גם לפני ימי הקורונה יכולות הריכוז שלנו בתקופה של אין סוף גירויים חיצוניים היתה נמוכה, וכיום - כשאנו עובדים מהבית עם נטפליקס זמין, מקרר במרחק הליכה ולפעמים גם ילדים שמתרוצצים מסביב - היכולת הזו עומדת בפני אתגרים משמעותיים יותר. תקופת הקורונה מייצרת צרכים חדשים ומעצימה ישנים, ואין ספק שהצורך להתרכז התעצם. וכמו תמיד, כשיש צורך - ישנם מי שמייצרים את הפתרונות.

מתוך הבנה שרצייה חברתית היא בסופו של דבר גורם משמעותי שממשיך וימשיך להשפיע עלינו גם מרחוק, חברות כמו Focus Mate ומיזמים כמו Co.Do ו"הקרציה מפולנייה" הישראלים, מאפשרים לעבוד מהבית, לבד, ביחד עם אנשים אחרים בשיחת זום - או לחלופין לקבל שיחות נוזפות על כך שלא התקדמתם מספיק בעבודה.

השירותים הללו קיימים הרבה לפני שהקורונה שיבשה את חיינו, אך מה שבעבר הרחוק היה נראה כמו צורך שרלוונטי בעיקר לאקדמאים הפך להיות כיום נחלת הכלל, ולכן הוא זוכה להתעניינות בתקופה הזו. כך זה עובד ב-Co.Do ובפוקוס מייט: לאחר ההרשמה בוחרים את הזמנים שנוחים עבורכם, ואז בשעה היעודה מתייצבים לשיחת וידאו, עושים היכרות קצרה עם מי שאתכם בסשן ומתחילים לעבוד, כל אחד על ענייניו, למשך שעה או שעתיים.

אז איך השירותים האלה עובדים ומה הם כוללים בדיוק? 

Co.Do ישראלי, ולכן רוב משתתפיו ישראלים. כמו כן, יש בו קבוצת אנשים ומנחה. שם משתמשים בשיטת פומודורו, שבמסגרתה עובדים ברצף 25 דקות ונחים 5 דקות. כך, ארבע פעמים. באתר השני הסשן הוא עם בן אדם אחד בלבד, ופשוט עובדים ברצף 50 דקות לאחר היכרות קצרה. הכללים נוקשים: צריך להגיע בזמן, להשאיר את המצלמה דלוקה ולא לדבר עם הפרטנר\ים באמצע הסשן.

עובדים לבד ביחד מהבית (צילום: Co.Do)
"לעבוד לבד - ביחד" | צילום: Co.Do

במקרה שלי, בחרתי פעם אחת שעת ערב (21:00) ופעם אחת שעת בוקר (9:00). בשעת הבוקר ביצעתי משימת כתיבה שדרשה ריכוז, וב-21:00 בעיקר ריכזתי לעצמי משימות כספים שיש לי נטייה לדחות (ושבימים אלה עוד יותר מעיק להשלים). קשה להסביר את ההשפעה של מוצרים מהסוג הזה על ריכוז ויכולת להשלים משימות, אבל כל משימות הכספים הושלמו - ובמשימת הכתיבה היתה התקדמות משמעותית.

החווייה בשניהם מעניינת, ולפחות בשימוש הראשון היא עובדת ולו רק בשל הסקרנות כלפי שיטת העבודה החדשה. אנו חיות חברתיות, וככאלה - ברגע שאנו מתחייבים למשהו בפני אחרים וצריכים לעדכן אם עמדנו בו, הסיכויים שנשלים את ביצוע המשימה גדלים.

שירות נוסף, שקיים כבר תקופה ומשרת את אותה מטרה בדרך מעט אחרת, הוא "הקרציה מפולנייה". מאחוריו עומדת הילה מיכוביץ-סיטון, בוגרת תכנון ערים בטכניון. השירות שלה פועל כבר כשנה וחצי, וכשמו כן הוא: היא מגדירה את עצמה, במיתוג חינני, כקרצייה. היא תתקשר לשאול מה עם העבודה ללימודים, מתי מסדרים את תמונות החתונה וכל משימה אחרת שעליכם להשלים. "יש עלייה בתקופה הזו", היא מספרת. "אנשים מנסים לפתח הרגלים חדשים, כמו למשל כושר". לדבריה, "זה עובד כי אנשים מרגישים איתי בנוח, ושיש שותפות גורל. יש עוד מישהו שאכפת לו מהעבודה הזו. לפעמים אכפת לי יותר מהם אפילו, וזה שיש איתך עוד מישהו, בתוך כל דבר שאתה עושה לבד, זה הרבה יותר נעים וכייפי, ומייצר יותר מחויבות.

למה גדל הסיכוי להצליח לבצע משימות אישיות מול אחרים?

ההסבר לכך, לפי מייסדי Focus Mate הוא הצורך ב-accountability. הצהרת בפני מישהו אחר שאתה עושה משהו, ואתה תעשה אותו. תמר אלמוג, בוגרת פסיכולוגיה, הקימה את Co.Do לפני שלוש שנים ויש לה מספר תובנות: "התחלנו בסשנים ארוכים של 10 שעות באוניברסיטאות עם מנחה", היא מספרת, "ויש סדנאות וגם ליווי אחד על אחד, כמו פיה שיושבת לך על הכתף ועוזרת לך לסיים את המשימה. יש פה קהילה של אנשים שעוזרים".

עובדים לבד ביחד מהבית (צילום: Co.Do)
"יש פה קהילה של אנשים שעוזרים" | צילום: Co.Do

אלמוג מתכננת לכתוב את עבודת הדוקטורט שלה על דחיינות ועל המודל של לעבוד לבד ביחד. "אנשים נעזרים בעוגן חיצוני כדי להניע את עצמם לפעולה. אם יש מישהו שעובד יחד איתי, כמו קולגה או שותף עסקי, יש יותר סיכוי שאעשה את מה שתכננתי", אומרת אלמוג. "נהוג לטעות ולחשוב שדחיינות זו בעיה של תכנון זמן, בעיניי דחיינות זה בראש ובראשונה כשל בוויסות הרגשי. החרדה והפחד לפשל ולטעות, כשעובדים בקבוצה, מטשטשים. יש מחקרים על כך".

ולא רק בישראל התחום הזה פורח. בשירותים אחרים אפשר אפילו להזמין שיחה ממוקד בהודו שהמטרה שלה היא אחת: תזכורת לביצוע פעולה, למשל יציאה לריצה (בתקופות אחרות), ולאחר מכן וידוא של השלמתה. אז נכון, תמיד אפשר לשקר - אבל מראש מי שנרשם לשירותים האלה מגיע עם מוטיבציה לבצע את מה שתכנן ורק צריך מסגרת. קל יותר לבטל פגישת עבודה עם עצמך, אבל כשקובעים עם מישהו אחר המחויבות גדלה.

כנראה שהשירותים הללו, ואחרים, כאן כדי להישאר. ככל שנעבוד יותר מהבית, וככל שהגירויים ימשיכו להפריע לנו, נצטרך שירותים שעוזרים לשמור על יעדים ומטרות. בין אם מדובר באפליקציות שחוסמות הפרעות, החבאת הסמארטפון בארון או בשירותים כמו אלה המייצרים מנגנון חברתי שמעודד עבודה וריכוז, כנראה שנמשיך לחפש דרכים להיות מרוכזים - וזו נראית כמו אחת הדרכים לכך.