמן שערוצי הטלוויזיה נמנעו, בצדק, מלהראות את הסרטונים הקשים, ישראלים רבים נהרו לטלגרם כדי להיחשף לאמת המזוויעה ואולי לגלות מה קורה עם קרוביהם שנחטפו לעזה. בכל מקרה, הפלטפורמה הפכה לזירת הסברה והפצת סרטונים קשים וגם שם כדאי וצריך לדווח. 

  1. אם אתם רוצים לדווח על פוסט מסוים, לחצו פעם אחת על הפוסט ויפתחו לכם כמה אופציות.
  2. בחרו בדווח או report.

  3. לאחר מכן תצטרכו לתת סיבה מדוע אתם מדווחים, בחרו ב-spam או violence לפי התוכן של הפוסט.

איך לדווח על סרטונים בטיקטוק?

הרשת החברתית הסינית היא החביבה על דור ה-Z. לצערנו היא מחזיקה באלגוריתם קטלני ודי סודי שיכול להכניס אותנו או את הילדים שלנו למחילת ארנב של סרטוני סנאף ושנאה. אם נתקלתם בכל זאת בתוכן מסית כזה יש לכם 2 אופציות:

  1. לחצו על כפתור השיתוף (החץ) שנמצא על גבי הסרטון, ואז בחרו ב-not interested (לא מעניין) כדי לגרום לשינוי האלגוריתם.
  2. האופציה הנוספת ואולי העדיפה היא דיווח בעזרת כפתור "דיווח" או report.

  3. גם פה לאחר שתבחרו באופציה הזאת, תוכלו לבחור סיבה וכדאי ללחוץ על violence, abuse and criminal exploitation (אלימות, הטרדה וניצול פלילי) או hate and harassment (שנאה והטרדה). אם התכנים גרפיים תוכלו לבחור ב-shocking and graphic content (תוכן מזעזע וגרפי) ואם זה סתם פייק ניוז ב- misinformation (מידע מטעה).

 

בטיקטוק מסרו בתגובה ל-mako: "כתמיד וביתר שאת מאז שפרצה המלחמה, אנו מנטרים בפלטפורמה באופן שוטף תוכן המאיים על בטיחות הקהילה שלנו, ובתוך כך פועלים להסיר תוכן המעודד שיח פוגעני ואלים או כזה שמכיל מידע מוטעה ומסית. אנו עוקבים כל העת אחר התפתחויות האירועים. הקצינו משאבים ונקצה משאבים נוספים ככל שידרשו על מנת לשמור על טיקטוק מרחב בטוח".

בנוסף לפוסטים אפשר, ורצוי, לדווח גם על אותם עמודים שמקדמים את התכנים הללו. הדרך דומה, פשוט תלכו לעמוד ולחצו על אותן דרכים (כפתור השיתוף בטיקטוק, שלוש נקודות באינסטגרם וכו') ובחרו בדיווח. חשוב להבין שלדיווח יש משמעות גדולה יותר מלהגיב, כאשר מגיבים לפוסט יוצרים עוד מעורבות ומפיצים את התכנים, אם יהיו הרבה דיווחים לעומת זאת - הרשת תוריד את התכנים.

אפשרות נוספת היא לפנות לאחד משלושת הארגונים שעובדים כעת יחד כדי להגן ולנקות את הרשת.
פייק ריפורטר בטוויטר: https://twitter.com/FakeReporter 
פייק ריפורטר בפייסבוק: https://www.facebook.com/thefakereporter 
פייק ריפורטר בווטסאפ: 052-5862977
איגוד האינטרנט הישראלי -
קו הסיוע לאינטרנט בטוח:
Www.safe.org.il 
בוואטסאפ: 054-885-8911
בטוויטר: https://x.com/ISOCIL

עמוד הטוויטר של בודקים - https://twitter.com/bodkim2022 

מוזמנים לדווח על פוסטים מסיתים

מצאנו כמה דוגמאות לפוסטים שאתם יכולים ואפילו כדאי שתדווחו עליהם, רק אם מאסה קריטית של אנשים יודיעו לרשתות הם יתייחסו לכך ברצינות. הפוסטים מפייסבוק המובאים כאן כבר דווחו לרשת החברתית גם על ידינו - וכמה מהם גם הוסרו בעקבות הפנייה.


מכירים עוד תכנים ועמודים שצריך לדווח עליהם? כתבו לנו בתגובות כדי שנאחד כוחות גם בלוחמה הדיגיטלית.