מפתח תוכנה, תכנות (צילום: shutterstock)
מפתח תוכנה, תכנות | צילום: shutterstock
רוצים להשתלב בתחום ההייטק, אבל אין לכם מושג מאיפה להתחיל? עידו גולן, בן 26, מפתח תוכנה בחברת לומיגו, המפתחת פלטפורמה לניטור, זיהוי ותיקון אפליקציות ענן, מסיים בימים אלו תואר ראשון במדעי המחשב במכללה למנהל. לעבודתו כמתכנת הוא התקבל תוך כדי התואר, כאשר את רוב הידע המקצועי שלו רכש לבד מלמידה עצמאית ומניסיון.

הנה הטיפים שלו שיעזרו לכם בתכנון הדרך להשתלבות בתחום הכי לוהט כרגע.

איפה לומדים?

עולם ההייטק מציע מגוון רחב של תפקידים: מפתח תוכנה, בודק תוכנה, מנהל מוצר, אנליסט, מעצב ועוד. כל תפקיד בעל אופי שונה, אך כאן נתמקד בקבלה לתפקידי התוכנה.

נתחיל משאלת מיליון הדולר, האם תואר במדעי המחשב הוא חובה? מתברר שממש לא. אמנם יש חברות שבהן תואר מהווה תנאי קבלה הכרחי למשרות כניסה (משרה ראשונה בתעשייה), אך יש הרבה חברות אחרות שלא דורשות זאת.

תואר בהחלט יעזור לכם להרחיב אופקים ולהעמיק את הידע, אולם תוכלו לעשות זאת באופן עצמאי או במסגרת קורס ייעודי אינטנסיבי להכשרת עובדים להייטק, המתמקד ברכישת הכלים הפרקטיים הנחוצים. בישראל קיימות לא מעט חברות המעבירות קורסים כאלו וחלקן אף מבטיחות השתלבות בתעשייה.

 לא קיימת תשובה חד משמעית לשאלה "איך או איפה ללמוד", זו שאלה אינדיבידואלית שכן לכל אחד יכולות וכישורים שונים. הייתי מתחיל מבירור על כל אחת מהדרכים ושואל אנשים שלמדו במקומות השונים בכדי להבין מה הכי מעניין ומתאים לכם.

 לאחר שבחרתם את המסלול הנכון לכם ללמידה, בין אם באופן עצמאי ,תואר או קורס, ניתן להעמיק את הידע וליישם הלכה למעשה באמצעות אתרים שונים כדוגמת: Udemy, Codecademy, LeetCode, ו-FrontendMasters. 

"מצטערים, אבל אין לך מספיק ניסיון"

היום, רוב חברות ההייטק מחפשות אנשים עם ניסיון מעשי, מעין פרדוקס הביצה והתרנגולת עבור אלו שסיימו ללמוד לאחרונה. הרי, כיצד זה אפשרי לצבור ניסיון, כשרוב המשרות דורשות ניסיון? אז זהו, שזה אפשרי. זה תלוי בכם ובמידת ההשקעה שלכם. המלצתי היא לעשות פרויקטים שונים, מעין תיק עבודות, שבמהלכו תצברו את הניסיון המיוחל.

בהמון קורסי תכנות שנמצאים באתרים שציינתי לעיל ואפילו ביוטיוב, קיימים מדריכים שמלמדים איך לבנות פרויקט מאפס. ניתן לעקוב אחריהם, לכתוב את הקוד ביחד איתם, וללמוד תוך כדי עשייה.

אחרי שסיימתם את הפרויקט עם המדריך (או אפילו במהלכו), תנסו לשנות או להוסיף משהו, תהיו יצירתיים. כך תוכיחו לעצמכם שבפעם הבאה - תוכלו לעשות זאת לבד.

דרך נוספת לצבור ניסיון, ואף לעבוד בצוות בחלק מהמקרים, היא לתרום לקוד הפתוח (Open Source). קוד פתוח הוא מודל לפיתוח תוכנה בשיתוף פעולה המוני, אשר נגיש ופתוח לציבור. מטרתו היא לעודד מאמץ משותף בו מתכנתים רבים פועלים באופן אינדיבידואלי או קבוצתי לשיפורו. תרומה לקוד הפתוח תיתן לכם את האפשרות לעבוד על פרויקט בעל ערך דרכו תוכלו ללמוד טכנולוגיות ומתודולוגיות עבודה שונות.

עידו גולן, מפתח תוכנה בחברת לומיגו (צילום: ניר סלקמן)
עידו גולן, מפתח תוכנה בחברת לומיגו | צילום: ניר סלקמן

איך לחפש עבודה בהייטק?

כשאתם מרגישים מוכנים, הגיע הרגע לחפש עבודה. דעו לאיזה משרה אתם מכוונים בהתאם לידע שצברתם. בתחום התוכנה יש תפקידים שונים כמו Backend / Frontend / Devops / QA ועוד, כאשר לכל אחד מהם סל כישורים שונה.

קיימות המון פלטפורמות לחיפוש עבודה בהייטק, אחת המוכרות ביניהן הינה לינקדאין. חפשו את המשרה שמעניינת אתכם ותקראו את התיאור והדרישות שלה, כך תדעו האם יש התאמה, ויתרה מזאת תוכלו להבין וללמוד אילו יכולות נדרשות מכם כדי להתקבל לתפקיד הנחשק.

החלו להתכונן לראיון, גם אם עדיין לא הצלחתם להשיג אחד כזה. אחד הספרים המומלצים הוא "Cracking the Coding Interview by Gayle Laakmann McDowell", שתרם לי רבות.

מקצוע התכנות עוסק ברובו בפתרון בעיות. לכן, מניסיוני, בין הכישורים החשובים שיש לרכוש שיעזרו לכם להיות מתכנתים טובים יותר, הוא חיפוש מידע ושאילת השאלות הנכונות. יש לא מעט מידע ברשת על איך לעשות זאת, ושיפור היכולת הזו אצלכם יכולה להתחיל בחיפוש על כך.

התהליך יכול לקחת זמן, אבל אל תוותרו, תעמיקו בנושאים שאתם לומדים, תתמידו, וכך תסללו את הדרך שלכם לעבודה הראשונה בהייטק.